Κατελήφθη εξαπίνης, μεταξύ άλλων, από τη συνεχιζόμενη αναστάτωση στη εφοδιαστική αλυσίδα και την ταχύτητα με την οποία σπεύδει να σχεδιάσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τις αυξήσεις επιτοκίων
To Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο δεν είναι είναι ο μοναδικός διεθνής οικονομικός φορέας, ο οποίος αστόχησε στις οικονομικές εκτιμήσεις του.
Εντούτοις, η αργοπορία του στο να παραδεχθεί πως υπέπεσε σε σφάλμα είναι επιζήμια για έναν οργανισμό ο οποίος παρέχει οικονομικές συμβουλές σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ παρακολουθεί και τους παράγοντες εκείνους οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επισημαίνεται σε ανάλυση του Swaha Pattanaik, στο Reuters.
Οι προβλέψεις
Στις αρχές της εβδομάδας, ο διεθνής οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον ανέφερε ότι αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας φέτος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,4%, ενώ εκτίμησε ότι ο δείκτης του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες θα διαμορφωθεί στο 3,9%, ήτοι 1,6 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τα επίπεδα τα οποία είχε προβλέψει τον Οκτώβριο.
Και αυτό έως ένα βαθμό αποδίδεται στο ότι περιέκοψε και τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα στο 4%, αναμένοντας και εκεί υψηλότερο πληθωρισμό.
Ανεπάρκεια σε πολλά μέτωπα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδείχθηκε ανεπαρκές σε ορισμένα μέτωπα.
Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών αρχικά είχε υπερεκτιμήσει τις προοπτικές της ψήφισης του σχεδίου νόμου του Αμερικανού προέδρου Joe Biden για τα έργα υποδομής και κοινωνικού κράτους σύμφωνα με την πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντριά του, Gita Gopinath, και μέχρι πρότινος πρώτη τη τάξει οικονομολόγο του.
Εφοδιαστική αλυσίδα
Επιπροσθέτως κατελήφθη εξαπίνης από τη συνεχιζόμενη αναστάτωση στο διεθνές σύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ταχύτητα με την οποία σπεύδει να σχεδιάσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τις αυξήσεις επιτοκίων.
Ισως να μπορεί κανείς να συγχωρήσει το ΔΝΤ για το σφάλμα του με κριτήριο το εξής: η πολιτική είναι απρόβλεπτη.
Ως προς τις άλλες δύο αβλεψίες του δεν μπορεί εύκολα να έχει την ίδια αντιμετώπιση, ακόμα κι αν η Gopinath δεν ήταν η μόνη που υποτίμησε τη δυναμική των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και πολλοί άλλοι. Κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους υπήρξε μια πληθώρα στοιχείων που υποδήλωναν ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.
Και μέσα σε αυτά μπορεί να συμπεριληφθούν όσα τα στελέχη των ομίλων έλεγαν, οι ναύλοι και τα δεδομένα των ανά χώρα ερευνών για τα αποθέματα και τον χρόνο παράδοσης εμπορευμάτων.
Τα επιτόκια ΗΠΑ και οι αγορές
Το να αστοχεί κάποιος τόσο πολύ και επί τόσο μεγάλο διάστημα για τις προθέσεις του Jerome Powell, του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Αυτό που συμβαίνει στη διαμόρφωση των αμερικανικών επιτοκίων έχει σοβαρές συνέπειες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Και αυτό, τέλος, καθίσταται εμφανές από την πρόσφατη δραστική πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών και την αύξηση του κόστους δανεισμού για τις φτωχότερες χώρες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών