Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά τα F35, η Ελλάδα αγοράζει και drones από ΗΠΑ - Στα 75,2 εκατ. ευρώ το κόστος - Τι είναι και τι προσφέρουν τα Switchblade

Μετά τα F35, η Ελλάδα αγοράζει και drones από ΗΠΑ - Στα 75,2 εκατ. ευρώ το κόστος - Τι είναι και τι προσφέρουν τα Switchblade
Oι αρχηγοί των επιτελείων ενέκριναν δύο τύπους Switchblade με εμβέλεια έως 20 χλμ. και έως 40 χλμ.
Στην αγορά drones από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, πρόκειται για τον ίδιο τύπο drones που έχουν χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός κατά της Ρωσίας... με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα.
Όπως αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο ελληνικές πηγές, η κυβέρνηση σχεδιάζει (σσ. εκκρεμεί η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ) την αγορά Switchblade, που κατασκευάζεται από την AeroVironment, Inc., πετάει προς ένα στόχο και πυροδοτείται.

«Έχουμε επιλέξει τον τύπο Switchblade από τις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Αν και ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσα drones θα αγοράσει η Αθήνα, ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι το κόστος θα είναι 75,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχηγοί των επιτελείων ενέκριναν δύο τύπους Switchblade με εμβέλεια έως 20 χλμ. και έως 40 χλμ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η προμήθεια των Switchblade θα συμπληρώσει τους αντιαρματικούς πυραύλους Spike της χώρας που η Αθήνα συμφώνησε να αγοράσει από το Ισραήλ και σχεδιάζει να στείλει στα νησιά της στο Αιγαίο. Η Αθήνα σχεδιάζει επίσης να παράγει τα δικά της συστήματα μη επανδρωμένων και αντι-μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και τριών φρεγατών από τη Γαλλία.
Πάντως, στο δημοσίευμα του Reuters γίνεται αναφορά και στην ελληνοτουρκική κρίση. «Η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση για ζητήματα όπως το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υφαλοκρηπίδα τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης