Θα στείλουμε πρόσθετο στρατό στην Κύπρο ως «απάντηση» στην άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu
Tην αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στα Κατεχόμενα, εις απάντηση της άρσης πώλησης του embargo όπλων στην Κύπρο, προανήγγειλε με ομιλία του στη τη Συνάντηση Νέων UNIAK του Πανεπιστημίου Pamukkale ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «ακόμη κι αν όλος ο κόσμος σταθεί ενάντια στην Τουρκία, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό».
Σχολιάζοντας την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ κατά της ελληνικής Κύπρου, ο Cavusoglu απευθύνθηκε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken:
«Οι ΗΠΑ ήραν το embargo όπλων κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Σαν να είπαν πως (οι Ελληνοκύπριοι) “συνεργάστηκαν στο ξέπλυμα χρήματος” και αυτή η απόφαση ελήφθη για να τους επιβραβεύσει.
Δεν έχετε τίποτα άλλο να δώσετε εκτός από τα όπλα;
Δώστε χρήματα.
Έχουν και αυτοί ανάγκες.
Εναντίον ποιου θα δώσετε αυτά τα όπλα;
Τι θα κάνουμε εμείς;
Θα στείλουμε περισσότερες δυνάμεις εκεί για να προστατεύσουμε τους Τουρκοκύπριους και θα τους δώσουμε και όπλα.
Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων».
Ο Cavusoglu τόνισε πως η Τουρκία χρησιμοποίησε κάθε διπλωματικό μέσο και εργαλείο για να προασπίσει τα δικαιώματά της ενώ υπογράμμισε πως η χώρα είναι δυνατή και στο πεδίο και στις διαπραγματεύσεις.
Ευθεία απειλή
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, απείλησε ευθέως την Ελλάδα με αφορμή την παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Όσο η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».
Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει ότι αποστολή από την Ελλάδα τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής προέλευσης στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου, «τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Το πιθανότερο σενάριο
Τη σημαντική επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επισημαίνει ο πρόεδρος του think tank Edam, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, με φόντο την κλιμάκωση της ρητορικής και των απειλών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.
«Έχουμε φτάσει τώρα στο πιο ευάλωτο, ασταθές περιβάλλον για τις διμερείς σχέσεις από το 1996», δήλωσε στους Financial Times ο Sinan Ülgen, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της ρητορικής του Erdogan και της γλώσσας του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ülgen, το πιο πιθανό σενάριο ήταν ένα περιστατικό «όπου οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά σε μια περιορισμένη στρατιωτική αντιπαράθεση» για ένα αμφισβητούμενο νησί ή βραχονησίδα προτού παρέμβουν οι διεθνείς δυνάμεις για να μετριάσουν τις εντάσεις.
Και πρόσθεσε: «Για μένα, αυτό είναι το πιθανό σενάριο αντιπαράθεσης, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό».
Ωστόσο, ακόμη και αυτή η προοπτική είναι ανεπιθύμητη για τους δυτικούς εταίρους Ελλάδας και Τουρκίας. «Τώρα δεν είναι η ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ned Price. «Ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν διπλωματικά τυχόν διαφωνίες που μπορεί να έχουν. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας και αυτό είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας».
Πάντως, οι Financial Times σχολιάζουν ότι «έχει ενισχυθεί η απειλή άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης -αν και περιορισμένη- προκαλώντας συναγερμό στο ΝΑΤΟ τη στιγμή που η συμμαχία επιδιώκει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών