Οι traders δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην ΕΚΤ ως εγγυημένο αγοραστή ομολόγων έσχατης ανάγκης
Η επιδείνωση των συνθηκών οδήγησε σε ισχυρή αστάθεια μια αγορά που λειτουργεί ως κριτήριο για το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας κινήθηκε σε εύρος τουλάχιστον 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε 79 ημέρες το 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times με βάση τα στοιχεία της Refinitiv.
Για τα γερμανικά ομόλογα όμως αυτή είναι μια μεγάλη διακύμανση, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2011 το έκαναν μόνο μία ημέρα... πέρυσι, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Η ρευστότητα στις αγορές ομολόγων της περιοχής και η δυνατότητα εύκολης διαπραγμάτευσης του χρέους, έχει επηρεαστεί από τους φόβους για μια επικείμενη ύφεση, με πολλούς να ετοιμάζονται για την πτωτική τάση καθώς η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
«Οι συνθήκες της αγοράς έχουν επιδεινωθεί στα ομόλογα», δήλωσε ο Antoine Bouvet της ING.
«Όλοι έχουν την ίδια άποψη, επομένως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να έχει την άλλη πλευρά», πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σηματοδοτούν ότι είναι πιθανή νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά από μια κίνηση παρόμοιου μεγέθους τον περασμένο μήνα.
«Ακόμα κι αν εισέλθουμε σε ύφεση, είναι πολύ απίθανο οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν από μόνες τους», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel.
Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Joachim Nagel προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανό να ξεπεράσει το 10% για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, προσθέτοντας: «Με τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων».
Αίρεται το δίχτυ της ΕΚΤ
Ταυτόχρονα, οι traders δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην ΕΚΤ ως εγγυημένο αγοραστή ομολόγων έσχατης ανάγκης, αφού η τράπεζα αφαίρεσε ένα κρίσιμο δίχτυ ασφαλείας φέτος με τη διακοπή του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της εποχής της πανδημίας των 1,7 τρις ευρώ και το κύριο Σχέδιο αγοράς ομολόγων 3,3 τρισ.
Τα ιταλικά ομόλογα έχουν επίσης υποστεί σημαντικές διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες.
Η διαφορά μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών αποδόσεων —που θεωρείται βασικός δείκτης κινδύνου— πλησίασε τις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, το υψηλότερο επίπεδό της εδώ και σχεδόν ένα μήνα, υπογραμμίζοντας την ανησυχία για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών τον επόμενο μήνα και τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Τα υψηλότερα επιτόκια και η προοπτική μιας παρατεταμένης παγκόσμιας επιβράδυνσης ώθησαν τους διαχειριστές κεφαλαίων να επαναξιολογήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, με πολλούς να τραβούν χρήματα από τις αγορές ομολόγων όπου η αξία διαβρώνεται από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Μερικοί αντ' αυτού διατηρούν μετρητά, περιμένοντας να ανακοινωθούν στοιχεία για ενδείξεις σχετικά με την τροχιά της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, για παράδειγμα, εκτινάχθηκε στο 1,3% από μείον 0,18% στο τέλος του 2021.
Η δραστηριότητα της αγοράς συνήθως υποχωρεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η αβεβαιότητα για την οικονομία
Ωστόσο, ο Bouvet είπε ότι ακόμη και πριν εισέλθει στην εποχική ηρεμία του Αυγούστου, «η ρευστότητα στην αγορά ομολόγων χειροτέρευε λόγω της μακροοικονομικής αβεβαιότητας [και] της διάθεσης ανάλυσης ρίκου που μειώθηκε πολύ περισσότερο».
Η κακή ρευστότητα έχει τροφοδοτήσει μεγαλύτερη αστάθεια, με τις τιμές των ομολόγων να ταλαντεύονται με φαινομενικά μικρές εξελίξεις και ειδήσεις.
«Υπάρχουν μεγάλες κινήσεις επανατιμολόγησης», δήλωσε η Lyn Graham-Taylor, ανώτερος αναλυτής επιτοκίων στη Rabobank.
Ο Snigdha Singh, της Bank of America, σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον λιγότερες συμφωνίες νέων κρατικών και εταιρικών ομολόγων σε όλη την ήπειρο.
«Οι εκδότες θα πρέπει να πλοηγηθούν σε ασταθή ύδατα» αν θέλουν να βγουν στην αγορά, είπε, προσθέτοντας ότι «είναι βεβαίως κατανοητό ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες εκδόσεις να αναβάλλονται».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών