Συγκεκριμένα, η φήμη διακινήθηκε από το Σάββατο στα social media, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να μετακινηθούν προς τις Καστανιές.
Tους πρόσφυγες σταμάτησε τουρκική στρατοχωροφυλακή, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, με την ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση να είναι διάχυτη και το σχέδιο περαιτέρω θωράκισης των συνόρων στον Έβρο σε εξέλιξη.
Το θέμα έγινε και πρωτοσέλιδη είδηση στην εφημερίδα Hurriet, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος.
Cavusoglu σε Maas: Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος
«Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Heiko Maas.
«Εμείς ως Τουρκία, έχουμε εκτελέσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες μας όσον αφορά το μεταναστευτικό» είπε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας:
«Αποκλείεται να αναλάβουμε ένα επιπρόσθετο προσφυγικό βάρος», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, ενώ προσφέρθηκε να συνεχίσει να βοηθά στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Συναγερμός στην ελληνική κυβέρνηση
Στην ελληνική κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο μίας νέα προσφυγικής κρίσης, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την επικράτηση των Ταλιμπάν.
Tα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Ωστόσο, ο φόβος για μια νέα προσφυγική κρίση στα πρότυπα του 2015 -ενώ οι μνήμες από τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 είναι ακόμα νωπές- είναι διάχυτος, γι αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για επιπλέον θωράκιση των συνόρων στον Έβρο.
Άλλωστε, στον Έβρο μετέβησαν εκτάκτως την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι επιθεώρησαν τις εργασίες στον φράκτη.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ολοκλήρωση του νέου φράκτη προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα με τις εργασίες στον νέο φράκτη, δεκάδες στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν τμήματα του προσωρινού φράκτη (που είχε τοποθετεί εκτάκτως μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020) και άλλα εμπόδια, σε περιοχές λιγότερες προετοιμασμένες (και λιγότερο επίφοβες), ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.
«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς…
Το σχέδιο για τη θωράκιση του Έβρου
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται σε ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο.
Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της ΕΕ που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ.
Σχόλια αναγνωστών