Αναμένεται πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά τις επόμενες δύο συναντήσεις της τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, η πρώτη κατά 75 μονάδες βάσης όπως του Σεπτεμβρίου
Κλείνει το «παράθυρο ευκαιρίας» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων καθώς για την Ευρώπη η ύφεση είναι πολύ κοντά ενώ και η αύξηση του κόστους δανεισμού αρχίζει να προβληματίζει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η άνοδος του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών καθώς και ο κίνδυνος το χειμώνα να υπάρξουν ελλείψεις ενεργειακών πόρων, ειδικότερα φυσικού αερίου, βυθίζουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ευρωζώνης και καθώς τα ήδη αρνητικά στοιχεία επιδεινώνονται περαιτέρω, τα «γεράκια» που κατευθύνουν αυτήν τη στιγμή την πολιτική της ΕΚΤ δεν θα έχουν πολύ χρόνο ώστε να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.
Οι αγορές στοιχηματίζουν σε δύο αυξήσεις επιτοκίων
Αυτό θα πει, συνεχίζει το Bloomberg, ότι αναμένουμε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά τις επόμενες δύο συναντήσεις της τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου θα επαναληφθεί το ιστορικό βήμα της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδων βάσης του Σεπτεμβρίου.
Με την είσοδο όμως του νέου έτους, η θέση εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού υπερισχύει της ανάπτυξης -- η θέση που έχουν λάβει οι περισσότεροι σχεδιαστές πολιτικής των κεντρικών τραπεζών του κόσμου αυτή τη στιγμή -- θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις από την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδωσε μια αίσθηση του πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα, με το Ταμείο να μειώνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ το 2023 σε 0,5%.
Η Γερμανία και η Ιταλία προβλέπεται μάλιστα να περάσουν σε ύφεση.
Αν όμως η οικονομία εισέλθει στην «ζώνη της ταλαιπωρίας», αναπόφευκτα θα αρχίσει να αντιδρά η ομάδα των «περιστεριών» της ΕΚΤ, που σε μεγάλο βαθμό δεν αντέδρασε όταν έληξε η ποσοτική χαλάρωση, εισήχθη νέο εργαλείο, το TPI για την «αντιμετώπιση των κινδύνων κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής» - ουσιαστικά για την αποτροπή μιας κρίσης στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης και τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 125 μονάδες βάσης.
«Η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει γρήγορα δράση για να μειώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό προτού οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς οδηγήσουν σε δευτερογενή πληθωριστικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank J Safra Sarasin.
«Μόλις οι κίνδυνοι ύφεσης γίνουν πραγματικότητα και αρχίσουν να εμφανίζονται οι πιέσεις στην οικονομία, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων».
Γιατί η ύφεση θα εμφανιστεί στα στοιχεία στις αρχές του 2023
Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ για τις προοπτικές της Ευρωζώνης δεν περιλαμβάνουν ύφεση, αν και οι εξελίξεις μηνός Σεπτεμβρίου στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου πιθανότατα καθιστούν τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ξεπερασμένες ενώ οι δείκτες PMI φανερώνουν ότι έχει αρχίσει η συρρίκνωση της παραγωγής από τον Ιούλιο.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν όλο και περισσότερο την ύφεση ως αναπόφευκτη.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde ισχυρίζεται ότι η ύφεση δεν θα αποσπάσει την προσοχή από το στόχο της ΕΚΤ, να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% από 10% του μηνός Αυγούστου.
«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να τον πετύχουμε.
Αν δεν το πετύχουμε, θα βλάψουμε πολύ περισσότερο την οικονομία», είπε πριν λίγες μέρες.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης τρίτου τριμήνου θα δημοσιευτούν μετά τις 31 Οκτωβρίου -- κι αφού η ΕΚΤ θα έχει πάρει ήδη την απόφαση της για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.
Στην πραγματικότητα, η ύφεση θα καταγραφεί όταν δημοσιευτούν τα στοιχεία για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 που δημοσιεύονται τον Ιανουάριο.
Τι θέλουν τα «γεράκια»
Μέχρι τότε, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θέλουν να δουν το επιτόκιο καταθέσεων, που βρίσκεται επί του παρόντος στο 0,75%, στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία -- και το οποίο πιστεύεται ότι είναι κάπου κοντά στο 2%.
Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο η EKT γρήγορα, ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της, μεταξύ των οποίων, ο Λετονός Martins Kazaks, ο Λιθουανός Gediminas Simkus, ο Φινλανδός Olli Rehn και ο Γερμανός Joachim Nagel υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ πρέπει να διπλασιάσει το επιτόκιό της αυξάνοντας το κατά 75 μονάδες, στο 1,5% εντός του Οκτωβρίου.
Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot δήλωσε από τη μεριά του ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο ακόμη «σημαντικές» αυξήσεις.
Οι αξιωματούχοι διστάζουν να πουν πού θα κορυφωθούν οι τιμές, αλλά για τα «γεράκια», η ταχύτητα είναι το κλειδί.
Αν οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν γίνουν η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιδείνωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα τις αντέξουν ευκολότερα τα νοικοκυριά.
Τι λένε τα «περιστέρια»
Τα περιστέρια έχουν βρει ήδη τη δική τους φωνή.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας Mario Centeno προειδοποιεί ότι το να πάμε πολύ μακριά τώρα κινδυνεύουμε να κάνουμε πίσω αργότερα.
Ο Ιταλός Ignazio Visco μπορεί να το έθεσε πιο ξεκάθαρα, καθώς σε ένα από τα σπάνια δημόσια σχόλια του αναφέρθηκε σε μια «ξαφνική επιδείνωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης».
«Υπερβολικά γρήγορες και έντονες αυξήσεις επιτοκίων θα κατέληγαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών