Κάθετη πτώση -59% σημείωσαν το δ’ τρίμηνο του 2020 τα αποθέματα σε δολάριο που διακρατούν οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες –στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας– σύμφωνα με report του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό αντικατοπτρίζει εν μέρει τον μειωμένο ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, λόγω και του ανταγωνισμού από άλλα νομίσματα που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες για την πραγματοποίηση διεθνών συναλλαγών.
Εάν οι μεταβολές στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι αρκετά μεγάλες, μπορεί να επηρεάσουν τις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων.
Ειδικότερα, το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων σε δολάριο στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών μειώθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες -από 71% σε 59%- μετά και το λανσάρισμα του ευρώ το 1999 - αν και με αξιοσημείωτες διακυμάνσεις μεταξύ (μπλε γραμμή).
Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σύνθεση των νομισματικών χαρτοφυλακίων των κεντρικών τραπεζών.
Αλλαγές στις σχετικές αξίες των κρατικών τίτλων μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο - αν και αυτό το φαινόμενο τείνει να είναι περιορισμένο, δεδομένου ότι οι αποδόσεις των μεγάλων νομισματικών ομολόγων συνήθως κινούνται μαζί.
Κατά τις περιόδους αδυναμίας του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των άλλων «σκληρών» νομισμάτων, το ποσοστό του αμερικανικού δολαρίου στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών, γενικά, μειώνεται.
Με τη σειρά τους, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες, όπως αποκλίνουσες οδούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων οικονομιών, διαφορές στις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς και από τις αγορές συναλλάγματος από τις κεντρικές τράπεζες.
Συνεχίζεται η μείωση
Ορισμένοι αναμένουν ότι το ποσοστό του αμερικανικού δολαρίου στα παγκόσμια αποθεματικά θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν περαιτέρω διαφοροποίηση της νομισματικής σύνθεσης των αποθεματικών τους.
Μερικές χώρες, όπως η Ρωσία, έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν.
Πάντως, παρά τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα τις τελευταίες έξι δεκαετίες, το δολάριο ΗΠΑ παραμένει το κυρίαρχο.
Τυχόν αλλαγές στην κατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ είναι πιθανό να προκύψουν μακροπρόθεσμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών