Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις σχετίζονται με τον τρόπο αντιστάθμισης της επιβράδυνσης και στη συρρίκνωση του πληθυσμού
Βασικό πρόβλημα είναι το δημογραφικό ενώ στα θετικά σημειώνεται η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας…
Ειδικότερα, σύμφωνα με την S&P, μετά από ένα σταθερό 2022, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s το 2023 θα επιβραδυνθεί, με την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ να προβλέπεται επί του παρόντος σε περίπου 1,4%.
Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα ξεπεράσουν τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εν μέρει λόγω του μικρότερου μεριδίου των ευαίσθητων σε ενέργεια και επιτόκια τομέων στην οικονομία της (η βιομηχανική δραστηριότητα και οι κατασκευές αποτελούν το 17% της ελληνικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας έναντι 25% του μέσου όρου της ΕΕ).
Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο… ανοιχτή (με τον δείκτη εξαγωγές προς ΑΕΠ να αγγίζει το 45%), ενώ ο πολύ μεγάλος τουριστικός τομέας απασχολεί το 28% του συνόλου των εργαζομένων…
Προκλήσεις
Από την άλλη, η χώρα παραμένει εκτεθειμένη στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.
Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις σχετίζονται με τον τρόπο αντιστάθμισης της επιβράδυνσης, στη συρρίκνωση του πληθυσμού και την αύξηση της εργατικής δραστηριότητας, η οποία είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως μία από τις βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα φέτος θα είναι η συνέχιση της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, το οποίο θα υποστηριχτεί κυρίως από τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία και τη μη ανανέωση ορισμένων άλλων μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και τον έκτακτο φόρο στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
«Αν και πιστεύουμε ότι μια οικονομική επιβράδυνση και πιθανές πιέσεις στις κρατικές δαπάνες ενόψει των γενικών εκλογών του 2023 ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ισοζυγίου της, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, τοποθετώντας το δημόσιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ σε ευδιακρίτως πτωτική τροχιά» λέει η Standard and Poor’s.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις φετινές γενικές εκλογές, πιστεύουμε ότι τα συνεχιζόμενα προγράμματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και η εθνική κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης καθώς και τα διαθέσιμα κεφάλαια της NGEU θα ενθαρρύνουν την επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ
Σε ό,τι αφορά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η S&P λέει ότι «ίσως η πιο σημαντική απόφαση για την πολιτική-οικονομία σε επίπεδο ΕΕ θα είναι οι προσπάθειες της Επιτροπής να επανεκκινήσει το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ με την υποστήριξη των κρατών μελών για την επανεφαρμογή του το 2024.
Η πρόταση της Επιτροπής που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο συνιστά η απλοποίηση ων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, με σκοπό να μειωθεί η κυκλικότητά τους, με βάση τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες για μεγαλύτερη περίοδο (τέσσερα χρόνια) και εξαλείφοντας τους προηγούμενους κανόνες που βασίζονται σε μη ρεαλιστικά χαμηλά σημεία εκκίνησης για το χρέος προς το ΑΕΠ.
Το σύστημα πιθανότατα θα αποδεχθεί επίσης σιωπηρά ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι είναι υψηλότεροι σε ορισμένα κράτη μέλη από άλλα, και όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος θα υπάρχει περισσότερη επιτήρηση.
Ωστόσο, προς το παρόν, η ανακοίνωση της Επιτροπής για το νέο πλαίσιο είναι απλώς μια πρόταση και θα απαιτήσει υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων της Βόρειας Ευρώπης.
Επειδή η ρήτρα διαφυγής για την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους, στόχος της Επιτροπής είναι να επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών πριν συντάξουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2024 το φθινόπωρο.
Θα απαιτηθεί κάποια δημοσιονομική άγκυρα και ως εκ τούτου αναμένεταο να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών