Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF απορρίπτει την άποψη περί τραπεζικής κρίσης
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές Μαρτίου προκάλεσε πανικό στις αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η φυγή των μετόχων και των καταθετών κορυφώθηκε με την κατάρρευση της Credit Suisse, με τις ελβετικές αρχές να μεσολαβούν για την επείγουσα διάσωση του ιδρύματος από την UBS.
Η μικρότερη Signature Bank έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ενώ οι γίγαντες της Wall Street επενέβησαν για να κάνουν 30 δισ. δολάρια καταθέσεων στην First Republic, κερδίζοντας χρόνο στον περιφερειακό δανειστή να καταρτίσει ένα σχέδιο επιβίωσης.
Οι αγορές έχουν έκτοτε σταθεροποιηθεί, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα αφορούν αποκλειστικά τις πληγείσες τράπεζες και δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο. Ωστόσο, η αλυσιδωτή επίδραση έχει επηρεάσει το οικονομικό outlook σε πολλές προηγμένες οικονομίες.
Δεν πρόκειται για τραπεζική κρίση
Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, ο Adams δήλωσε ότι το χάος του Μαρτίου ήταν μια «περίοδος αναταραχής ή αστάθειας στην αγορά», αλλά απέρριψε την άποψη ότι επρόκειτο για «κρίση».
«Έχουμε περισσότερες από 4.000 τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε περίπου 10.000 τράπεζες παγκοσμίως που είναι μέλη του SWIFT και 35.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Το 99,999% από αυτά άνοιξαν τις πόρτες τους τον περασμένο μήνα και δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι πραγματικά μόνο μερικές μεμονωμένες ιδιόμορφες τράπεζες», δήλωσε ο Adams μιλώντας στο CNBC.
«Επομένως, νομίζω ότι δεν πρόκειται για κρίση, νομίζω ότι ήταν αναταραχή της αγοράς, έχει υποχωρήσει, έχει σταθεροποιηθεί, αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε για άλλες πιέσεις στο σύστημα».
Η ανησυχία
Το IIF είναι ένας παγκόσμιος εμπορικός οργανισμός για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με περίπου 400 μέλη σε περισσότερες από 60 χώρες. Ο Adams δήλωσε ότι η πρωταρχική ανησυχία μεταξύ των μελών ήταν ο καθοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πενταετή πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε περίπου 3%, σηματοδοτώντας τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη σε έκθεση του ΔΝΤ για το World Economic Outlook μετά το 1990.
«Υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τους οποίους μπορούμε να μιλήσουμε, αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι πραγματικοί και απλώς δεν ξέρουμε πόσο βαθιά είναι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του IIF και συνέχισε «η Fed πιθανώς θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, έχουμε άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο που κάνουν το ίδιο, οπότε υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι».
Ο Adams άφησε να εννοηθεί ότι πολλές από τις ρυθμιστικές αρχές με τις οποίες μίλησε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετείχαν στην ανάπτυξη των πλαισίων Dodd Frank και Βασιλεία ΙΙΙ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, δεν πιστεύουν ότι αυτή τη φορά απαιτούνται σημαντικές ρυθμιστικές αλλαγές.
«Είναι ένα πολύ διαφορετικό σύστημα από αυτό που επικρατούσε το 2007, το 2008. Νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι πήγε στραβά σε ορισμένες τράπεζες όπως η SVB, νομίζω ότι πρέπει να αναρωτηθούμε τι συνέβη στην εποπτεία, αλλά δεν νομίζω ότι θα δούμε ρυθμιστικές αλλαγές», πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών