H Ευρασιατική Οικονομική Ένωση αλλά και άλλοι σχηματισμοί, όπως οι BRICS αποτελούν τον προπομπό του νέου πολυπολικού κόσμου που αμφισβητεί έντονα την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία Ρωσίας – Κίνας εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα και περιλαμβάνει τόσο την στρατιωτική ισχύ, όσο και την οικονομική με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του δολαρίου ενώ στην προμετωπίδα βρίσκεται η ενίσχυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΑΕΕ), η οποία μετατοπίζει στα ανατολικό το εμπορικό κέντρο του πλανήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες για την ενίσχυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΑΕΕ) ως πόλου του πολυπολικού κόσμου θα συνεχιστούν, υπερτόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin σε διευρυμένη συνεδρίαση του Ευρασιατικού Διακυβερνητικού Συμβουλίου την Παρασκευή (3/2/2023).
«Απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών μας, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σημείωσε ότι η Ένωση έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένας από τους πλέον ισχυρούς, ανεξάρτητους, αυτάρκεις πόλους του πολυπολικού κόσμου που σχηματίζεται, ώστε να αποτελέσει κέντρο έλξης για όλες τις ανεξάρτητες κυρίαρχους χώρες που μοιράζονται τις αξίες μας και επιδιώκουν την πολύπλευρη συνεργασία.
Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον δυναμικό και αποτελεσματικό διάλογο», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Η νέα ολοκλήρωση
Μαζί πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την ολοκλήρωση σε όλους τους τομείς: πολιτικό, οικονομικό, βιομηχανικό, χρηματοπιστωτικό, τεχνολογικό, καθώς και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων μας αλλά και το μέλλον των χωρών μας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό», συνέχισε.
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Ευρασιατικού Διακυβερνητικού Συμβουλίου εξετάστηκαν τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας της ολοκλήρωσης που καθορίζουν τις εργασίες για τη μακροπρόθεσμη περίοδο.
Η συλλογική Δύση με ηγέτιδα τις ΗΠΑ ανησυχεί έντονα για την πρωτοβουλία δημιουργίας του νέου πολυπολικού κόσμου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία της.
Χρησιμοποιεί κάθε μέσο ακόμα και αθέμιτο, όπως η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream, ενέργεια την οποία ομολόγησε σχεδόν πανηγυρίζοντας η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Victoria Nuland.
Ρωσία και Κίνα κατηγορούν ευθέως τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματα της δικής τους οικονομίας σε βάρος των άλλων χωρών.
Η Δύση δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την ηθική ηγεσία του κόσμου
Οι δυτικές ελίτ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διεκδικήσουν οποιαδήποτε ηθική ηγεσία, καθώς τα αποικιοκρατικά ένστικτά τους δεν έχουν οδηγήσει τον κόσμο πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.
«Τα εγκλήματα των αποικιοκρατών δεν έχουν χρονικό όριο και στερούν για πάντα από τις δυτικές ελίτ το δικαίωμα να διεκδικούν οποιαδήποτε ηθική ηγεσία.
Ειδικά αφού τα αποικιακά ένστικτα δεν έχουν εξαφανιστεί», είπε ο Lavrov σε συνεδρίαση της επιτροπής του Κόμματος Ενωμένη Ρωσία με θέμα τη διεθνή συνεργασία.
Σύμφωνα με τον Lavrov, η Δύση, η οποία «πέτυχε την ευημερία της σε μεγάλο βαθμό μέσω ληστειών και εκμετάλλευσης των αναπτυσσόμενων χωρών», προσπαθεί να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία της, ελπίζοντας, όπως πριν, να λύσει προβλήματα δικής της οικονομίας και να επιβιώσουν οι οικονομίες σε βάρος των άλλων.
«Για τον σκοπό αυτό, η Δύση συνεχίζει να εμποδίζει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων και επιβάλλει επιθετικά στην παγκόσμια πλειοψηφία μια νεοαποικιακή αμερικανοκεντρική τάξη, η οποία, όπως λένε, πρέπει να βασίζεται σε κανόνες που οι ίδιοι επινοούν και εφαρμόζουν σύμφωνα με την αρχή ‘’κάνω ό,τι θέλω’’», πρόσθεσε.
Ο Lavrov σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και «η υπόλοιπη Δύση, η οποία είναι πλήρως υποταγμένη σε αυτές», είχαν ακολουθήσει μια πλήρη πορεία προς τη διαίρεση του κόσμου σε μια μικρή ομάδα «των εκλεκτών και των υποτελών».
«Για τον σκοπό αυτό, εισάγονται νέα ‘’παραδείγματα'', τα οποία προϋποθέτουν ότι ο κόσμος αποτελείται από σωστές δημοκρατίες εγκεκριμένες από την Ουάσιγκτον από τη μια πλευρά και απολυταρχίες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Κούβα από την άλλη», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Lavroν υπογράμμισε πως η Ρωσία και άλλα κράτη, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται, μειώνουν σταθερά την εξάρτησή τους από το δολάριο.
«Δουλεύουμε μαζί για τη μεταφορά διεθνών διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα και τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών και logistics, ώστε να μην εξαρτόμαστε από τις ιδιοτροπίες και τις επιταγές της χώρας που έχει αυτοανακηρυχθεί ηγεμόνας.
Γενικά εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας δικαιότερης παγκόσμιας νομισματικής, χρηματοπιστωτικής, εμπορικής και οικονομικής αρχιτεκτονικής, η οποία συμβάλλει αντικειμενικά στην καταπολέμηση των νέων μορφών της νεοαποικιοκρατίας», επισήμανε.
Η αμερικανική παραδοχή για το δολάριο
Σταδιακά και φωνές μέσα στις ΗΠΑ παρατηρούν την καταστροφική πορεία των πραγμάτων και αμφισβητούν ευθέως την πολιτική Biden σε όλα τα επίπεδα ενώ γίνεται κατανοητό, πως ο κόσμος μπορεί και χωρίς το δολάριο.
Το αμερικανικό δολάριο υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πάψει να είναι παγκόσμιο νόμισμα, καθώς, ακόμη και υπό βαριές κυρώσεις, η Ρωσία δείχνει στην παγκόσμια κοινότητα ότι μπορεί να καταφέρει χωρίς το αμερικανικό νόμισμα και τη... φιλία της Ουάσιγκτον, παραδέχθηκε η Marjorie Taylor Greene, βουλευτής που εκπροσωπεί τη πολιτεία της Τζορτζια, σημαίνον στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και άτομο στον κύκλο του νέο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy.
«Πριν από δύο χρόνια … ζούσαμε σε περιόδους παγκόσμιας ειρήνης.
Σήμερα … βρισκόμαστε τώρα στα πρόθυρα του παγκόσμιου πολέμου.
Και τα αθώα θύματα είναι οι άνθρωποι κάθε έθνους που πληρώνουν φόρους σε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία.
Από τον πόλεμο δι΄ αντιπροσώπου (proxy war) των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην Ουκρανία (που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ), η Κίνα επωφελείται περισσότερο», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Στραγγίζει τους στρατιωτικούς μας πόρους, οδηγεί ανοδικά τον πληθωρισμό, βλάπτει το παγκόσμιο εμπόριο και οι Αμερικανοί δεν τον υποστηρίζουν (σ.σ. τον πόλεμο)».
«Θα μπορούσε επίσης να έχει ως αποτέλεσμα το δολάριο να μην είναι πλέον το παγκόσμιο νόμισμα.
Λόγω της δικής μας αλαζονείας και του "αγώνα για τη διάσωση της δημοκρατίας" στην Ουκρανία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία που έχει υποστεί βαριές κυρώσεις αποδεικνύει στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται το δολάριο ή τη.. φιλία των ΗΠΑ να μετάσχει στο διεθνές εμπόριο και την ευημερία», τόνισε.
Οι 5 νέες απειλές για το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα
Η κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδυτικές ροές αντιμετωπίζει μια σειρά από νέες απειλές, καθώς πολλές χώρες προωθούν σχέδια για την ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών νομισμάτων.
Κράτη, από την Κίνα και τη Ρωσία μέχρι την Ινδία και τη Βραζιλία, πιέζουν για διευθέτηση περισσότερων συναλλαγών εκτός δολαρίου – με σχέδια που κυμαίνονται από τη χρήση τοπικών νομισμάτων έως ένα stable coin συνδεδεμένο με χρυσό και ένα νέο αποθεματικό νόμισμα από τις χώρες τις ομάδας των BRICS.
Επί δεκαετίες, το δολάριο κυριαρχεί ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και χρησιμοποιείται ευρέως στο διασυνοριακό εμπόριο, ειδικά για εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο - με την ιδιαίτερη βαρύτητα που αυτά έχουν για την παγκόσμια οικονομία.
Χάρη στη σχετική σταθερότητα των τιμών του, οι επενδυτές συνήθιζαν να το βλέπουν ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Το δολάριο ενισχύθηκε περαιτέρω πέρυσι από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων στην οποία έδωσε τον τόνο η αμερικανική κεντρική τραπαζα που το κατέστησε ελκυστικό για ξένους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.
Αυξήθηκε κατά 17% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, αλλά έκτοτε έχει χάσει σημαντικό μέρος της λάμψης της με την προοπτική ότι η Federal Reserve μπορεί σύντομα να τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται γρήγορα.
Σε αυτό το σκηνικό έρχονται οι τελευταίες απειλές για τη βασιλεία του δολαρίου - εδώ είναι πέντε νομισματικά σχέδια από όλο τον κόσμο που στοχεύουν τελικά στην υπονόμευση της υπεροχής του.
BRICS και κοινό νόμισμα
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρωτοβουλία Βραζιλίας – Αργεντινής για τη δημιουργία κοινού νομίσματος, συνολικά οι χώρες των BRICS φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μία δραστική τομή, που συνιστά καίριο πλήγμα για το δολάριο.
Το θέμα της δημιουργίας νομίσματος BRICS θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ένωσης στα τέλη Αυγούστου 2023.
Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται πρωτοβουλίες για την ανάγκη να σκεφτούμε τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος στο πλαίσιο των BRICS, κατά την επόμενη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής στα τέλη Αυγούστου και όπου θα προσκληθεί μια ομάδα αφρικανικών κρατών, είχε προαναγγείλει ο Lavrov.
«Οι σοβαρές χώρες με αυτοσεβασμό καταλαβαίνουν πολύ καλά τι διακυβεύεται», σημείωσε ο Lavrov.
«Βλέπουν την αυθαιρεσία των κυρίων του τρέχοντος διεθνούς νομισματικού συστήματος και θέλουν να δημιουργήσουν τους μηχανισμούς τους για να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα που θα προστατεύεται από την εξωτερική επιδράσεις», πρόσθεσε.
Η αρχή έγινε με Βραζιλία - Αργεντινή
Χαρακτηριστικό είναι το εγχείρημα για την δημιουργία ενός καλαθιού νομισμάτων από τη Ρωσία και την Κίνα και άλλες χώρες των BRICS προκειμένου να εκκαθαρίζονται οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές εκτός δολαρίου αλλά και η συμφωνία ορισμένων κρατών του Περσικού Κόλπου για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου σε γιουάν ή άλλη νομίσματα.
Σημαντική είναι σε αυτή την κατεύθυνση η δοκιμαστική χρήση του ψηφιακού γιουάν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας στο Χονγκ Κογκ την προηγούμενη εβδομάδα.
Νέο νομισματικό μπλοκ της Λατινικής Αμερικής
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, Βραζιλία και Αργεντινή αρχίζουν προπαρασκευαστικό έργο για τη δημιουργία κοινού νομίσματος, σε μία προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου νομισματικού μπλοκ του πλανήτη.
Οι δύο κορυφαίες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν το εν λόγω σχέδιο στη σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα και θα προσκαλέσουν και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για να συμμετάσχουν.
Και το όνομα αυτού…
Αρχικά, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πως το νέο νόμισμα, που η Βραζιλία αποκαλεί «Sur» (νότιος), θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να περιορίσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό δολάριο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στους FT.
Σε μία πρώτη φάση θα υπάρχει παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής.
«Θα αρχίσει μία συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους που χρειάζεται ένα ενιαίο νόμισμα, μεταξύ των οποίων δημοσιονομικά ζητήματα, το μέγεθος της οικονομίας και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Sergio Massa.
Στην αρχή θα είναι ένα διμερές σχέδιο, όμως η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών