Με βασικό σενάριο την «απόβαση σε νησιά» πραγματοποιείται μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, «EFES 2022», με τη συμμετοχή 37 χωρών.
Πλήθος ερωτημάτων όμως προκαλεί το γεγονός ότι στην άσκηση αυτή όπου θα πραγματοποιηθούν εικονικές αποβάσεις σε νησιά, θα συμμετέχουν και κάποιοι από τους... Συμμάχους της Ελλάδας, όπως η ΗΠΑ και η Γαλλία. Πρόκειται για χώρες -που κατά τα λεγόμενα της ελληνικής κυβέρνησης- θα κληθούν να στηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση που απειληθούν από την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το 2016 συμμετείχαν -στην ίδια άσκηση- 8 χώρες και το 2018 συμμετείχαν 20 χώρες. Μάλιστα, Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά το 2016 και για το σκοπό αυτό το αποβατικό USS Arlington και η 22η Μονάδα Πεζοναυτών θα έχουν μεταβεί στη Σμύρνη. Tην τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «EFES 2022» θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη (9/6/2022) στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, και ο κυβερνητικός του εταίρος, Devlet Bahceli.
Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι οι εικονικές αποβάσεις σε νησιά θα πραγματοποιούν σε μια περίοδο όπου η Τουρκία επιχειρεί να «γκριζάρει» το Αιγαίο αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Για ακόμα μία φορά δηλαδή διαψεύδεται το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης περί «απομονωμένης Τουρκίας» και «εγκλωβισμένου Erdogan».
Το σενάριο της άσκησης
To βασικό σενάριο της άσκησης, που είναι η απόβαση και κατάληψη νησιού, περιγράφεται ως εξής: Ολοκληρωμένη εκπαίδευση με πραγματικά πυρά αεροπορίας, αμφίβιες αποβάσεις, ταυτόχρονη παρουσία πυροβολικού και αναγνώριση με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα στο πλαίσιο ενός γενικού σεναρίου. Οι στόχοι θα πλήττονται από οχήματα υποστήριξης επίγειων πυρών, πολεμικά αεροσκάφη, οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα. Επίσης θα εκτελούνται αποβατικές επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων, ελιγμοί πλοίου προς στόχο, αερομεταφορά, έρευνα και διάσωση μάχης και μάχη σε κατοικημένη περιοχή.
Η Γαλλία συμμετέχει για πρώτη φορά με Γάλλους αλεξιπτωτιστές.
Επισημαίνεται ότι η άσκηση ξεκίνησε στις 31 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου, ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τροφοδοτεί διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση EFES 2022...
İşte, asil milletimizin göğsünü güven ve gurur duyguları ile kabartan şanlı güç!#EFES2022 ?? pic.twitter.com/M37hc6v9qY
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 8, 2022
EFES-2022 Birleşik, Müşterek Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı’nda görev yapan dost ve müttefik ülke unsurları tatbikatı anlatıyor. ? #EFES2022 pic.twitter.com/2dt4AzR4GA
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 6, 2022
Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, η Αθήνα#EFES2022 Tatbikatı'na katılan Azerbaycanlı ve Makedonyalı askerler tatbikatı anlatıyor. @wwwmodgovaz @Defence_MKD#MSB pic.twitter.com/6Tn4eOJEqM
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 7, 2022
Από την πλευρά της, η Αθήνα δηλώνει έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και παραμένει σε εγρήγορση. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ενδεχομένως η Άγκυρα να επιχειρήσει να τεστάρει τα αντανακλαστικά της χώρας μας επί του πεδίου, τσεκάροντας παράλληλα και τη δυναμική των συμμαχιών που έχει συνάψει η χώρα μας, αν και η ιστορία δεν προκαλεί αισιοδοξία... Οι μνήμες από το 2020 με επεισόδια στον Έβρο και τις «βόλτες» του Oruc Reis, όπου οι Σύμμαχοι έλαμψαν... δια της απουσίας τους, παραμένουν νωπές.
Από χθες το μεσημέρι το ερευνητικό σκάφος Cesme κινείται σε μία από τις δύο περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex. Συγκεκριμένα κινείται στην ανατολική περιοχή και παρακολουθείται από μέσα του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Στον αντίποδα, η Αθήνα «κλειδώνει» με ΝΟΤΑΜ ένα από τα πιο καυτά σημεία που ενδέχεται να κινηθεί το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας. Ουσιαστικά, κλειδώνει το τρίγωνο ανάμεσα σε Ρόδο, Καστελλόριζο και Κάρπαθο από τις 21 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών