Πόσο επικίνδυνη είναι για την ελευθερία η καταφυγή των κυβερνήσεων σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Η απαγόρευση κυκλοφορίας και η επιβολή lockdowns είναι ένας σοβαρός περιορισμός στην κίνηση των πολιτών, που δεν έχουν θέση σε μία ελεύθερη κοινωνία, επισημαίνει σε ανάλυσή του το American Institute for Economic Research, με αφορμή την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου στις 16/2 που ζήτησε από την κυβέρνηση την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ολλανδικού δικαστηρίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας.
Πάντως η κυβέρνηση ζήτησε την αναστολή ισχύος της απόφασης μέχρι την έφεση, που υπέβαλαν οι αρχές.
Βάσει της απόφασης των Ολλανδών δικαστών η απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε επιβληθεί με νόμο έκτακτης ανάγκης παρόλο που το δικαστήριο έκρινε, πως δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι.
Αναταραχή στην Ολλανδία
Το ολλανδικό μέτρο, που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιανουαρίου 2021, αποσκοπούσε στη μείωση της κίνησης, ιδίως μεταξύ των νέων, αλλά πυροδότησε ένταση και επεισόδια σε διάφορες πόλεις.
Στην Ολλανδία είχε να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από την κατοχή και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιπλέον, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ θα μπορούσε να έχει δύο εμφανείς επιπτώσεις, μία παράλογη και μια ύπουλη, επισημαίνει το American Institute for Economic Research.
Η πρώτη είναι η ανόητη ιδέα ότι κάποιος περιορισμός της δημόσιας κίνησης σε συγκεκριμένες ώρες προστατεύει τους ανθρώπους από τον Covid.
Το συμπέρασμα, που προκύπτει είναι πως οι κυβερνήσεις με τις απαγορεύσεις αυτές στη νυχτερινή ζωή, επιβαρύνουν περισσότερο τους νέους οι οποίοι έχουν πληγεί συναισθηματικά,
κοινωνικά και επαγγελματικά από τα lockdowns.
Οι έκτακτες εξουσίες
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και ειδικά μεταξύ των νέων έχουν καταγραφεί περισσότεροι θάνατοι από απελπισία και κατάθλιψη παρά από Covid -19.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, που αναδύεται από την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου είναι η καταφυγή σε έκτακτα μέτρα και η αιτιολόγησή τους.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέχει στις κυβερνήσεις τεράστιες εξουσίες για να ενεργούν έγκαιρα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση ζητημάτων που ενδέχεται να μην αντιμετωπίζονται κατάλληλα με τη δημοκρατική διαδικασία.
Γι 'αυτό υπάρχουν συχνά αυστηρές οδηγίες για το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια μέτρα.
Παραβίαση ελευθεριών
Η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω φόβου για τη βρετανική μετάλλαξη δεν δικαιολογείται, καθώς δεν επιβλήθηκε ανάλογο μέτρο το 2020, όταν και η πίεση στα ολλανδικά νοσοκομεία ήταν πολύ μεγαλύτερη, αποφάνθηκαν οι Ολλανδοί δικαστές, όπως μετέδωσε το BBC.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας συνιστά επομένως παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία και την ιδιωτική ζωή και περιορίζει το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι.
Το κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα τέτοιο έκτακτο μέτρο σε μια στιγμή που ο Covid φαίνεται να υποχωρεί, ειδικά όταν τέτοιες αποφάσεις δεν είχαν ληφθεί στο παρελθόν.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ξεχάσει πόσο ακραίες είναι αυτές οι πολιτικές και με πόση φειδώ πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Ακραίες πολιτικές
Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης όπως οι περιορισμοί στα ταξίδια υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται σε περιόδους τρομερού κινδύνου.
Η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών είναι ένα είδος πειράματος προκειμένου να δοκιμαστεί η κυβερνητική εξουσία.
Επί της ουσίας συνιστά άμεση επίθεση στην ίδια την ελεύθερη κοινωνία.
Η χρήση εκτάκτων εξουσιών στις ΗΠΑ αποτελεί ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Είναι ευρέως αποδεκτό από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να υπάρχει μια αυστηρή και καθορισμένη διαδικασία για τη ρύθμιση της χρήσης των.
Οι υπερεξουσίες στις ΗΠΑ
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάτι που του δίνει τεράστιες εξουσίες.
Η νομική εμπειρογνώμονας Elizabeth Goitein γράφει στον Ατλαντικό,
«Τη στιγμή που ο πρόεδρος κηρύσσει μια ‘’εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης’’- μια απόφαση που είναι απόλυτα στη διακριτική του ευχέρεια - περισσότερες από 100 ειδικές διατάξεις τίθενται στη διάθεσή του, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, όταν ένας πολιτικός έχει την τάση να συγκεντρώνει γύρω του εξουσίες.
Για παράδειγμα, ο πρόεδρος μπορεί, με το στυλό του, να ενεργοποιήσει νόμους που του επιτρέπουν να τερματίσει διάφορα είδη ηλεκτρονικών επικοινωνιών εντός των ΗΠΑ ή να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Αμερικανών», σημειώνει η επιφανής νομικός Elizabeth Goitein.
Άλλα μέτρα είναι διαθέσιμα ακόμη και χωρίς κήρυξη έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων νόμων που επιτρέπουν στον πρόεδρο να αναπτύξει στρατεύματα εντός της χώρας για να αντιμετωπίσει εσωτερικές αναταραχές.
Σε κίνδυνο η ελευθερία
Η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου καταδεικνύει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα, το οποίο είναι η πανταχού παρούσα απειλή για την ελευθερία μας, που είναι η χρήση των έκτακτων νόμων και η διασταλτική ερμηνεία του τι συνιστά έκτακτη ανάγκη.
Χωρίς σημαντικές προσπάθειες για επαναφορά και ανάκτηση των ελευθεριών μας, τα lockdowns μπορούν και θα αφήσουν ένα μόνιμο σημάδι στο σύστημα διακυβέρνησης διεθνώς.
Αυτό που πρέπει να κινητοποιήσει κάθε πολίτη που αγαπά την ελευθερία τη νύχτα δεν είναι ο Covid-19, αλλά η ασθένεια του αυταρχισμού που σκοτώνει αργά τη φιλελεύθερη δημοκρατία.
Οι πανδημίες έρχονται και παρέρχονται αλλά μια ελεύθερη κοινωνία είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθεί μόλις έχει πέσει στην άβυσσο της υποταγής, καταλήγει η ανάλυση του το American Institute for Economic Research.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών