Η ΕΚΤ αναλαμβάνει δράση με την άνοδο του πληθωρισμού να δημιουργεί αβεβαιότητα στην οικονομία
Ο στόχος της ΕΚΤ
Στόχος είναι να δημιουργήσει τον χώρο για πιο δυνατές και επιθετικές ενέργειες, να περιορίσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, έτσι ώστε να μην δίνει χρόνο στις αγορές να προεξοφλούν την επόμενη αύξηση επιτοκίων και να επανατιμολογούν τιμές και αποδόσεις.
Τι σημαίνει στη πράξη η αλλαγή;
Η αλλαγή αυτή, από τη μία πλευρά, δίνει πιο ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι είναι αποφασισμένη να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Από την άλλη, δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα ως προς το ύψος της αύξησης των επιτοκίων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος χρήματος στη διατραπεζική.
Ωστόσο, πηγές από τη Φρανκφούρτη σημειώνουν, ότι πρόκειται για δύο αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες αναμένεται να ισορροπήσουν, ενώ το νέο εργαλείο παρέμβασης της ΕΚΤ (TPI) στις αγορές ομολόγων για τον περιορισμό των spread αποτελεί μια επιπλέον γραμμή άμυνας.
Την αλλαγή στη στρατηγική της ΕΚΤ, η οποία στο εξής θα κρατά κλειστά τα χαρτιά της μέχρι την ημέρα της συνεδρίαση - όταν θα ανακοινώνει την απόφαση για τα επιτόκια, προανήγγειλε ουσιαστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Philip Lane σε ομιλία του σε συνέδριο στη Βαρκελώνη στις 29 Αυγούστου.
Εκεί, ο Lane ανέφερε, ότι τα στοιχεία δείχνουν, ότι ο πληθωρισμός επιμένει, και μάλιστα η πιθανότητα να κινηθεί ανοδικά είναι μεγαλύτερη από ό,τι πτωτικά στο επόμενο διάστημα.
Η νέα προσέγγιση θα στηρίζεται στα δεδομένα που θα λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση.
Η απόφαση για αύξηση ή όχι των επιτοκίων αλλά και για το ύψος της όποιας αύξησης θα εξαρτάται από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή, χωρίς να γίνεται αναφορά σε προβλέψεις ή προθέσεις για τις επόμενες κινήσεις.
Η μέθοδος αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποφασίζει μεγαλύτερες ή μικρότερες αυξήσεις από αυτές που προεξοφλεί η αγορά.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ΕΚΤ έχει «εμπεδώσει» την ανάγκη για αντιμετώπιση του πληθωρισμού και έχει ξεπεράσει τις ανησυχίες για τη ζημιά που θα προκαλούσε μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων στην οικονομία της.
Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως αρκετοί αναλυτές εστιάζουν περισσότερα στο ρεκόρ του πληθωρισμού «σήμερα» παρά σε όσα είχαν γίνει δύο και τρία χρόνια κατά το παρελθόν.
Έτσι, δεν αποτελεί μυστικό, ότι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν άνοδο 0,75 ποσοστιαίας μονάδας την Πέμπτη, μια ενέργεια που θα αφήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%.
Η αύξηση του καταθετικού επιτοκίου και το «καμπανάκι» από την ΕΚΤ
Σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό εξελίξεων δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ΕΚΤ κατάφερε να εκπλήξει τις αγορές, μιας και τον Ιούλιο αύξησε το καταθετικό επιτόκιο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, την πρώτη αύξηση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
«Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έχει μιλήσει [για τη νομισματική πολιτική] εδώ και έξι εβδομάδες — θα ήταν καλό να την ακούσουμε», δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, επικεφαλής στρατηγικής της Danske Bank.
«Είναι πιο περιεκτική και δεν αποφασίζει μέχρι να ακούσει τους άλλους να μιλούν.
Αλλά αυτό την θέτει σε κίνδυνο οι αγορές να παρασύρουν την ΕΚΤ σε μια γωνία στο μεταξύ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Christiansen.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της C.Lagarde το τελευταίο διάστημα προειδοποιεί για τους κινδύνους της υπερβολικά επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, με την τελευταία της αναφορά να είναι την προηγούμενη εβδομάδα, σε εκδήλωση στη Βαρκελώνη, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα πέσει από τα «εξαιρετικά υψηλά του επίπεδα».
Ο απώτερος στόχος της ΕΚΤ
Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ αποσκοπεί στον περιορισμό της δυνατότητας των εμπορικών τραπεζών από το να κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους, πολλώ δε μάλλον εάν υπολογίσει κάποιος και τις καταθέσεις που υπάρχουν στη κεντρική τράπεζα.
Ο «πονοκέφαλος της ΕΚΤ και μια ριζοσπαστική πρόταση»
Κατά τη περίοδο της πανδημίας, η ΕΚΤ χορήγησε 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ επιδοτούμενα δάνεια με επιτόκια τόσο χαμηλά όσο μείον 1% προκειμένου να ενθαρρύνει τις τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν, όμως τώρα που τα επιτόκια αυξάνονται αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Από την άλλη, στο τραπέζι υπάρχει και μια ριζοσπαστική πρόταση ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της μειώνοντας το ποσό των χρημάτων που επανεπενδύει από ομόλογα λήξεως στο χαρτοφυλάκιο τίτλων της.
Θα συμμετάσχει η ΕΚΤ στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ;
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές προς την ΕΚΤ, έτσι ώστε η τελευταία να συμμετάσχει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένου να αυξήσει τα επιτόκια με μια πιο μεγάλη δυναμική.
Η προαναφερόμενη ενέργεια είναι κατανοητή, εάν συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός, ότι ο πληθωρισμός όπως αναφέρουν και τα στοιχεία της ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ 9,1% τον Αύγουστο, ενώ η ανεργία έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 6,6%.
Την ίδια στιγμή μάλιστα, το ευρώ έχει υποχωρήσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο – ωθώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, με οικονομικούς αναλυτές να επισημαίνουν πως αρκετοί επενδυτές έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα μοντέλα στα οποία βασίζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.
Η δήλωση Στουρνάρα
Ο διοικητής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα «επιβραδύνεται σταθερά» και προέτρεψε μόνο «σταδιακή» αύξηση των επιτοκίων για να «διασφαλιστεί μια ήπια προσγείωση» για την οικονομία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών