Η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία και έχει προσφέρει τη βοήθειά της για την ανάπτυξη προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών, ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται ανώτατο αμυντικό αξιωματούχο την Κυριακή (14/11/2021), αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
«Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της να βοηθήσει την Τουρκία (στην ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς), είπε ο Dmitry Shugayev, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC), στο πρακτορείο ειδήσεων RIA στην έκθεση Dubai Airshow.
«Είμαστε ακόμη σε ένα στάδιο διαπραγματεύσεων για αυτό το έργο», είπε ο Shugayev.
Το τουρκικό μαχητικό
Ο Ismail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), δήλωσε τον Σεπτέμβριο 2021 ότι η χώρα είναι ανοιχτή σε συνεργασία με φιλικά κράτη σε έργα όπως η κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους.
Η Τουρκία εργάζεται επί του παρόντος για την ανάπτυξη του Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους ή MMU, το οποίο θα είναι ένα 5ης γενιάς εγχώρια σχεδιασμένο μαχητικό αεροσκάφος stealth, γράφει η Daily Sabah.
Ο κύριος ανάδοχος της Turkish Aerospace Industries (TAI) νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε ότι παρήγαγε το πρώτο μέρος του μαχητικού.
Το αεροσκάφος θα αποτελείται από σχεδόν 20.000 εξαρτήματα και η παραγωγή είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.
Φίλες και συμμαχικές χώρες
Ο Demir είπε ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή» για τις φιλικές και συμμαχικές χώρες «που θέλουν να είναι μέρος αυτού του έργου».
Μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε ότι η Τουρκία εξετάζει περισσότερα κοινά βήματα με τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών.
Διάφορες τοπικές εταιρείες άμυνας και αεροδιαστημικής παράγουν εξαρτήματα και υποσυστήματα που θα απαρτίζουν το αεροσκάφος.
Το MMU θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 18 Μαρτίου 2023 και θα κάνει την παρθενική του πτήση το 2026.
Το TF-X MMU έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το F-35 Lightning II της Lockheed Martin.
Το αεροσκάφος αναπτύσσεται για να αντικαταστήσει τα μαχητικά F-16 της τουρκικής αεροπορίας καθώς σταδιακά αποσύρονται.
Η Τουρκία τέθηκε εκτός από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth από την Ουάσιγκτον το 2020 λόγω της αγοράς του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις, στοχεύοντας τον κύριο τουρκικό φορέα αμυντικών προμηθειών και ανάπτυξης, την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και τους αξιωματούχους του.
Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, ενώ η αμυντική της βιομηχανία συμμετείχε στην ανάπτυξη και την κατασκευή του αεροσκάφους.
Σχόλια αναγνωστών