Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να σεβαστεί την ταυτότητα και τα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε στο Twitter αναφορά του συμβούλου «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης που καταδίκασε τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 18 Μαΐου, στην οποία χαρακτήρισε τα πομακοχώρια «παιδιά της Ελλάδας».
«Βλέπουμε αυτή τη στάση ως άρνηση της νόμιμης ταυτότητάς μας ενάντια στα αιτήματα της μειονότητας.
Καλούμε την (ελληνική) κυβέρνηση να εγκαταλείψει τέτοιες πολιτικές και να είναι πιο εποικοδομητική ως προς την ελευθερία έκφρασης της μειονότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Daily Sabah: Η απόφαση του ΕΔΑΔ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να δώσει ένα τέλος στην άρνηση της τουρκικής ταυτότητας των συγγενών μας που ζουν στην Ελλάδα και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) προς αυτή την κατεύθυνση».
Σε ξεχωριστή δημοσίευση στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο ανέφερε:
«Έχουν περάσει 31 χρόνια από τότε που η Ελλάδα στέρησε από την ‘’τουρκική’’ μουσουλμανική μειονότητα το δικαίωμά της να εκλέγει θρησκευτικούς ηγέτες, παραβιάζοντας διεθνείς και διμερείς συνθήκες», γράφει η Daily Sabah.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Mustafa Sentop, ο οποίος στηλίτευσε τη στάση της Ελλάδας, που «προσπαθεί να αρνηθεί την παρουσία μουσουλμανικής τουρκικής κοινότητας».
«Αυτές οι προσεγγίσεις έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν.
Η παρουσία των Μουσουλμάνων Τούρκων στη Δυτική Θράκη δεν βασίζεται στις αποφάσεις της Ελλάδας », πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Iskeçe (Ξάνθη) Ozan Ahmetoglu επανέλαβε τον περασμένο μήνα ότι η Ελλάδα απαγόρευσε τη χρήση της λέξης «τουρκική» στο όνομα της ένωσης πριν από 38 χρόνια, παρόλο που ιδρύθηκε το 1927.
Αφού οι «Τούρκοι» της Δυτικής Θράκης υπέβαλαν αίτηση για νομική προστασία τα δικαιώματά τους, το ΕΔΑΔ αποφάσισε υπέρ αυτών το 2008, γράφει η Daily Sabah.
Παρά την απόφαση, η Ελλάδα συνεχίζει να χαρακτηρίζει την κοινότητα ως «μουσουλμανική» απορρίπτοντας την τουρκική τους ταυτότητα, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα, που προσθέτει πως η Αθήνα επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας για τη στάση της αυτή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών