Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είναι προφανής στόχος, λέει η ING...
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ολλανδικό κολοσσό, «Χρειάστηκαν δύο εκλογικοί γύροι για να λάβει εντολή για δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Μαΐου, ήρθε πρώτος αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.
Οι επόμενες εκλογές όμως εκλογές διεξήχθησαν με διαφορετικό σύστημα, το οποίο προέβλεπε μπόνους εδρών για το πλειοψηφούν κόμμα.
Υπενθυμίζεται πως ο Μητσοτάκης απείχε από κάθε μορφή συνασπισμού και εστίασε στις νέες εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Ιουνίου.
Το διαφορετικό σύστημα βοήθησε στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η ΝΔ πήρε πάνω κάτω τις ίδιες ψήφους που είχε πάρει και τον Μάιο, αλλά αυτή τη φορά –χάρη στο μπόνους– το συγκεντρωθέν ποσοστό εκρίθη αρκετό για να συγκεντρώσει 158 έδρες από την απαιτούμενη πλειοψηφία 151.
Στον Μητσοτάκη δόθηκε και πάλι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που του διασφάλισε άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία.
Αντιμέτωπος με ένα πολύ κακό αποτέλεσμα (έχασε το 50% των ψήφων που είχε συγκεντρώσει το 2016), ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκε».
Δύο αντιπολιτεύσεις
«Οι εκλογές του Ιουνίου πρόσθεσαν ένα νέο χαρακτηριστικό στην ελληνική πολιτική σκηνή: τρία μικρά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να περάσουν το εμπόδιο του 3%, αποκτώντας κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Αυτό σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει δύο αντιπολιτεύσεις: μία στα Αριστερά, που πιθανότατα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να αναδιοργανωθεί μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και μία στη Δεξιά, που μπορεί να αποδειχθεί πιο ύπουλη, δεδομένης της ισχυρής επιθυμίας της για ορατότητα.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν η πίεση από τη Δεξιά θα επηρεάσει τη γραμμή πολιτικής της κυβέρνησης σύντομα.
Η οικονομία απολαμβάνει οφέλη μετά την αδράνεια της πανδημίας
Όπως αναφέρει η ING, «η ελληνική οικονομία έχει επωφεληθεί από τη μεταπανδημική περίοδο χάρη στη ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες.
Η κάλυψη του Τουρισμού φαίνεται να είναι ακόμα σε ισχυρή.
Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ο αριθμός των αφίξεων έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 την ίδια περίοδο.
Η οικονομική ανάκαμψη το 2022 επέφερε βελτιώσεις στην αγορά εργασίας που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κάτω από το 11% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009.
Τα κέρδη της απασχόλησης – με τη βοήθεια της μείωσης του πληθωρισμού – συνέχισαν να ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα, στηρίζοντας τελικά την κατανάλωση.
Η διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης δεν θα είναι εύκολη
Ωστόσο, η δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδος του Μητσοτάκη θα είναι μια… πρόκληση.
Το εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα θα επιθυμούσε συνέχιση του κυβερνητικού έργου, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.
Όμως η διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης δεν θα είναι εύκολη, σε ένα πλαίσιο εξομάλυνσης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Μια σταθερή επιστροφή σε αφθόνως θετικά επιτόκια μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα στο μέτωπο των ιδιωτικών επενδύσεων, όπου η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καλύψει το επενδυτικό κενό που είχε δημιουργηθεί από την εποχή της κρίσης του δημόσιου χρέους.
Εν προκειμένω η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως και αλλού, η αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 θα επαναφέρει τους περιορισμούς που είχαν ατροφήσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Τα καλά νέα είναι ότι ο Μητσοτάκης κάνει τη δεύτερη θητεία του στην κορύφωση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, κάτι που είναι μια καλή αρχή.
Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είναι προφανής στόχος
Κοιτάζοντας το μέλλον, προφανής προτεραιότητα για τον Μητσοτάκη είναι πιθανότατα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η πιθανή νέα κανονικότητα που θα χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επιτόκια και αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα κάνει τους οίκους αξιολόγησης να αναμένουν για καθησυχαστικά στοιχεία σχετικά με τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους, πριν πιέσουν τη σκανδάλη.
Οι εξελίξεις στους λογαριασμούς του κρατικού τομέα μέχρι τον Μάιο δείχνουν ήδη πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
Αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά η επανέναρξη της μεταρρυθμιστικής πορείας, που παραμερίστηκε προσωρινά κατά τα χρόνια της πανδημίας/ενεργειακής κρίσης θα είναι πιθανότατα εξίσου σημαντική για τα μάτια των αρμοδίων.
Στην κοινοβουλευτική συζήτηση που κορυφώθηκε με τη λήψη θετικής ψήφου εμπιστοσύνης, ο Μητσοτάκης μίλησε για το σχέδιο που θα εφαρμόσει την επόμενη τετραετία χαρακτηρίζοντάς το πολυδιάστατο μεταρρυθμιστικό.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος θα δείξει.
Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα σημειώσει την υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Για το 2023, προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% σε ετήσια βάση, με ανοδικούς κινδύνους εάν η πορεία του αποπληθωρισμού αποδειχθεί ταχύτερη από ό,τι προβλέπουμε επί του παρόντος» καταλήγει η ING.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών