Η τεράστια δεξαμενή χρέους αρνητικής απόδοσης παγκοσμίως συρρικνώθηκε κατά 20% σε μόλις μια μέρα την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 – Για πρώτη φορά θετικά επιτόκια στα πενταετή ομόλογα Γερμανίας και Ιαπωνίας
Τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις αποτελούν πλέον παρελθόν για τις μεγαλες οικονομίες του πλανήτη, γεγονός με ευρύτερες συνέπειες στην πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν τα ολοένα και πιο αυξανόμενου ρίσκου στοιχήματα της αγοράς υπέρ της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου.
Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιαπωνία, οι «οδοδείκτες» παγκοσμίως για τις οικονομίες όπου.. πλήρωνες να τις δανείσεις, οι αποδόσεις των τίτλων πενταετούς διάρκειας ανέβηκαν πάνω από το μηδέν την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματα για αύξηση του βασικού της επιτοκίου καταθέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συμμετάσχει στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής με τους ομολόγους της των ανεπτυγμένων αγορών.
Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Η τεράστια δεξαμενή χρέους αρνητικής απόδοσης παγκοσμίως συρρικνώθηκε κατά 20% σε μόλις μια μέρα.
Ο υψηλός πληθωρισμός ωθεί τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα ακραία μέτρα που επέβαλαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και αυτό καθορίζει πλέον τις κινήσεις των επενδυτών.
«Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων θα είναι σύντομα μια ανάμνηση», δήλωσε η Althea Spinozzi, υπεύθυνη στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη Saxo Bank, και αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την απόδοση του γερμανικού διετούς στο 0,1% έως το τέλος του έτους, αφού η ΕΚΤ έγινε πιο επιθετική κατά τις ανακοινώσεις που πραγματοποίησε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022.
Αυτή τη στιγμή η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου είναι γύρω στο -0,3%.
Τα 5ετή ομόλογα Γερμανίας και Ιαπωνίας έχουν πλέον απόδοση άνω του μηδενός για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.
Ο συντονισμός της νομισματικής πολιτικής
Η ΕΚΤ ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους ομολόγους της σε παγκόσμιο επίπεδο, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ολες οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε σχετικά εύκολη θέση, καθώς το κόστος δανεισμού είναι πολύ χαμηλό.
Η BOE αποφάσισε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου αύξηση επιτοκίων από το κατώτατο σημείο όλων των εποχών, ενώ τα βασικά επιτόκια της Fed και της ΕΚΤ εξακολουθούν να είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το υπερβολικό QE και ο πληθωρισμός
Η απόδοση του 5ετούς της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε στο μηδέν την Παρασκευή 4/2 για πρώτη φορά από τότε που η χώρα εισήγαγε αρνητικά επιτόκια αναφοράς πριν από έξι χρόνια.
Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού υπερέβη το μηδέν για πρώτη φορά από το 2018.
«Ολες οι κεντρικές τράπεζες υποστήριζαν πέρυσι πως ο πληθωρισμός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα παροδικό φαινόμενο.
Τώρα πλέον η μία μετά την άλλη, αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους και τη στρατηγική τους», δήλωσε ο Stephen Miller, σύμβουλος επενδύσεων στην GSFM, μια μονάδα του Καναδά.
«Υποτίμησαν τις επιπτώσεις που είχε η υπερβολική νομισματική χαλάρωση στον πληθωρισμό και τώρα οι αγορές ομολόγων πληρώνουν το τίμημα», λέει.
Ιαπωνία και Αυστραλία
Η πίεση στην ιαπωνική αγορά επεκτάθηκε επίσης στην απόδοση του 10ετούς, η οποία έφτασε στο 0,2%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2016.
Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών της Αυστραλίας εκτινάχθηκαν κατά 9 μονάδες βάσης μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της για τον πληθωρισμό και την απασχόληση από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Morgan Stanley: Η μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ιστορία
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου πρόκειται να ξεκινήσουν «τη μεγαλύτερη ποσοτική σύσφιγξη στην ιστορία», δήλωσαν την Παρασκευή αναλυτές της Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι η ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων στήριξη που παρείχαν στις αγορές θα... εξαφανιστεί τους επόμενους 12 μήνες.
Αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ
Με την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρά την Πέμπτη 3/2 στη δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της στο 0,50%, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως έπεται και συνέχεια (το ίδιο επανέλαβε σήμερα και ο κορυφαίος οικονομολόγος της, Graham Peal), και την Christine Lagarde να στέλνει σήμα για στροφή της στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους επόμενους μήνες, είναι σαφές πως ο κύκλος της ποσοτικής στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες κλείνει.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πανδημία, η οποία δημιούργησε και την ανάγκη για τα μέτρα στήριξης των αγορών, δεν έχει περάσει.
Τον Μάρτιο ή Ιούνιο οι αποφάσεις
H Lagarde σίγουρα ήταν πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της ξεκαθαρίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Μαρτίου, αν όχι του Ιουνίου.
Όμως, ήταν η πρώτη φορά που απέφυγε έντεχνα να απορρίψει κατηγορηματικά κάθε προοπτική για μείωση των ευρωεπιτοκίων μέσα στη φετινή χρονιά, όπως έκανε μέχρι τώρα, κάτι που δεν διέφυγε της προσοχής των αναλυτών.
Δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022
Έτσι, με φόντο τις δηλώσεις Lagarde και τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού που για τον Ιανουάριο «έπιασε» αισίως το ρεκόρ του 5,1%, η Goldman Sachs σε σημείωμα την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 ανέφερε πως αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, από 25 μονάδες βάσης η κάθε μία, το Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, αφού οι αξιωματούχοι της αναγνώρισαν τους κινδύνους από τον υψηλό πληθωρισμό αναθεωρώντας με αυτόν τον τρόπο τη νομισματική πολιτική τους.
Λήξη του PEPP από το Μάρτιο
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν συγκεκριμένα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα αποφασίσουν τον Μάρτιο να τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον Ιούνιο και κατόπιν θα αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Πολλαπλές αυξήσεις από την Fed
Πάντως, σήμα για πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων έχει ήδη δώσει και η «βασίλισσα» των κεντρικών τραπεζών. Πρώτα βέβαια θα ολοκληρωθεί το tapering, μέσα στην άνοιξη, όπως έχει εξαρχής δεσμευτεί το συμβούλιο της Federal Reserve, όμως κατόπιν θα υπάρχει ελευθερία κινήσεων για την έναρξη της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων με βάση και τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.
Σύμφωνα με προβλέψεις η Fed είναι πιθανόν να ανεβάσει τα επιτόκια έως και πέντε φορές φέτος, κάτι που θα ήταν ο ταχύτερος ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την περίοδο 2005-2006.
«Οι ισολογισμοί των 4 ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν τον Μάιο», ανέφεραν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι η μείωση των 2,2 τρισ. δολαρίων που περίμεναν θα ήταν 4,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του 2018, όταν χάθηκαν περίπου 500 δισ. δολάρια.
Μάλιστα, η Morgan Stanley εκτιμά πως ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον ισολογισμό της Fed.
Τι προεξοφλεί η αγορά
Πάντως, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει προ πολλού την αντιστροφή των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, ανεξαρτήτων των όποιων δηλώσεων των τραπεζιτών, κάτι που φάνηκε και σήμερα με το νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.
Το sell-off συνεχίστηκε και την Παρασκευή 4 Φερβπυαρίου μετά τις ανακοιώνσεις της ΕΚΤ με τους επενδυτές να εμφανίζονται πλέον πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από το σημερινό -0,50% σε μηδενικά επίπεδα μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Πριν από μία εβδομάδα οι αγορές κινούνταν με βάση την εκτίμηση πως το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέβαινε στο -0,38% με –0,25%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών