Εάν δει κανείς την τουρκική αμυντική βιομηχανία η οποία πραγματικά εκπλήσσει με τους νεωτερισμούς της και την ελληνική αμυντική βιομηχανία που έχει καταρρεύσει, εξάγει το συμπέρασμα ότι είναι θέμα πολιτικής.
Ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος που εδώ στην Ελλάδα τον κατηγορούμε ως επιρρεπή στις προκλήσεις, έχει δημιουργήσει μια πανίσχυρη τουρκική αμυντική βιομηχανία που πραγματικά εκπλήσσει.
Αντιθέτως η Ελλάδα έκλεισε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατασκευής όπλων ή πυρομαχικών και κυριάρχησε – δυστυχώς – για χρόνια η αντίληψη ότι όπλο = εχθρός…
Μόνο η Ελλάδα δεν διαθέτει αμυντική βιομηχανία, έχει πλήρη εξάρτηση από το εξωτερικό, μια χώρα χωρίς δική της αμυντική βιομηχανία είναι εξαρτημένη και αδύναμη.
Οι έλληνες πολιτικοί, ανίκανοι να δουν την μεγάλη εικόνα, αντί να στηρίξουν την εγχώρια πολεμική βιομηχανία, την αποδεκάτισαν στην κυριολεξία…
Ακόμη και για ανανέωση τυφεκίων του στρατού ξηράς η Ελλάδα έπρεπε να κλείσει διεθνείς συνεργασίες.
Κατασκεύασε το πρώτο πλοίο συλλογής πληροφοριών
Η διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας παρέλαβε το πρώτο πλοίο συλλογής πληροφοριών στις 14 Ιανουαρίου 2022.
Καθορισμένο ως δοκιμαστικό και εκπαιδευτικό πλοίο, το TCG Ufuk (A-591) έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους.
Το Ufuk, που σημαίνει ορίζοντας στα αγγλικά, θα βρίσκεται στην υπηρεσία των δυνάμεων ασφαλείας και αναμένεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό για τις θαλάσσιες δυνατότητες της Τουρκίας.
«Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα 10 έθνη στον κόσμο που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να πραγματοποιήσουν συντήρηση πολεμικών πλοίων», ανέφερε ο Erdogan.
Το πλοίο αναπτύχθηκε ως μέρος του ευρύτερου εγχώριου έργου σχεδιασμού και ανάπτυξης πλοίων MILGEM (Εθνικό πλοίο) – στο πλαίσιο του οποίου παραδόθηκαν τέσσερις κορβέτες στο ναυτικό καθώς και μια φρεγάτα.
Ο έλεγχος διοίκησης του Ufuk, τα ηλεκτρονικά συστήματα, τον εξοπλισμό του συστήματος δοκιμών και εκπαίδευσης κατασκευάστηκαν στην Τουρκία από την Aselsan, το σκάφος είναι προσαρμοσμένο για χρήση σε αποστολές σήματος και ηλεκτρονικών πληροφοριών (SIGINT/ELINT).
Το σκάφος, κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία STM, έχει μήκος 99,5 μέτρα (326,44 πόδια) και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων.
Μπορεί να ταξιδεύει συνεχώς για 45 ημέρες σε διεθνή ύδατα και υπό αντίξοες θαλάσσιες συνθήκες.
Η Τουρκία κατασκευάζει και αεροπλάνο
Η Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας αποφάσισε να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή πρώτης φάσης του Hürjet, του τουρκικού προηγμένου εκπαιδευτικού τζετ και αεροσκάφους ελαφριάς επίθεσης.
Εκτός από την παραγωγή Hürjet, η οποία θα παρουσιαστεί το 2023, η επιτροπή συζήτησε την προσθήκη περισσότερων Τουρκικών συστημάτων στον κατάλογο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK).
Το έργο Hürjet ξεκίνησε αρχικά από την Turkish Aerospace Industries (TAI) το 2017 και αναμένεται να πραγματοποιήσει μια παρθενική πτήση το 2023.
Το Hürjet, που έχει σχεδιαστεί για να γίνει εκπαιδευτικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, θα είναι εξοπλισμένο με έναν προηγμένο υπολογιστή αποστολής στο πιλοτήριο του.
Το αεροσκάφος θα εφοδιάζεται με ανώτερα ραντάρ και ευαίσθητα συστήματα επίθεσης.
Το Hürjet θα έχει μήκος 13,4 μέτρα με άνοιγμα φτερών 11 μέτρα.
Ο κύριος στόχος του έργου Hürjet είναι να αντικαταστήσει τον στόλο εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-38 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας – που αποτελείται από 70 αεροσκάφη – και να καλύψει τις ανάγκες των πιθανών διεθνών πελατών.
Το μέγιστο υψόμετρο πτήσης έχει καθοριστεί στα 45.000 πόδια (14 χιλιόμετρα), μαζί με το ωφέλιμο φορτίο των 3.000 κιλών (6.600 λιβρών) και τη μέγιστη ταχύτητα 1,2 Mach.
Νέα Drones από την Τουρκία
Η Τουρκική εταιρία κατασκευής Drones η Baykar θα δοκιμάσει σύντομα δύο νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα επεκτείνουν περαιτέρω τις δυνατότητες της Τουρκίας σε ξηρά και θάλασσα.
Ο Haluk Bayraktar, ένας από τους δύο αδερφούς μηχανικούς που διευθύνουν την Baykar, τα οποία συνέβαλλαν καθοριστικά στις συγκρούσεις στο Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη, είπε ότι το νέο αεροσκάφος θα δοκιμαστεί τα επόμενα δύο χρόνια και θα μπορεί να απογειωθεί από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Η ανάπτυξη από την Τουρκία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2 της εταιρείας υπήρξε σημαντικός παράγοντας στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, φέροντας την Baykar στο προσκήνιο.
Η εταιρεία έχει τώρα υπογράψει συμφωνίες για εξαγωγές με 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας κοινής παραγωγής με την Ουκρανία.
Η κλίμακα του προγράμματος drone της Τουρκίας την τοποθετεί στους τέσσερις μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Κίνα, λένε οι αναλυτές.
«Τα έξυπνα, μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών είναι οι δύο κορυφαίες τεχνολογίες που άλλαξαν τα δεδομένα».
«Καθώς όλοι μιλούν για το πώς η τεχνολογία των drone αλλάζει τα δόγματα μάχης…η Τουρκία σχεδιάζει το drone TB3, ικανό να απογειώνεται και να προσγειώνεται στο TCG Anadolu στο σχεδιαζόμενο τουρκικό αεροπλανοφόρο που θα είναι το μεγαλύτερο πλοίο του πολεμικού ναυτικού.
Πωλήσεις πολεμικών drones Bayraktar TB2
Η αμυντική εταιρεία Baykar έχει παραδώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε 13 χώρες και Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι δυνητικοί πελάτες από την Αφρική στην Ευρώπη παρακολούθησαν τον αντίκτυπό τους στο πεδίο της μάχης στη Συρία , τη Λιβύη αλλά και στην Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν.
Αναπτύχθηκαν επίσης από τον ουκρανικό στρατό για πρώτη φορά πρόσφατα για να χτυπήσουν μια θέση που ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Αζερμπαϊτζάν
Στο Nagorno Karabakh, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βοήθησαν το σύμμαχο της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν να νικήσει τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αρμενία.
Οι πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία αυξήθηκαν στα 77 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2020 πριν ξεσπάσουν οι μάχες στην περιοχή του Nagorno Karabakh.
Αιθιοπία
Πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο Reuters ότι η Αιθιοπία σχεδιάζει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 σε συμφωνίες που θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν εγγυήσεις ανταλλακτικών και εκπαίδευση.
Κιργιζιστάν
Το Κιργιστάν γίνεται ο τελευταίος αγοραστής μαχητών drones.
Η παράδοση εκκρεμεί σύμφωνα με τον Kamchybek Tashiev, πρόεδρο της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας.
Λιβύη
Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη χρησιμοποίησε drones TB2 το 2020 ως μέρος της εκστρατείας της για να απωθήσει μια επίθεση στην πόλη από ανατολικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του στρατηγού Khalifa Haftar και την υποστήριξη της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Αιγύπτου.
Μαρόκο
Σύμφωνα με αναφορές των τοπικών ΜΜΕ τον Σεπτέμβριο, το Μαρόκο άρχισε να λαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 από μια παραγγελία 13 μονάδων και τεσσάρων σταθμών ελέγχου εδάφους.
Πολωνία
Η Πολωνία ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου ότι θα αγοράσει 24 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 με παράδοση το 2022.
Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέκτησε drones από την Τουρκία.
Κατάρ
Η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ χρησιμοποιεί έξι drones το 2021.
Τουρκμενιστάν
Το Έθνος της Κεντρικής Ασίας παρουσίασε τα TB2 κατά την 30ή παρέλαση ανεξαρτησίας τον Σεπτέμβριο.
Ουκρανία
Η Ουκρανία συμμετέχει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας TB2.
Το 2019 υπέγραψε συμφωνία για 12 drones με επιπλέον παραδόσεις
Η Ουκρανία αναπτύσσει επίσης μια κοινοπραξία με την Τουρκία για την παραγωγή 48 drones.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών