Μετά από αλλεπάλληλους κύκλους νομισματικής χαλάρωσης οι οποίοι αύξησαν την παγκόσμια προσφορά χρήματος και οδήγησαν μετοχές και ομόλογα σε ιστορικά υψηλά, οι συμμετέχοντες στις αγορές κυριαρχούνται από μια υπεραισιοδοξία και δεν είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κρίση, γράφει σε ανάλυσή του ο οικονομολόγος και διαχειριστής fund Daniel Lacalle.
Η τάση αυτή όμως εγκυμονεί κινδύνους οικονομικής καταστροφής
Αναλυτικότερα, ο Lacalle γράφει:
«Η πιο συνηθισμένη ερώτηση μεταξύ των επενδυτών αυτές τις μέρες είναι πότε να αγοράσουν τη «βουτιά».
Πολύ λίγοι από όσους εμπλέκονται στην αγορά φαίνεται να ανησυχούν για μια σοβαρή κρίση ή για μια βαθιά ύφεση, πόσο μάλλον για μια πυρηνική απειλή.
Κι όμως και τα τρία αυτά σενάρια δεν είναι αδιανόητα.
Στο Global Data Watch της 17ης Ιουνίου, η JP Morgan αναφέρει ότι το εσωτερικό της μοντέλο δείχνει μόνο 25% πιθανότητα ύφεσης για το επόμενο έτος, όμως διευκρινίζει ότι η πιθανότητα θα ανέλθει στο 40% αν αυξηθούν τα επιτόκια όπως και γίνεται.
Συν τοις άλλοις, η Deutsche Bank αναφέρει ότι η αγορά φέτος έχει υποχωρήσει σε εναρμόνιση με τη διάμεσο των μεταπολεμικών υφέσεων.
Αν ληφθεί ωστόσο υπόψη ότι το 2007-2009 οι αγορές κατέγραψαν διπλάσια πτώση σε σχέση με την πτώση του 2022 και σκεφτούμε επίσης ότι το 2020-21 ήταν μια περίοδος εξαιρετικά μαζικής εκτύπωσης χρήματος, που οδήγησε σε αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς χρήματος κατά 20%, με αποτέλεσμα μια τεράστια αύξηση στις τιμές μετοχών και ομολόγων, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η αγορά σήμερα δεν προεξοφλεί καθόλου μια κρίση τύπου 2008 και ακόμη λιγότερο μια πυρηνική απειλή από έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτά θα ήταν καταστροφικά γεγονότα που οι περισσότεροι επενδυτές απλά δεν θέλουν να τα θεωρήσουν ακόμη και ως μακρινή πιθανότητα, καθώς θα ήταν πολύ επώδυνη.
Από συνομιλίες με συναδέλφους, έχω την αίσθηση ότι οι τοποθετήσεις στην αγορά παραμένουν εξαιρετικά bullish.
Οι επενδυτές έχουν αυξήσει τα μετρητά τους, αλλά παραμένουν με θετική άποψη για τον οικονομικό κύκλο.
Οι πολλαπλασιαστές της αγοράς και οι προβλέψεις για τα κέρδη υποδεικνύουν ότι ο μέσος όρος συναίνεσης αναμένει μια μέτρια μείωση της ζήτησης λόγω του πληθωρισμού και μια σχετικά επιπόλαιη δράση της κεντρικής τράπεζας.
Μερικές φορές μάλιστα φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά ποντάρουν στο πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν την πολιτική τους και αντί να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, θα πάνε ξανά πίσω στα αρνητικά επιτόκια και στην εκτύπωση χρήματος.
Την ίδια κυρίαρχη ακόμη αισιοδοξία μας δείχνουν και τα margin, που έχουν μειωθεί στα 753 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Finra, έναντι 936 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Οκτωβρίου 2021, που είχαν πιάσει κορυφή.
Επίσης η συναίνεση στις εκτιμήσεις των αναλυτών (με βάση τα στοιχεία IBES από τη Refinitiv) εξακολουθούν να δείχνουν πολύ υγιή επίπεδα αύξησης κερδών.
Τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 για το 2022 παραμένουν στο +10,8%, αλλά οι προσδοκίες για το 2023 συνεχίζουν να αντανακλούν μια πιθανώς αισιόδοξη αύξηση +8,1%, με αύξηση εσόδων +4%.
Στην περίπτωση της Ευρώπης, αντίθετα, η επικείμενη υποχώρηση των κερδών αρχίζει να ενσωματώνεται στις προσδοκίες.
Γιατί πρέπει να ανησυχούμε;
Επειδή σχεδόν όλες οι θετικές προβλέψεις που δίνουν ακόμη τον τόνο στις αγορές βασίζονται στη υπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα και η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Έχουμε δει τεράστιες αρνητικές αναθεωρήσεις στα κέρδη παρά τις σαφώς θετικές μακροοικονομικές παραδοχές που ενημερώνουν αυτά τα έσοδα και τα κέρδη.
Φανταστείτε τι θα μπορεί να δούμε αν αυτοί οι αναλυτές συμπεριλάβουν μια βαθιά ύφεση στις υποθέσεις τους.
Μετά από τόσα χρόνια κατά την οποία κυριαρχεί η νοοτροπία «αγοράστε τη βουτιά» που οδηγείται από την ανεξέλεγκτη εκτύπωση χρήματος των κεντρικών τραπεζών, όλοι αναλαμβάνουν πολύ περισσότερο ρίσκο από αυτό που πιθανώς αντιλαμβάνονται.
Υπάρχουν σήμερα δύο γενιές διαχειριστών χαρτοφυλακίου που έχουν γνωρίσει μόνο επεκτατικές νομισματικές πολιτικές, επομένως είναι στη φύση όλων μας να περιμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μας σώσουν από κακές επενδυτικές αποφάσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.
Αυτός είναι ο λόγος που το κύριο ερώτημα στις αγορές αυτές τις μέρες είναι «πότε θα αλλάξουν πορεία οι κεντρικές τράπεζες;» αντί για «τι θα συνέβαινε με το χαρτοφυλάκιό μου εάν οι αγορές καταρρεύσουν λόγω μιας σοβαρής κρίσης;».
www.bankingnews.gr
Lacalle: Παραμένουμε όλοι bullish - Oι αγορές δεν είναι έτοιμες για μια σοβαρή κρίση
Μετά από τόσα χρόνια κατά την οποία κυριαρχεί η νοοτροπία «αγοράστε τη βουτιά» που οδηγείται από την ανεξέλεγκτη εκτύπωση χρήματος των κεντρικών τραπεζών, όλοι αναλαμβάνουν πολύ περισσότερο ρίσκο από αυτό που πιθανώς αντιλαμβάνονται
Σχόλια αναγνωστών