Η βρετανική πρόταση περιλαμβάνει το αίτημα για ανάκληση της απόφασης για το καθεστώς των Βαρώσια και αποφυγή μονομερών ενεργειών
Την ανάκληση της απόφασης για αλλαγή τους καθεστώτος των Βαρωσίων και την αποφυγή μονομερών ενεργειών οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στη Μεγαλόνησο πρόκειται να ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της Washington Post, την Πέμπτη 22 Ιουλίου.
Πρόκειται για τη «βρετανική» πρόταση επί του προσχεδίου, η οποία, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ουσιαστικά δεν έγινε αποδεκτή από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησαν αυστηρότερες διατυπώσεις στο τελικό κείμενο.
Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, tο προσχέδιο της απόφασης επρόκειτο επίσης να επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να αναληφθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 1984 το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτήριζε κάθε απόπειρα διευθέτησης στα Βαρώσια από ανθρώπους άλλους πέραν των κατοίκων του ως απαράδεκτες και ζητούσε τη μεταφορά της διοίκησης της περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη.
Ανάλογο ψήφισμα είχε ψηφιστεί και τον Σεπτέμβριο του 1992.
Μεταφορά της ευθύνης διοίκησης
Το προσχέδιο της απόφασης επρόκειτο να τονίζει τη σημασία εφαρμογής των ψηφισμάτων συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της ευθύνης διοίκησης στα Ηνωμένα Έθνη.
Το προσχέδιο θα εξέφραζε επίσης την βαθιά ανησυχία για το άνοιγμα εκ νέου της περιοχής που συνιστά το 3.4% των Βαρωσίων και του επανεποικισμού της περιοχής.
Tέλος, το προσχέδιο θα επαναβεβαίωνε την δέσμευση του Συμβούλιυο Ασφαλείας για μία ισότιμη, συνολική και δίκαια λύση στη βάση των επιθυμιών του Κυπριακού λαού και βασισμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία
Παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το Βαρώσι, με ιδιαίτερα έντονες παρεμβάσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία, ενώ τα περισσότερα μέλη εξέφρασαν υποστήριξη στη βάση λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα Ψηφίσματα, με ιδιαίτερα θερμή τη Ρωσία».
Βιώσιμη λύση
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξη στη βάση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κατά την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, η πλειοψηφία των μελών ζήτησε εντονότερη λεκτική διατύπωση για το σχέδιο προεδρικής δήλωσης το οποίο τους μοίρασε η Βρετανία, η οποία σύμφωνα με κάποια μέλη, επιχείρησε να αιφνιδιάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας πιέζοντας να εγκριθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης το κείμενο, αντί να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις.
Τελικά δόθηκε διορία στα μέλη να στείλουν τροποποιήσεις μέχρι τις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), η οποία εξέπνευσε χωρίς η Βρετανία να στείλει νέο προσχέδιο.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αναμενόταν να σταλεί νέο κείμενο, με νέα προθεσμία στα μέλη για να στείλουν τις παρατηρήσεις τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών