Σε περιβάλλον ύφεσης έχει εισέλθει η Ευρωζώνη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταρρέει και τον Σεπτέμβριο του 2022.
Πιο αναλυτικά, η δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, καθώς ο πληθωρισμός, που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, διαβρώνει τη ζήτηση και αναγκάζει πολλές επιχειρήσεις να περιορίσουν την παραγωγή…
Αν εξαιρέσει κανείς τους μήνες κατά τους οποίους είχε επιβληθεί lockdown, η δραστηριότητα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,9 από 49,8 -δεύτερος μήνας που βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες και η χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2021.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στο 53,8 από 56,6, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.
Η μεταποίηση είχε επίσης χειρότερο μήνα από το αναμενόμενο.
Ο PMI βυθίστηκε στο 48,5 από 49,6.
Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή και που τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI υποχώρησε στο 46,2 από 46,5.
Η ύφεση επιταχύνθηκε στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται και τις προοπτικές να είναι ζοφερές.
Σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ των 19 κρατών μελών, το αυξανόμενο κόστος έχει φρενάρει τη ζήτηση, ενώ η διακοπή των ροών αερίου εκ μέρους της Ρωσίας αναγκάζει τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία να προετοιμαστούν για διακοπές λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό ενώ η έκθεση της S&P Global της Παρασκευής δείχνει ότι οι εταιρείες μειώνουν τις προοπτικές τους και περιορίζουν τις προσλήψεις.
The #Eurozone economic downturn deepened in September, according to the flash #PMI which fell to a 20-month low of 48.2. Soaring energy prices, higher interest rates, the war in Ukraine and material shortages were linked to the decline. Read more: https://t.co/pzUP87If3N pic.twitter.com/AIE6uRK4q6
— S&P Global PMI™ (@SPGlobalPMI) September 23, 2022
Τι λένε οι αναλυτές…
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος ζωής «όχι μόνο πλήττουν τη ζήτηση, αλλά και περιορίζουν τη μεταποιητική παραγωγή και τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε την Παρασκευή σε δήλωση ο Chris Williamson, οικονομολόγος της S&P Global.
Οι πρώτες μετρήσεις του PMI υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - ένας ρυθμός που είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο απότομος τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση.
«Η ύφεση στην ευρωζώνη είναι ήδη εδώ», είπε ο Williamson.
«Η Γερμανία αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες συνθήκες, με την οικονομία της να επιδεινώνεται με ραγδαίο ρυθμό».
Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έμοιαζαν ότι επρόκειτο να μειωθούν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προβεί σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, με αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά τους να κυριαρχήσουν στις προσδοκίες για τις τιμές.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τον περιορισμό του πληθωρισμού, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια σκληρή προσγείωση για την οικονομία, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη», είπε ο Williamson.
Τα υφεσιακά στοιχεία στην Ευρωζώνη συσσωρεύονται, λέει η Commerzbank, συμπληρώνοντας: «Η κατάσταση στον μεταποιητικό τομέα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι η οικονομική παραγωγή έχει ήδη υποχωρήσει ελαφρά το τρίτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.
Στο τέταρτο τρίμηνο, η μείωση είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη και αν δεν υπάρχει ευρεία, παρατεταμένη κατανομή του φυσικού αερίου».
Σύμφωνα με την ΙNG, «o μεταποιητικός τομέας φέρει το μεγαλύτερο βάρος των προβλημάτων.
Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να διαταράσσουν την παραγωγή.
Αυτό επιβεβαιώνει το στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με αποφασιστικό τρόπο βραχυπρόθεσμα, καθώς προσπαθεί να πολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Επομένως, μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο είναι σίγουρα στο τραπέζι, παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας» καταλήγει η ING.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών