Η πρόσφατη άνοδος των τιμών είναι προσωρινή και πρέπει να γιορτάζεται, δήλωσε στο CNBC ο Claudio Borgio, επικεφαλής του οικονομικού και νομισματικού τμήματος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
«Για εκείνες τις χώρες… που προσπάθησαν πολύ, πολύ σκληρά να ανεβάσουν ανεπιτυχώς τον πληθωρισμό, έχοντας τον πληθωρισμό συνεχώς υψηλότερο περίπου στο στόχο, αυτό θα ήταν πραγματικά πολύ καλά νέα και θα πρέπει να χαίρεται για αυτό», δήλωσε ο Borgio στο CNBC.
Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το πρόγραμμα τόνωσης της πανδημίας της περιοχής θα πρέπει να μειωθεί ενόψει της αύξησης των τιμών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός και επομένως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή.
Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ένας δύσκολος οικονομικός δείκτης: εάν είναι πολύ υψηλός, διαγράφει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Εάν είναι πολύ χαμηλός, μπορεί να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί υψηλότερος, δυσάρεστα υψηλότερος για άβολα καιρό», δήλωσε ο Borgio.
Ωστόσο, τόνισε ότι η BIS – η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών - αναμένει ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι «παροδική».
Μέχρι πρόσφατα στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός ήταν σταθερά χαμηλός μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τις κρίσεις δημόσιου χρέους της περιοχής.
Ωστόσο, οι τιμές σημείωσαν τεράστια αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 2% τον Μάιο, ελαφρώς πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ «κάτω, αλλά κοντά στο, 2%».
Αυτό συνδέεται με τη χαλάρωση διαφόρων κανόνων κοινωνικής απόστασης στα 19 έθνη του ευρώ και την προθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν περισσότερα.
Ωστόσο, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde επέμεινε ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και ότι θα πέσει πίσω κάτω από τον στόχο στο προβλέψιμο μέλλον.
«Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των βασικών επιπτώσεων, των παροδικών παραγόντων και της αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προτού υποχωρήσει καθώς οι προσωρινοί παράγοντες εξαφανίζονται », είπε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα.
Μιλώντας στο CNBC, ο Borgio συμφώνησε ότι «μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από αυτά που συμβαίνουν είναι ουσιαστικά προσωρινά».
«Έχουμε εφάπαξ αυξήσεις στις τιμές που ουσιαστικά ανακάμπτουν από εκεί που ήταν πριν. έχουμε τεχνικά εφέ, τα λεγόμενα βασικά εφέ.
Βλέπουμε, πράγματι, υπάρχουν όρια ταχύτητας στην παγκόσμια οικονομία », πρόσθεσε.
Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν τον πληθωρισμό 1,9% στο τέλος του 2021, ακολουθούμενη από μείωση σε 1,5% και 1,4% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.
Στην τελευταία ετήσια έκθεση BIS, αναφέρει ότι «η πολιτική ομαλοποίησης δεν θα είναι εύκολη» για τις κεντρικές τράπεζες.
Αυτό το θέμα έχει ήδη προκαλέσει κάποιες διαιρέσεις εντός της ΕΚΤ, με τον Jens Weidmann να πιέζει το πρόγραμμα ερεθισμού κορωνοϊού να αναβαθμιστεί βήμα-βήμα.
Ενώ άλλα μέλη της ΕΚΤ ανησυχούν για την πρόωρη αναβάθμιση του προγράμματος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών