Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία - Το Τουρκικό ΥΠΕΞ ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου - Τι απαντά η Αθήνα

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία - Το Τουρκικό ΥΠΕΞ ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου - Τι απαντά η Αθήνα
H Αγκυρα αφήνει αιχμές και για τη δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης - Η απάντηση της Αθήνας
Κι ενώ μαίνεται η ένταση της Τουρκίας με την Κύπρο για τις γεωτρήσεις του Πορθητή στην Κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις σε βάρος της Άγκυρας, η Τουρκία επαναφέρει τον προκλητική ρητορική της και στο Αιγαίο.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται και πάλι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην Ελλάδα ζητώντας εκ νέου την αποστρατιτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου, Hakim Aksoy, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.
Όπως συμπληρώνει, η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή, ενώ εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο”.
H Αγκυρα αφήνει αιχμές και για τη δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης λέγοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ανοχή».
«Όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι ζημιογόνα για τις εθνικές πολιτικές όποιου συμμάχου στο ΝΑΤΟ», σημειώνει και αναφέρει ότι συμφωνήθηκε πως τα πλοία του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην περιοχή δεν πρέπει να επισκέπτονται τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ανοχή της Τουρκίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην ανακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την καλεί να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια.
Παράλληλα, κάνει λόγο για νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο και την ιστορία.
Τέλος, σημειώνει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την αμοιβαία κατανόηση και τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας και καλεί την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο.

ΥΠΕΞ: Αβάσιμες και απαράδεκτες οι διεκδικήσεις της Τουρκίας

Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως, επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην Άγκυρα.
«Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.
 Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:
Περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.
Καλούμε την Τουρκία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες.
Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος.»

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρο, δεν θα ανεχθούμε μια πολιτική που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, θα επιστρατεύσουμε τους συμμάχους μας για να σταθούν στο πλάι μας, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή (112/5/2019).
Πρόσθεσε δε, πως θα χρειαστούν και κάποιες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο ως απάντηση για να υπάρξει διάλογος για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας

Κουμουτσάκος (ΝΔ) για τουρκική προκλητικότητα: Η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί να περάσει σε πράξεις αποτροπής

«Η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και υποδαυλίζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Η Άγκυρα παίζει με τη φωτιά» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα.
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά να περάσει από τις δηλώσεις καταδίκης σε πράξεις αποτροπής.
Να μην πιστέψουν στην Άγκυρα ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν την προεκλογική κομματική αντιπαράθεση στην Ελλάδα».
«Απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή ο Ελληνισμός, οι Έλληνες θα είμαστε απόλυτα ενωμένοι»», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κύπρο η Τουρκία – Απειλεί με εισβολή και διαρρέει σχέδια για προσάρτηση των κατεχομένων

Παράλληλα, κλιμακώνει τις απειλές του ο Erdogan απέναντι στην Κύπρο με τον εκπρόσωπό του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη Omer Celik να απειλεί τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη «για νέο ’74» ενώ παράλληλα Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων, προκειμένου να ανατραπούν τα αρνητικά δεδομένα για την Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι καλό ο κ. Αναστασιάδης να κρατά το 1974 φρέσκο στη μνήμη του»  δήλωσε το Σάββατο 11/5 χαρακτηριστικά ο Celik.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Celik ανέφερε ότι: «το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και το γεωτρύπανο Πορθητής δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο με τις ναυτικές μας δυνάμεις να τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο.
Εδώ κανένα τετελεσμένο της ελληνοκυπριακής πλευράς ή της ελληνικής πλευράς δεν μπορεί να έχει τύχη ενάντια στην Τουρκία.
Ούτε υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία.
Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει καταλάβει σωστά.
Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή με την εισβολή του 1974, με την οποία όπως είπε, προστατεύθηκαν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων:
«Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση εισβολή.
Εμείς την αποκαλούμε επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.
Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974.
Είναι καλό να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του.
Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί, κάνει λόγο για ‘74, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το αποκαλεί έτσι».
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο και για επιθετικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς.
«Βλέπουμε επιθετικές δηλώσεις και από την ελληνοκυπριακή πλευρά και από την ελληνική πλευρά για τις ενέργειες εξόρυξης πετρελαίου της Τουρκίας σε περιοχές αρμοδιότητά της.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη στάση μας».

Σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων

Την ίδια ώρα «θερμοκέφαλοι» Τούρκοι στρατηγοί εισηγούνται στον Recep Tayyip Erdogan προσάρτηση των κατεχομένων της Κύπρου, ώστε να αποτραπούν τα αρνητικά για την Τουρκία δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν τους σχεδιασμούς αυτούς στη δημοσιότητα, ώστε να υποχρεώσουν την ΕΕ και την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.
Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία λειτουργεί ως ένα απειλητικό παράδειγμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων εξετάζονται ως ύστατη λύση από τον Erdogan σε περίπτωση που αποτύχουν οι ακολουθούμενοι σχεδιασμοί, μέσω των οποίων η Τουρκία έχει σκοπό να οδηγήσει ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο αλλά και άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος σε συνολική διαπραγμάτευση για τους υδρογονάνθρακες.
O Erdogan γνωρίζει ότι, η προσάρτηση είναι μία διοικητικά εύκολη υπόθεση αλλά σε διπλωματικό επίπεδο αυτό δεν ισχύει, μίας και θα χρειαστούν δεκαετίες για να γίνει αποδεκτή (αν γίνει) μία τέτοια πράξη από τη διεθνή κοινότητα.
Να σημειωθεί, πως οι Τούρκοι επιχειρούν κάτι ανάλογο στη βόρεια Συρία, παρά το πολιτικό και διπλωματικό κόστος που συνεπάγεται.
Επί του παρόντος η Άγκυρα ακολουθεί την τακτική, που έχει χαράξει και αυτή έχει στο επίκεντρο τη γεωπολιτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χώρας, της οποίας οι εταιρείες συνεργάζονται με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, οι Τούρκοι δεν βιάζονται.
Το πλοίο – γεωτρύπανο «Fatih» θα παραμείνει προς το παρόν στο σημείο που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.  
Ο σχεδιασμός είναι όμως, να κινηθεί προς τα βορειοδυτικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ (5,6 και 7) τις επόμενες εβδομάδες και να πραγματοποιήσει εκεί τη γεώτρηση.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κίνηση αυτή θα είναι είτε η απάντηση σε επίσημες ανακοινώσεις για την αδειοδότηση των ερευνών στο οικόπεδο 7 (στις εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL), είτε θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα μίας επίσημης πρόσκλησης για έρευνες στην ΤΡΑΟ που θα απευθύνει η νέα κεντροδεξιά «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους.
Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο 2019, η Τουρκία θα στείλει και το δεύτερο πλοίο - γεωτρύπανο που έχει αγοράζει το «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Απώτερος σκοπός της Άγκυρας είναι να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να αμφισβητήσει τις υφιστάμενες οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες.  

Ομόφωνη καταδίκη από την  Κυπριακή Δημοκρατία

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ενημέρωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου (11/5), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα την κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όλες τις άλλες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ.
Ζητά επιτακτικά τον άμεσο τερματισμό όλων των τουρκικών ενεργειών και των απειλών για χρήση βίας, για να υπάρξει μείωση της έντασης και σεβασμός της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας.
Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει παράλληλα την προσήλωση του στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών.
Οι τουρκικές ενέργειες υποσκάπτουν και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αυτές.
Το Εθνικό Συμβούλιο τονίζει ότι χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού».
Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα για την Τουρκική NAVTEX - Στήριξη από την ΕΕ

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα και με την οποία δεσμεύει μεγάλο κομμάτι θαλάσσιας περιοχής στο Καστελόριζο, αψηφώντας τόσο τα μηνύματα από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ.
Μάλιστα, στη διάρκεια της Συνόδου στη Ρουμανία (9/5/2019) οι 27 ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τόσο απέναντι στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Donald Tusk.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ΕΕ είναι πολύ πιθανό να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας στα επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια, είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου.
Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία», επισημαίνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης