Θα σας ενημερώσουμε για το τι κάνουμε μόλις μάθουμε τι κάνουμε»: αυτό ήταν το μήνυμα που προέκυπτε από την ανακοίνωση της Federal Reserve και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Jay Powell.
Η Fed, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, γνωστό ως βασικό επιτόκιο αναφοράς της Fed, κατά 25 μονάδες βάσης, σε ένα εύρος από 0,25% έως 0,50%.
Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018.
Μαζί με τη δήλωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) οι συμμετέχοντες δημοσίευσαν επίσης τη σύνοψη των οικονομικών προοπτικών τους, δίνοντας μια ένδειξη για το πού βλέπουν τα μέλη της επιτροπής να κινούνται οι οικονομικοί δείκτες στο μέλλον.
Περίληψη οικονομικών προοπτικών της FOMC
Υπάρχουν μερικές από τις προβλέψεις της FOMC που θέλουμε να επισημάνουμε στον παρακάτω πίνακα.
Το πρώτο είναι ότι οι συμμετέχοντες στη FOMC προβλέπουν τώρα αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ φέτος κατά 2,8% έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,0% που είχαν διατυπώσει κατά τη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο.
Επίσης προβλέπουν υψηλότερο πληθωρισμό – και δεν αποτελεί έκπληξη γιατί αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, θέλουμε να το επισημάνουμε γιατί είναι το κλειδί για την συζήτηση.
Επίσης πρόβλεπουν μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της Fed.
Επί του παρόντος δηλαδή εκτιμούν ότι θα ανέλθει σε 1,9% έναντι εκτίμησης για 0,9% την οποία είχαν διατυπώσει κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Η πρώτη από αυτές τις προβλέψεις αφορά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ που κατά τον πρόεδρο Powell θα είναι στο 2,8%, ποσοστό που υποδεικνύει ακόμη μια ισχυρή ανάπτυξη.
Για να το δούμε σε μια προοπτική – η πραγματική μέση ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι στο 2,25% από το 2010.
Δηλαδή σε όλο το διάστημα ανάμεσα στη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση και την πανδημία του Covid που σάρωσε τις οικονομίες.
Η δεύτερη πρόβλεψη αφορά το βασικό επιτόκιο της Fed.
Η FOMC προβλέπει τώρα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις υπόλοιπες 7 συναντήσεις, ώστε το επιτόκιο της Fed να φτάσει το 1,9% μέχρι το τέλος του έτους.
Αν συγκρίνουμε την τωρινή πρόβλεψη με τον αμέσως προηγούμενο κύκλο αύξησης επιτοκίων όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 2015, διαπιστώνουμε ότι χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να φτάσει το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος του 1,9%.
Αυτός ο ρυθμός είναι επίσης σύμφωνος με τον προηγούμενο κύκλο αύξησης επιτοκίων του 2004.
Η τρίτη και κατά την άποψή μας σημαντικότερη πρόβλεψη αφορά την αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων.
Η FOMC προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 4,3% υψηλότερος φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.
Επίσης, ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα είναι 1,9% στο τέλος του έτους.
Οι προβλέψεις αυτές όμως συνεπάγονται ότι το πραγματικό επιτόκιο αναφοράς της Fed είναι αρνητικό κατά -2,4%.
Με άλλα λόγια, η Fed αυξάνει τα επιτόκια με πιο αργό ρυθμό από όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός – ή με δυο λόγια η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού.
Αυτή η στρατηγική είναι καλή για τους δανειολήπτες – αλλά κακή για τους αποταμιευτές.
Και βέβαια η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ένας μεγάλος δανειολήπτης έτσι είναι λογικό η Fed όπως και οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις να ευνοεί και να χρειάζεται τον πληθωρισμό, προκειμένου να διευκολύνουν την έξοδο τους από το χρέος.
Η Fed εκτός τόπου και χρόνου
Ο πληθωρισμός του Δείκτη Προσωπικής Κατανάλωσης ανέρχονταν σε 6,6% τον Ιανουάριο.
Αυτό συνέβη προτού ανακύψει η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και οι πρόσθετοι περιορισμοί της προσφοράς λόγω του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας.
Πιθανόν να επιδεινώνεται από την αύξηση των μισθών που δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.
Με βάση αυτά, η πρόβλεψη για πληθωρισμό 4,3% φέτος είναι χαμηλή.
Η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, απλά περιορίζεται σταδιακά η δυνατότητα ελιγμών της.
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται όχι μόνο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά πλέον και με τις κινήσεις της Κίνας.
Επίσης, η ενίσχυση της τάσης για αποδολαριοποίηση μετά την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία ενισχύουν την αβεβαιότητα των προοπτικών.
Και πάνω σε όλα αυτά, υπάρχουν τα προβλήματα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, που όχι μόνο σταμάτησε τις συναλλαγές στο νικέλιο μετά την άνοδο της τιμής του στις 7 Μαρτίου, αλλά και ακύρωσε συμβόλαια.
Και η επανέναρξη των συναλλαγών στις 16 Μαρτίου δεν ήταν ομαλή – αν και αυτό δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη Fed.
Η χαμένη εμπιστοσύνη στις υποδομές της αγοράς είναι σίγουρα ένας παράγοντας που και η Fed οφείλει να λαμβάνει υπόψη της.
Ας θυμηθούμε τι έγινε όταν οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους αντισυμβαλλομένους το 2008-09 και πώς η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να παρέμβουν με μαζικές αγορές τίτλων για να σταθεροποιήσουν τις αγορές.
Η αλήθεια για το Εθνικό Χρέος
Αυτές οι αγορές τίτλων συνεχίστηκαν μέχρι το 2014 – και στη συνέχεια επαναλήφθηκαν σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα το 2020 και πλέον έχουν μεγεθύνει τον ισολογισμό της Fed σε περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Όσον αφορά τον ισολογισμό, η δήλωση της Fed της 16ης Μαρτίου ανέφερε:
«Η Επιτροπή αναμένει να αρχίσει να περιορίζει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και άλλος εγγυημένους από το Δημόσιο τιτλους και τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια σε μια προσεχή συνεδρίαση».
Και ο πρόεδρος Powell στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε μόνο
«ότι θα γίνει με τον συνήθη τρόπο αλλά με πιο γρήγορο ρυθμό».
Ποιος είναι ο ρυθμός μείωσης των τίτλων θα το δούμε – αλλά έχοντας υπόψη μας ότι η Fed διστάζει να διαταράξει τις αγορές όταν μειώνει τον ισολογισμό της, δεν είναι δυνατό να «πουλήσει» τίτλους πολύ γρήγορα.
Με την αγορά των τίτλων αυτών, η Fed έχει ήδη διαταράξει την αγορά και έχει αλλάξει τους μηχανισμούς τιμολόγησης και κινδύνου.
Οι αγορές δεν πιστεύουν τις προβλέψεις της Fed
Όταν δημοσιεύτηκαν η ανακοίνωση και οι οικονομικές προβλέψεις της Fed, οι αγορές αντέδρασαν στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά τον αναμενόμενο τρόπο – δηλαδή οι μετοχές κατέγραψαν πτώση, το ίδιο και η τιμή του χρυσού ενώ η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε.
Ωστόσο, όταν τελείωσε η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Powell, όλα αυτά αντιστράφηκαν καθώς οι αγορές αφομοίωναν την πληροφορία ότι η Fed δεν έχει ιδέα για το τι θα ακολουθήσει και ότι δεν έχει καμία σοβαρή πρόθεση να αυξήσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό – διατηρώντας έτσι τα πραγματικά επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και την πολιτική κάπως διευκολυντική προς το παρόν.
Κάτι που είναι θετικό για τους επενδυτές σε χρυσό και ασήμι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών