Κάτι δεν πάει καλά, καθώς ενώ η Γαλλία και ο Macron ο Πρόεδρος της Γαλλίας επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα πόλο εξουσίας στην Ευρώπη, δημιουργώντας αμφισβητήσιμες συμμαχίες με την Ελλάδα με στόχο την Pax Mediterranean… o ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέμα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Josep Borrell προέβη σε δηλώσεις… που σίγουρα πρέπει να προβληματίσουν την Γαλλία και την Ελλάδα με την όψιμη αμυντική συμφωνία.
Ο Borrell είπε ότι «πιστεύω ότι αυτή η σχέση είναι απαραίτητη για εμάς.
Μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση με την Τουρκία σε σύγκριση με 1 χρόνο πριν.
Κάποιοι με κατηγόρησαν ότι είμαι Τούρκος. Δεν είμαι ούτε Τούρκος ούτε αντι-Τούρκος» κατέληξε ο Borrell.
Πως μεταφράζεται η παρέμβαση Borrell;
Η Γαλλία είναι μια ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη αλλά δεν αποφασίζει για την Ευρώπη.
Η Γαλλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν αποτελεί πυλώνα ισχυρής παρέμβασης μετά το άδειασμα από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.
Ο Borrell με την δήλωση του έρχεται να περάσει ένα μήνυμα, ότι για την Ευρώπη η Τουρκία είναι σημαντική και ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι σε καλύτερη φάση…
Πως δικαιολογείται λοιπόν η αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδος;
Όταν οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης όπως ο Borrell θεωρούν την Τουρκία είναι απαραίτητη… πως ο Νίκος Δένδιας ο έλληνας υπουργός εξωτερικών κάνει λόγο για εθνικό κίνδυνο;
Μήπως ο εθνικός κίνδυνος είναι μια ελληνική επινόηση;
Το ΝΑΤΟ δεν ανησυχεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και o ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέμα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Josep Borrell αναφέρει ότι η Τουρκία είναι απαραίτητη χώρα για την Ευρώπη.
Πως η Γαλλία δημιουργεί ψυχροπολεμικό κλίμα, προβαίνει σε μια αμφιλεγόμενη αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα και τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και ο Borrell αδειάζουν… την Γαλλία;
Μήπως όλα αυτά έρχονται να αποδείξουν ότι η συμμαχία Ελλάδος και Γαλλίας είναι πολιτικός καιροσκοπισμός και ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι το μόνο κίνητρο των Γάλλων είναι η πώληση των φρεγατών στην Ελλάδα έναντι 6 δισεκ. όταν… έχασαν τα 66 δισεκ. της μεγάλης παραγγελίας 12 υποβρυχίων από την Αυστραλία;
Τελικά το περίβλημα ήταν η δήθεν συμμαχία Γαλλίας και Ελλάδος – που προφανώς δεν είναι ιστορική συμφωνία – αλλά η ουσία είναι ότι η Ελλάδα απλά καλύπτει μέρος της μεγάλης ζημίας της Naval Group της μεγάλης αμυντικής βιομηχανίας της Γαλλίας που δραστηριοποιείται σε οπλικά συστήματα με επίκεντρο το πολεμικό ναυτικό;
Επίθεση φιλίας στην Τουρκία από δύο «αντιμαχόμενες χώρες» Ρωσία και Ουκρανία
Αποτελεί εντυπωσιακή εξέλιξη, αλλά η Τουρκία καταφέρνει να προσελκύει ταυτόχρονα δύο αντιμαχόμενες χώρες την Ρωσία και την Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίγια Ζαχάροβα δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να διατηρήσουμε στενή συνεργασία και συντονισμένη δράση με την Τουρκία μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε ολόκληρη τη Συρία».
Η Ουκρανία θέλει συνεργασία με την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 30 χρόνια.
Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχηγών κρατών συμβάλλει σε αυτό»
Την ώρα που η Ελλάδα προέβη σε μια αμφιλεγόμενη συμμαχία με την Γαλλία, η Τουρκία βελτιώνει τις σχέσεις της με την Ρωσία και Ουκρανία ενώ και ο Borrell διάκειται θετικά…
Το διακύβευμα από όλα αυτά είναι ότι πρόσφατα η Πολωνία που θεωρεί την Τουρκία ισχυρή σύμμαχο χώρα, η Ρωσία που διάγει την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις της με την Τουρκία, η Ουκρανία που ενώ έχει δυσμενείς σχέσεις με την Ρωσία, στηρίζει την Τουρκία…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών