Ο χάρτης των ευρωπαϊκών ενεργειακών ροών μπορεί να μεταμορφωθεί με αναδυόμενους εξαγωγείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους και πράσινου υδρογόνου, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατο report της Goldman Sachs, η οποία όμως εκτιμά ότι για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης αναμένεται να χρειαστούν σωρευτικές επενδύσεις 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ για υποδομές ως το 2050 - ισοδύναμο >2% του ΑΕΠ, όπερ σημαίνει πράσινες επενδύσεις ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως…
Σε κάθε περίπτωση, το τρέχον ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα δεν είναι βιώσιμο βάσει τριών βασικών δεικτών:
α) Κόστος: Οι καθαρές εισαγωγές ενέργειας έως τώρα το 2022 ανέρχονται σε 980 δισεκ. δολ..
β) Ασφάλεια εφοδιασμού: Το ποσοστό της ενεργειακής εξάρτησης αγγίζει το 58%
γ) Ένταση άνθρακα: Οι καθαρές εκπομπές GHG ετησίως αγγίζουν τα 3,7 GtCO2eq
Και εν προκειμένω η Goldman Sachs θέτει το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου: «Τι θα συμβεί εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου πέσει στο μηδέν».
«Επισκεπτόμενοι» την ευκαιρία της Ευρώπης να μοχλεύσει το τρέχον δύσκολο περιβάλλον για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου ενεργειακού συστήματος, τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών και της ασφάλειας του εφοδιασμού, αλλά και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε βασικούς τομείς καινοτομίας καθαρής τεχνολογίας, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου προβαίνουν στις εκτιμήσεις τους με ορίζοντα την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, μεγιστοποιώντας την εγχώρια παραγωγή και την ενεργειακή διασύνδεση της ηπείρου.
Eπενδύσεις… 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης αναμένεται να χρειαστούν σωρευτικές επενδύσεις 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ για υποδομές ως το 2050 - ισοδύναμο >2% του ΑΕΠ, όπερ σημαίνει πράσινες επενδύσεις ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως…
Οι επενδύσεις μπορεί να αποσβεστούν πλήρως από την εξοικονόμηση σε καθαρές εισαγωγές ενέργειας.
Το μοντέλο της Goldman Sachs «βλέπει» σημαντική μείωση στο ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης της περιοχής, από περίπου 58% επί του παρόντος, σε <50% έως το 2030, <30% έως το 2040 και περίπου 15% έως το 2050.
Σημειώνεται πως στόχος της EE είναι η επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2030, ωστόσο η αποτελεσματική χρηματοδότηση και ένα αξιόπιστο ρυθμιστικό περιβάλλον είναι το κλειδί για να γεφυρωθεί αυτό το χρονικό χάσμα.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι, παρότι η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης θα βελτιωθεί σημαντικά, η Γηραιά Ήπειρος πιθανότατα θα συνεχίσει να εισάγει περίπου 15% των ακαθάριστων ενεργειακών αναγκών της, λαμβάνοντας υπόψη τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες.
Εκτιμάται ότι, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης του καθαρού εισαγόμενου εξοπλισμού καθαρής τεχνολογίας (κυρίως ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών), περίπου το 75% των επενδύσεων σε υποδομές μπορεί να αποσβεστεί με περίπου 7,5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε καθαρή εξοικονόμηση εισαγωγών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το άμεσο ενεργειακό κόστος για τον μέσο καταναλωτή στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 40% μακροπρόθεσμα έναντι του 2021 και περίπου 60% από την κορυφή του 2022.
Κλειδί το φυσικό αέριο…
Ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά, υπάρχει ένα «αγκάθι»: το κλειδί για τις επόμενες δύο δεκαετίες είναι το φυσικό αέριο.
Ως εκ τούτου, λέει η Goldman Sachs, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να υπογράψει νέες μακροπρόθεσμες συμβάσεις LNG για τη βελτίωση της εφοδιαστικής ασφάλειας.
Σημειώνεται πως η Ευρώπη εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου (το 80% εισάγεται από Ρωσία, Νορβηγία, Αλγερία, Νιγηρία, ΗΠΑ και Κατάρ) – και αυτή η ποσότητα πρέπει να καλυφθεί με LNG.
Μείζονα ρόλο θα διαδραματίσει και το καθαρό υδρογόνο…
Συνολικά, λέει ο αμερικανικός ΗΠΑ, η ζήτηση υδρογόνου για την Ευρώπη θα ξεπεράσει τους 60 Mtpa μακροπρόθεσμα, σε ένα σενάριο συμβατό με το «Fit for 55», φτάνοντας περίπου το 15% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην περιοχή και δημιουργώντας μια σωρευτική επενδυτική ευκαιρία περίπου 0,74 tn.
Ο χάρτης των ευρωπαϊκών ενεργειακών ροών μπορεί να μεταμορφωθεί με αναδυόμενους εξαγωγείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους και πράσινου υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της Ιβηρικής, τμημάτων της Νότιας Ευρώπης (Νοτιοανατολική Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα) και το Ηνωμένο Βασίλειο (υπεράκτια αιολική ενέργεια).
www.bankingnews.gr
Goldman Sachs: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας, αλλά… χρειάζονται δισ. δολ. ετησίως
Το τρέχον ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, λέει η Goldman Sachs
Σχόλια αναγνωστών