Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας, σε Ca από B3 προχώρησε την Κυριακή (6/3/2022) ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Ο οίκος είχε υποβαθμίσει τη Ρωσία σε junk την Πέμπτη (2/3), ενώ και πάλι είναι αρνητικό outlook στην αξιολόγηση, κάτι που σημαίνει πως περαιτέρω υποβαθμίσεις είναι πιθανές.
Όπως σημειώνει η Moody’s, η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα των εκτιμήσεων του οίκου ότι τα capital controls από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα επιβάλουν περιορισμούς στις διασυνοριακές πληρωμές, μεταξύ αυτών και την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων.
Κίνδυνος για το αξιόχρεο
Eκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την προθυμία και την ικανότητα της Ρωσίας να εξυπηρετήσει το χρέος της, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σημαντικά.
«Η πιθανή ανάκαμψη για τους επενδυτές θα είναι σύμφωνη με τον ιστορικό μέσο όρο, ανάλογη με την αξιολόγηση Ca.
Στο επίπεδο αξιολόγησης Ca, οι προσδοκίες ανάκαμψης είναι στο 35 έως 65%», σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Οι συνέπειες των κυρώσεων
Να σημειωθεί ότι η οικονομία της Ρωσίας έχει βυθιστεί σε κρίση ως αποτέλεσμα των σκληρών κυρώσεων οι οποίες επιβλήθηκαν από τη Δύση, οι οποίες περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό και αποκοπή αρκετών ρωσικών τραπεζών από τα διεθνή συστήματα πληρωμών SWIFT.
Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας
Η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα διέκοψε προσωρινά τις πληρωμές και την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 λόγω της μαζικής εκροής καταθέσεων ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πληρωμές τοκομεριδίων για ξένους επενδυτές που κατέχουν κρατικό χρέος σε ρούβλια, γνωστά ως OFZ.
Δεν ανέφερε το χρόνο ισχύος του μέτρου.
Πληρωμές σε ρούβλια
Την Κυριακή 6 Μαρτίου επίσης ανακοίνωσε συγκεριμένα ότι οι Ρώσοι πιστωτές και εκείνοι από χώρες που δεν είχαν συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη χώρα θα πληρωθούν σε ρούβλια με τη συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε τη στιγμή της πληρωμής.
Οι πιστωτές θα μπορούσαν επίσης να πληρωθούν στο νόμισμα στο οποίο εκδόθηκε το χρέος εάν λάμβαναν ειδική άδεια, ανέφερε.
Για τους πιστωτές από άλλες χώρες, οι πληρωμές θα κατατίθενται σε ρούβλια σε ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα διέπεται από κανόνες που ορίζει η κεντρική τράπεζα, πρόσθεσε.
Η Moody’s στο report της αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι κίνδυνοι χρεοκοπίας είχαν αυξηθεί και ότι οι ξένοι κάτοχοι ομολόγων είναι πιθανό να ανακτήσουν μόνο ένα μέρος της επένδυσής τους.
«Η πιθανή ανάκαμψη για τους επενδυτές θα είναι σύμφωνη με τον ιστορικό μέσο όρο, ανάλογη με την αξιολόγηση Ca», ανέφερε. “Σε επίπεδο αξιολόγησης Ca, οι προσδοκίες ανάκαμψης είναι από 35 έως 65% (της ονομαστικής αξίας).”
Μπαράζ υποβαθμίσεων - Fitch και S&P Global
Ο Moody’s και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P Global υποβάθμισαν τη Ρωσία σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας Baa3/BBB μόλις την 1η Μαρτίου 2020.
Και οι τρεις έκτοτε μείωσαν τη βαθμολογία τους αρκετές βαθμίδες, βάζοντας τα ομόλογά της στα «σκουπίδια».
Πιστοληπτική ικανότητα
Ο S&P βαθμολογεί τη Ρωσία στο «CCC-μείον» ενώ ο Fitch την έχει στο Β, με αρνητικές προοπτικές, που σημαίνει ότι είναι πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.
Οι οίκοι εκτιμούν ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Μόσχας, για την εισβολή στην Ουκρανία, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ρωσίας να εξυπηρετήσει το χρέος της και πως θα αποδυναμώσουν την οικονομία της - σε αυτό φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στις αξιολογήσεις.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η S&P μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα σε «BB+» από «BBB-» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χαμηλώσει περαιτέρω τις αξιολογήσεις της, μόλις γίνουν πιο σαφείς οι μακροοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.
Tραπεζικό σύστημα
«Κατά την άποψή μας, οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα του ρωσικού τραπεζικού τομέα να λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός διάμεσος για το διεθνές εμπόριο», ανέφερε η S&P και αυτό αφορά βεβαια πλήγμα στον ρόλο της στην αγορά των εμπορευμάτων.
Μείωσε επίσης τη βαθμολογία της Ουκρανίας σε «Β-» από «Β».
Εκτός των δεικτών FTSE Russell και MSCI
Οι διαχειριστές των διεθνών δεικτών FTSE Russell και MSCI ανακοίνωσαν την Τετάρτη 2 Μαρτίου ότι θα αφαιρέσουν τις ρωσικές μετοχές από όλους τους δείκτες τους, αφού κορυφαίο στέλεχος της MSCI νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε το ρωσικό χρηματιστήριο «μη επενδύσιμο».
Ο FTSE Russell ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 7 Μαρτίου, ενώ η MSCI σημείωσε ότι η απόφασή της θα εφαρμοστεί με ένα βήμα σε όλους τους δείκτες MSCI από το κλείσιμο στις 9 Μαρτίου.
Η Ρωσία έχει στάθμιση 3,24% στο δείκτη αναφοράς αναδυόμενων αγορών της MSCI και στάθμιση περίπου 30 μονάδων βάσης στο παγκόσμιο σημείο αναφοράς του παρόχου του δείκτη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών