Οι κεντρικές τράπεζες που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του πληθυσμού της γης πρόκειται να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements, BIS).
Αυτή η πίεση οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση μετρητών σημειώνει ραγδαία πτώση παγκοσμίως και οι αρμόδιες αρχές αναζητούν τρόπο ώστε να μη χάσουν τον έλεγχο του χρήματος από προσπάθειες τεχνολογικών κολοσσών, π.χ. από τη Facebook και το κρυπτονόμισμά της Libra.
Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες, που έχουν οδηγήσει τα επιτόκια σε αρνητική επικράτεια, προσπαθούν να δουν πώς τα ψηφιακά νομίσματά τους θα βοηθήσουν στην εφαρμογή των ριζοσπαστικών τους πολιτικών.
Η έρευνα BIS της Τετάρτης σε 65 κεντρικές τράπεζες έδειξε ότι το 86% διερευνά τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των ψηφιακών νομισμάτων.
Οι κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών είναι πιο πιθανό να εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα εν συγκρίσει με τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών, έδειξε η έρευνα.
Συγκεκριμένα, οι Μπαχάμες έγιναν η πρώτη χώρα που εξέδωσαν ψηφιακά νομίσματα γενικής χρήσης, γνωστά ως Sand Dollar, τον Οκτώβριο.
Ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και από την Κίνα.
Η έρευνα BIS έδειξε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των κεντρικών τραπεζών δεν έχει επί του παρόντος την εξουσία να εκδίδει ψηφιακά νομίσματα.
Το 60% δεν πρόκειται να προβεί σε ανάλογες ενέργειες μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι διαδικασίες για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων δεν πρόκειται να καθυστερήσουν υπερβολικά.
www.bankingnews.gr
BIS: Σε τρία χρόνια οι κεντρικές τράπεζες θα εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα
Η έρευνα BIS έδειξε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των κεντρικών τραπεζών δεν έχει επί του παρόντος την εξουσία να εκδίδει ψηφιακά νομίσματα
Σχόλια αναγνωστών