Οι αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα θα χαράξουν την έξοδο από το τρέχον κύμα αναταραχής στις αγορές
Οι αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα θα χαράξουν την έξοδο από το τρέχον κύμα αναταραχής στις αγορές, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse.
Εν τω μεταξύ, εκτιμούν ότι είναι σχεδόν ισοδύναμο το στοίχημα για το αν η βρετανική οικονομία ή η ευρωζώνη θα πέσει πρώτη σε ύφεση.
Περίπου το 47% των 452 ερωτηθέντων αναμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κερδίσει αυτό το ανεπιθύμητο βραβείο, αντανακλώντας ίσως τους μεγαλύτερους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα αυτή, σε σύγκριση με το 45% που απάντησε ότι η Ευρώπη.
Μόνο το 7% είδε τις ΗΠΑ να είναι η πρώτη οικονομία που θα καταρρεύσει.
Και τόσο μια αμερικανική ανάκαμψη όσο και μια παρατεταμένη ευρωπαϊκή ύφεση θα θέσουν διαφορετικά σύνολα κινδύνων για τον πλούτο και την εισοδηματική ανισότητα.
Οι προκλήσεις
Το υπερατλαντικό χάσμα αντανακλά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που προσθέτουν μακροχρόνιες οικονομικές πιέσεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες είναι λιγότερο διαδεδομένες στις ΗΠΑ.
Ακόμα κι έτσι, οι επενδυτές ανέφεραν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι εξίσου πιθανό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Τράπεζα της Αγγλίας να σταματήσει πρώτη τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων της.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η όποια ύφεση μπορεί να καταλήξει να είναι μακρά για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο - ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών, το 69%, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα αντέξουν καλύτερα την καταιγίδα και θα αναδειχθούν ως ο σχετικός νικητής μεταξύ των μεγάλων οικονομιών από τις συνεχείς κρίσεις του τρέχοντος έτους.
Ποια αγορά θα ανακάμψει πρώτη;
Η έρευνα υπογραμμίζει τις σαφείς επιπτώσεις για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων.
Περίπου το 86% των επενδυτών αναμένει ότι οι αγορές των ΗΠΑ θα ανακάμψουν πρώτες, με τους ερωτηθέντες να προτιμούν ελαφρώς τις μετοχές έναντι των ομολόγων.
Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει ότι το μακροχρόνιο πριμ για τις αμερικανικές μετοχές θα παραμείνει - και ότι, καθώς η κορύφωση της "ανοδικής" διάθεσης γίνεται εμφανής, οι επενδυτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν μαζικά στις αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.
Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις πιθανοί λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τόσοι πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να σταματήσουν πρώτες τις αυξήσεις των επιτοκίων - επιτρέποντας στην οικονομία και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων να ανακάμψουν - παρόλο που οι κίνδυνοι ύφεσης είναι πολύ πιο σοβαροί αλλού.
Οι λόγοι της ανάκαμψης
Ο πρώτος είναι οι ανησυχίες για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Δεδομένης της ιδιότητας του δολαρίου ως το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, οι ΗΠΑ μπορεί να είναι απρόθυμες να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων μπροστά στην αυξανόμενη παγκόσμια αναταραχή, ακόμη και αν ο κύριος τόπος της είναι εκτός των ΗΠΑ.
Μια δεύτερη ιδέα που πρέπει να εξεταστεί είναι ότι η Fed ξεκίνησε πρώτα τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων jumbo, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δουλειά της μπορεί επίσης να έχει τελειώσει πρώτη.
Αυτό υποστηρίζεται από τα στοιχεία της έρευνας, καθώς η πλειονότητα των επενδυτών θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να καταστείλουν τον πληθωρισμό.
Και ένας τρίτος σημαντικός λόγος για να πιστεύουμε ότι η Fed μπορεί να σταματήσει πρώτη, είναι απλώς επειδή το έχει πει.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει επικοινωνήσει την επιθυμία της να προωθήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων ώστε να μπορέσει να κρατήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα, σε περιοριστικό επίπεδο την προσφορά χρήματος, ξεκινώντας από τις αρχές του επόμενου έτους.
Ούτε η Τράπεζα της Αγγλίας ούτε η ΕΚΤ έχουν υπάρξει τόσο σαφείς στο forward guidance τους.
Ποια στοιχεία προτιμούν οι επενδυτές
Η έρευνα διαπίστωσε ορισμένες ενδιαφέρουσες διαιρέσεις μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών επενδυτών.
Για παράδειγμα, οι αμερικανικές μετοχές προτιμήθηκαν περισσότερο από τους ιδιώτες απ' ό,τι τα αμερικανικά ομόλογα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η νοοτροπία του "buy-the-dip" δεν έχει σπάσει οριστικά από την πρόσφατη πτωτική αγορά μετοχών.
Οι μικροεπενδυτές ήταν επίσης πιο πιθανό να εκτιμήσουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπει πρώτο σε ύφεση.
Υπάρχει όμως μια προειδοποίηση που πρέπει να σκεφτούν οι επενδυτές: η ανισότητα.
Ο (ανομολόγητος) αρνητικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ, εάν τα αποτελέσματα της έρευνας επαληθευτούν, θα μπορούσε να είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών διαφορών.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν πλήξει περισσότερο τους ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς, όπως η στέγαση.
Ορισμένοι δυνητικοί ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη δημιουργία πλούτου μέσω της αγοράς και να νοικιάσουν αντί αυτού.
Και ο ρητός στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να προσγειώσει ήπια την οικονομία μέσω της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας.
Αν αυτό συμβεί, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ ανακάμπτουν πρώτες, θα μπορούσε να μεγεθύνουν τις διαφορές στον πλούτο.
Η ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων - που ανήκουν δυσανάλογα σε πλουσιότερα νοικοκυριά - θα αντιπαρατεθεί με στάσιμο εισόδημα από μισθούς και ενοικιαστές παγιδευμένους από την αύξηση των επιτοκίων.
Η ανισότητα στην Ευρώπη
Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίθανο να αποφύγουν την αύξηση της ανισότητας.
Ενώ ο πλούτος σχεδόν όλων μειώνεται σε μια ύφεση, οι λιγότερο εύποροι τείνουν να χάνουν τα περισσότερα.
Και οι πληθωριστικές υφέσεις είναι το χειρότερο και από τους δύο κόσμους, επειδή ο πληθωρισμός είναι ένας de facto παλινδρομικός φόρος - χτυπώντας τους φτωχότερους που ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ευρωζώνη μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το κόστος ζωής, με μόνο 11% και 16% αντίστοιχα να αναμένουν ότι η BOE ή η ΕΚΤ θα καταφέρουν να καταστείλουν τον πληθωρισμό το 2023, έναντι 65% στις ΗΠΑ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η λεγόμενη συμπιεσμένη μέση τάξη μπορεί να περάσει ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, αν το 73% των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ένα κραχ στα ακίνητα το επόμενο έτος είναι σωστό.
Η στέγαση είναι ένας ισχυρός μοχλός επιδράσεων στον πλούτο και η πτώση των τιμών των κατοικιών τείνει να εμποδίζει την όποια διαρροή στην υπόλοιπη οικονομία.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η επιδείνωση της ανισότητας, ακόμη και όταν η ομάδα μεσαίου εισοδήματος βλέπει πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Πότε θα τοποθετηθούν τα μεγάλα κεφάλαια
Τελικά η έρευνα φέρνει στο μυαλό τη ρήση του Warren Buffett: "Θα σας πω πώς να γίνετε πλούσιοι.
Κλείστε τις πόρτες.
Να είστε φοβισμένοι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι.
Να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι".
Για όσους επιδιώκουν να επωφεληθούν από την υπεραπόδοση της αμερικανικής οικονομίας και των αγορών περιουσιακών στοιχείων, η κατάλληλη στιγμή για να το πράξουν δεν είναι αφού το πεδίο είναι ελεύθερο και ο δρόμος προφανής.
Είναι όταν η κορύφωση του φόβου κυριαρχήσει.
Έτσι, μια ανάγνωση των συνολικών αποτελεσμάτων της έρευνας είναι η εξής: Κάποια στιγμή - πολύ νωρίτερα από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη - η αγορά στην πτώση στις ΗΠΑ θα έχει νόημα, ακόμη και αν αυτή η στιγμή δεν είναι ακριβώς τώρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών