Η έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη θα είναι επικίνδυνη
«Οι νέες εκλογές θα πάρουν τη μορφή δημοψηφίσματος για το ευρώ».
Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν οι αναλυτές επενδυτικών οίκων αλλά και οίκων αξιολόγησης, επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα προκύψουν σε περίπτωση που ξεσπάσει μια ιταλική κρίση χρέους.
«Η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και ακόμη πιο απρόβλεπτη απ' ό,τι το Grexit.
Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική.
Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 2,4 τρισ. ευρώ, δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερο απ' ότι της Ελλάδας και τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.
Στο μεταξύ το χρέος της Ιταλίας κυμαίνεται στο 132% επί του ΑΕΠ, που είναι δυο φορές πιο πάνω από το 60% που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας» επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δικτύου n-tv.
Citigroup: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ιταλία - Δημοψήφισμα για το ευρώ οι νέες εκλογές
Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Ιταλία μετά το βέτο του Προέδρου Matarrella στον Paola Savona για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σημειώνει η Citigroup στο ημερήσιο σχόλιό της (29/05).
Μετά την παρέμβαση του Ιταλού Προέδρου, ο ιταλικός λαός οδεύει διχασμένος στις κάλπες, με τη νέα αναμέτρηση να μετατρέπεται πιθανότατα σε ένα άτυπο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του ευρώ, σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Όπως τονίζει η Citi, η υποστήριξη των Ιταλών στο ευρώ διαμορφώνεται μόλις λίγο πάνω από το 50%.
Οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση για ένα διάστημα, ενώ το βασικό βραχυπρόθεσμο ρίσκο είναι η περαιτέρω μετάδοση της κρίσης στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.
Πλήγμα αναμένεται να δεχθεί και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Η προφανής μεσοπρόθεσμη απώλεια, θα είναι η διαδικασία μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, καθώς μια σειρά από κυβερνήσεις θα εμφανιστούν διστακτικές να υιοθετήσουν μια γνήσια σταθεροποιητική μεταρρυθμιστική διαδικασία.
Επίσης οι αναλυτές της Citigroup εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΚΤ να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα ως «ανάχωμα» στη μετάδοση της κρίσης.
Moody's: Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία - Νέα προειδοποίηση για υποβάθμιση
Στη θέση πως η αξιολόγηση Baa2 της ιταλικής οικονομίας βρίσκεται υπό αναθεώρηση επιμένει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγηση Moody's, προειδοποιώντας εκ νέου για υποβάθμιση εάν η επόμενη κυβέρνηση εφαρμόσει πολιτικές που θα θέσουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή (29//5/2048) ανάλυση, είναι απίθανο ο Carlo Cottarelli να καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα ελέγχουν την πλειοψηφία και στα δύο Κοινοβούλια.
Την ίδια στιγμή, και τα δύο κόμματα έχουν ζητήσει πρόωρες εκλογές, που πιθανότητα θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
«Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έχουν αλλάξει την πρόσφατη απόφαση μας να αναθεωρήσουμε την αξιολόγηση της Ιταλίας.
Οι βασικοί τομείς στους οποίος επικεντρωνόμαστε για ενδεχόμενη υποβάθμιση είναι επίσης αμετάβλητοι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι νέες εκλογές θα έχουν πιθανώς παρόμοια αποτελέσματα με τις εκλογές του Μαρτίου, δηλαδή το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα θα αποσπάσουν τις περισσότερες ψήφους.
Θα ολοκληρώσουμε την επανεξέταση όταν θα έχουμε καλύτερη προβολή για την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι το χρονικό πλαίσιο για την αναθεώρηση μπορεί να υπερβεί την τυπική περίοδο έως τρεις μήνες» αναφέρεται στην ανάλυση.
Παράλληλα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ιταλική οικονομία θα υποβαθμιστεί εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει δημοσιονομικές πολιτικές που δεν θα αρκετές ώστε το χρέος να μπει σε μια βιώσιμη τροχιά ακολουθώντας πτωτική πορεία τα επόμενα χρόνια.
Επίσης επισημαίνουν ότι η μη παρουσίαση ενός αξιόπιστου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυσε τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγηση.
«Δεδομένης της αναθεώρησης, η αναβάθμιση είναι εξαιρετικά απίθανη για το εγγύς μέλλον» επισημαίνεται στην ανάλυση της Moody's.
ING: Προς νέες εκλογές οδεύει η Ιταλία
Αναπόφευκτες είναι -όπως προκύπτει από ανάλυση της ING- οι νέες ιταλικές εκλογές.
Όπως επισημαίνεται, εάν ο Carlo Cottarelli καταφέρει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα προσπαθήσει να «περάσει» τον προϋπολογισμό του 2019 και θα παραιτηθεί πριν το τέλος του 2018, οδηγώντας την Ιταλία σε εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Στον αντίποδα, εάν αποτύχει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα παραιτηθεί, με αποτέλεσμα οι εκλογές να διεξαχθούν μετά τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι λίγες οι πιθανότητες να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης και το βασικό μας σενάριο είναι οι εκλογές το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος).
Societe Generale: «Δημοψήφισμα» για το ευρώ
Σύμφωνα με τη Societe Generale, οι πιθανότητες Carlo Cottarelli να καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης είναι ελάχιστες.
Στο πλαίσιο αυτό το πιθανότερο είναι η διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Αυτό δημιουργεί 3-4 μήνες αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Teneo Intelligence: Ενισχύεται η αντι-ευρωπαϊκή πολιτική
«Είναι πιθανό η επόμενη προεκλογική εκστρατεία να ανεβάσει σημαντικά τους αντι-ευρωπαϊκούς και ευρωσκεπτικιστικούς τόνους» σχολιάζει ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, ενώ προσθέτει «Ο επικεφαλής της Λέγκα, Matteo Salvini, έχει ήδη πει ότι η επόμενη ψηφοφορία θα είναι ένα "δημοψήφισμα" για την απελευθέρωση της Ιταλίας από το "καθεστώς δουλείας" που επιβάλλει η ευρωζώνη, το Βερολίνο, οι αγορές και τα spreads των ομολόγων».
Berenberg: Οι εκλογές, de facto δημοψήφισμα για τον ρόλο της Ιταλίας στην Ευρώπη
Ακόμα και αν ο άμεσος κίνδυνος για έναν ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών στην Ιταλία έπαψε να υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- η ιταλική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επιβαρύνει το κλίμα στην Ιταλία και -σε μικρότερο βαθμό- τους γείτονες στην ευρωζώνη, τους επόμενους μήνες.
Στις επόμενες εκλογές, οι ριζοσπάστες πιθανότατα θα κινηθούν ακόμη πιο δυνατά κατά του παραμονής της Ιταλίας στο ευρώ και της υποτιθέμενης γερμανικής ηγεμονίας.
Καθώς η βούληση να αποδεχθούν -ή να μην αποδεχθούν- τους κανόνες του ευρώ ήταν το βασικό ζήτημα του Mattarella κατά την απόρριψη του Savona (στο υπουργείο Οικονομικών), οι ριζοσπάστες -και κυρίως η Λέγκα- μπορούν να βασιστούν σε μια ακόμα πιο ισχυρή εκστρατεία κατά του ευρώ.
Στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα.
Ειδικά η Λέγκα μπορεί να παρουσιάσει τις νέες εκλογές ως ένα de facto δημοψήφισμα για τον ρόλο της Ιταλίας στην Ευρώπη.
Goldman Sachs: Αρνητική εξέλιξη οι νέες εκλογές
Αναμένουμε ότι μια προσωρινή κυβέρνηση δεν θα κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και ότι νέες εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.
Πιστεύουμε ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει αυξημένη.
Από τη μία πλευρά, δεν έχει διαμορφωθεί μια κυβέρνηση όπου θα προκαλούσε στις αγορές την εντύπωση ότι τίθεται σε αμφισβήτηση η παραμονή της Ιταλίας στην ΕΕ, ενώ από την άλλη πλευρά οι νέες εκλογές, πιθανότατα τον Οκτώβριο, θα ήταν απίθανο να θεωρηθούν ως θετική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία.
Visco (ΕΚΤ): Η μοίρα της Ιταλίας είναι στην Ευρώπη
Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Ιταλία επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ignazio Visco, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για την μείωση του χρέους, απορρίπτοντας εμμέσως κάθε ενδεχόμενο απομείωσης.
«Το πιο πιθανό σενάριο για την Ιταλια είναι "μέτρια ανάπτυξη και η σταδιακή άνοδος του πληθωρισμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι αναμένεται ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, ενώ η ανάπτυξη είναι όλο και πιο αυτοσυντηρούμενη.
Όσον αφορά το ιταλικό χρέος, ο Visco υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση για τη μείωση του, διότι επιβραδύνει την οικονομία.
Η μείωση του χρέους είναι ένας αναγκαίος σκοπός.
Σε μια περίοδο επεκτατικής πολιτικής και με μια νομισματική πολιτική ακόμα χαλαρή, δεν είναι ωφέλιμο να αυξήσουμε το έλλειμμα» υποστήριξε ο Visco, τονίζοντας ότι στα τέλη του 2017 το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανερχόταν στο 132% του ΑΕΠ.
«Είναι πολύ υψηλό το χρέος.
Φρενάρει και είναι μια βαθιά πληγή για την οικονομία» είπε ο Visco, ο οποίος και με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, έσπευσε να σημειώσει πως η τύχη της Ιταλίας είναι συνδεδεμένη με αυτήν της Ευρώπης.
«Δεν υπάρχουν λύσεις εκτός της Ευρώπης
Χάρη σε αυτήν η ιταλική οικονομία ενισχύεται δυναμικά εδώ και 10 χρόνια, η απασχόληση ανακάμπτει και εξαλείφονται συστημικοί κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα» τόνισε ο Visco, επισημαίνοντας πως παρόλο αυτά υπάρχουν δομικές αδυναμίες και για αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Mizuho: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα - Είναι πολύ σημαντική για την Ευρωζώνη
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία αυξάνει την αβεβαιότητα και, ως αποτέλεσμα, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εκτιμά ο αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην ιαπωνική τράπεζα Mizuho, Sireen Harajli.
«Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικότερη για την Ευρωζώνη.
Και η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία προσθέτει κι άλλο λάδι στη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «MarketWatch».
Σε ό,τι αφορά στο ευρώ, εκτιμά ότι επόμενο σημείο-κλειδί αποτελούν τα 1,10 δολάρια ανά ευρωπαϊκό νόμισμα.
Προς το παρόν η αγορά παραμένει αισιόδοξη για το ευρώ (θέσεις «long»), επισήμανε.
Σε περίπτωση που οι προαναφερθέντες επενδυτές μεταβάλλουν τη θέση τους, ενδέχεται το ευρώ να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 1,10 δολάρια.
Επί του παρόντος, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,15 δολάρια, έπειτα από ημερήσια πτώση της τάξεως του 0,8% -στις 22:05.
Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν οι αναλυτές επενδυτικών οίκων αλλά και οίκων αξιολόγησης, επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα προκύψουν σε περίπτωση που ξεσπάσει μια ιταλική κρίση χρέους.
«Η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και ακόμη πιο απρόβλεπτη απ' ό,τι το Grexit.
Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική.
Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 2,4 τρισ. ευρώ, δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερο απ' ότι της Ελλάδας και τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.
Στο μεταξύ το χρέος της Ιταλίας κυμαίνεται στο 132% επί του ΑΕΠ, που είναι δυο φορές πιο πάνω από το 60% που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας» επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δικτύου n-tv.
Citigroup: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ιταλία - Δημοψήφισμα για το ευρώ οι νέες εκλογές
Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Ιταλία μετά το βέτο του Προέδρου Matarrella στον Paola Savona για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σημειώνει η Citigroup στο ημερήσιο σχόλιό της (29/05).
Μετά την παρέμβαση του Ιταλού Προέδρου, ο ιταλικός λαός οδεύει διχασμένος στις κάλπες, με τη νέα αναμέτρηση να μετατρέπεται πιθανότατα σε ένα άτυπο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του ευρώ, σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Όπως τονίζει η Citi, η υποστήριξη των Ιταλών στο ευρώ διαμορφώνεται μόλις λίγο πάνω από το 50%.
Οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση για ένα διάστημα, ενώ το βασικό βραχυπρόθεσμο ρίσκο είναι η περαιτέρω μετάδοση της κρίσης στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.
Πλήγμα αναμένεται να δεχθεί και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Η προφανής μεσοπρόθεσμη απώλεια, θα είναι η διαδικασία μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, καθώς μια σειρά από κυβερνήσεις θα εμφανιστούν διστακτικές να υιοθετήσουν μια γνήσια σταθεροποιητική μεταρρυθμιστική διαδικασία.
Επίσης οι αναλυτές της Citigroup εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΚΤ να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα ως «ανάχωμα» στη μετάδοση της κρίσης.
Moody's: Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία - Νέα προειδοποίηση για υποβάθμιση
Στη θέση πως η αξιολόγηση Baa2 της ιταλικής οικονομίας βρίσκεται υπό αναθεώρηση επιμένει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγηση Moody's, προειδοποιώντας εκ νέου για υποβάθμιση εάν η επόμενη κυβέρνηση εφαρμόσει πολιτικές που θα θέσουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή (29//5/2048) ανάλυση, είναι απίθανο ο Carlo Cottarelli να καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα ελέγχουν την πλειοψηφία και στα δύο Κοινοβούλια.
Την ίδια στιγμή, και τα δύο κόμματα έχουν ζητήσει πρόωρες εκλογές, που πιθανότητα θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
«Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έχουν αλλάξει την πρόσφατη απόφαση μας να αναθεωρήσουμε την αξιολόγηση της Ιταλίας.
Οι βασικοί τομείς στους οποίος επικεντρωνόμαστε για ενδεχόμενη υποβάθμιση είναι επίσης αμετάβλητοι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι νέες εκλογές θα έχουν πιθανώς παρόμοια αποτελέσματα με τις εκλογές του Μαρτίου, δηλαδή το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα θα αποσπάσουν τις περισσότερες ψήφους.
Θα ολοκληρώσουμε την επανεξέταση όταν θα έχουμε καλύτερη προβολή για την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι το χρονικό πλαίσιο για την αναθεώρηση μπορεί να υπερβεί την τυπική περίοδο έως τρεις μήνες» αναφέρεται στην ανάλυση.
Παράλληλα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ιταλική οικονομία θα υποβαθμιστεί εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει δημοσιονομικές πολιτικές που δεν θα αρκετές ώστε το χρέος να μπει σε μια βιώσιμη τροχιά ακολουθώντας πτωτική πορεία τα επόμενα χρόνια.
Επίσης επισημαίνουν ότι η μη παρουσίαση ενός αξιόπιστου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυσε τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγηση.
«Δεδομένης της αναθεώρησης, η αναβάθμιση είναι εξαιρετικά απίθανη για το εγγύς μέλλον» επισημαίνεται στην ανάλυση της Moody's.
ING: Προς νέες εκλογές οδεύει η Ιταλία
Αναπόφευκτες είναι -όπως προκύπτει από ανάλυση της ING- οι νέες ιταλικές εκλογές.
Όπως επισημαίνεται, εάν ο Carlo Cottarelli καταφέρει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα προσπαθήσει να «περάσει» τον προϋπολογισμό του 2019 και θα παραιτηθεί πριν το τέλος του 2018, οδηγώντας την Ιταλία σε εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Στον αντίποδα, εάν αποτύχει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα παραιτηθεί, με αποτέλεσμα οι εκλογές να διεξαχθούν μετά τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι λίγες οι πιθανότητες να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης και το βασικό μας σενάριο είναι οι εκλογές το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος).
Societe Generale: «Δημοψήφισμα» για το ευρώ
Σύμφωνα με τη Societe Generale, οι πιθανότητες Carlo Cottarelli να καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης είναι ελάχιστες.
Στο πλαίσιο αυτό το πιθανότερο είναι η διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Αυτό δημιουργεί 3-4 μήνες αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Teneo Intelligence: Ενισχύεται η αντι-ευρωπαϊκή πολιτική
«Είναι πιθανό η επόμενη προεκλογική εκστρατεία να ανεβάσει σημαντικά τους αντι-ευρωπαϊκούς και ευρωσκεπτικιστικούς τόνους» σχολιάζει ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, ενώ προσθέτει «Ο επικεφαλής της Λέγκα, Matteo Salvini, έχει ήδη πει ότι η επόμενη ψηφοφορία θα είναι ένα "δημοψήφισμα" για την απελευθέρωση της Ιταλίας από το "καθεστώς δουλείας" που επιβάλλει η ευρωζώνη, το Βερολίνο, οι αγορές και τα spreads των ομολόγων».
Berenberg: Οι εκλογές, de facto δημοψήφισμα για τον ρόλο της Ιταλίας στην Ευρώπη
Ακόμα και αν ο άμεσος κίνδυνος για έναν ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών στην Ιταλία έπαψε να υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- η ιταλική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επιβαρύνει το κλίμα στην Ιταλία και -σε μικρότερο βαθμό- τους γείτονες στην ευρωζώνη, τους επόμενους μήνες.
Στις επόμενες εκλογές, οι ριζοσπάστες πιθανότατα θα κινηθούν ακόμη πιο δυνατά κατά του παραμονής της Ιταλίας στο ευρώ και της υποτιθέμενης γερμανικής ηγεμονίας.
Καθώς η βούληση να αποδεχθούν -ή να μην αποδεχθούν- τους κανόνες του ευρώ ήταν το βασικό ζήτημα του Mattarella κατά την απόρριψη του Savona (στο υπουργείο Οικονομικών), οι ριζοσπάστες -και κυρίως η Λέγκα- μπορούν να βασιστούν σε μια ακόμα πιο ισχυρή εκστρατεία κατά του ευρώ.
Στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα.
Ειδικά η Λέγκα μπορεί να παρουσιάσει τις νέες εκλογές ως ένα de facto δημοψήφισμα για τον ρόλο της Ιταλίας στην Ευρώπη.
Goldman Sachs: Αρνητική εξέλιξη οι νέες εκλογές
Αναμένουμε ότι μια προσωρινή κυβέρνηση δεν θα κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και ότι νέες εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.
Πιστεύουμε ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει αυξημένη.
Από τη μία πλευρά, δεν έχει διαμορφωθεί μια κυβέρνηση όπου θα προκαλούσε στις αγορές την εντύπωση ότι τίθεται σε αμφισβήτηση η παραμονή της Ιταλίας στην ΕΕ, ενώ από την άλλη πλευρά οι νέες εκλογές, πιθανότατα τον Οκτώβριο, θα ήταν απίθανο να θεωρηθούν ως θετική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία.
Visco (ΕΚΤ): Η μοίρα της Ιταλίας είναι στην Ευρώπη
Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Ιταλία επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ignazio Visco, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για την μείωση του χρέους, απορρίπτοντας εμμέσως κάθε ενδεχόμενο απομείωσης.
«Το πιο πιθανό σενάριο για την Ιταλια είναι "μέτρια ανάπτυξη και η σταδιακή άνοδος του πληθωρισμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι αναμένεται ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, ενώ η ανάπτυξη είναι όλο και πιο αυτοσυντηρούμενη.
Όσον αφορά το ιταλικό χρέος, ο Visco υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση για τη μείωση του, διότι επιβραδύνει την οικονομία.
Η μείωση του χρέους είναι ένας αναγκαίος σκοπός.
Σε μια περίοδο επεκτατικής πολιτικής και με μια νομισματική πολιτική ακόμα χαλαρή, δεν είναι ωφέλιμο να αυξήσουμε το έλλειμμα» υποστήριξε ο Visco, τονίζοντας ότι στα τέλη του 2017 το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανερχόταν στο 132% του ΑΕΠ.
«Είναι πολύ υψηλό το χρέος.
Φρενάρει και είναι μια βαθιά πληγή για την οικονομία» είπε ο Visco, ο οποίος και με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, έσπευσε να σημειώσει πως η τύχη της Ιταλίας είναι συνδεδεμένη με αυτήν της Ευρώπης.
«Δεν υπάρχουν λύσεις εκτός της Ευρώπης
Χάρη σε αυτήν η ιταλική οικονομία ενισχύεται δυναμικά εδώ και 10 χρόνια, η απασχόληση ανακάμπτει και εξαλείφονται συστημικοί κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα» τόνισε ο Visco, επισημαίνοντας πως παρόλο αυτά υπάρχουν δομικές αδυναμίες και για αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Mizuho: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα - Είναι πολύ σημαντική για την Ευρωζώνη
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία αυξάνει την αβεβαιότητα και, ως αποτέλεσμα, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εκτιμά ο αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην ιαπωνική τράπεζα Mizuho, Sireen Harajli.
«Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικότερη για την Ευρωζώνη.
Και η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία προσθέτει κι άλλο λάδι στη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «MarketWatch».
Σε ό,τι αφορά στο ευρώ, εκτιμά ότι επόμενο σημείο-κλειδί αποτελούν τα 1,10 δολάρια ανά ευρωπαϊκό νόμισμα.
Προς το παρόν η αγορά παραμένει αισιόδοξη για το ευρώ (θέσεις «long»), επισήμανε.
Σε περίπτωση που οι προαναφερθέντες επενδυτές μεταβάλλουν τη θέση τους, ενδέχεται το ευρώ να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 1,10 δολάρια.
Επί του παρόντος, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,15 δολάρια, έπειτα από ημερήσια πτώση της τάξεως του 0,8% -στις 22:05.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών