Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών παραμένει ανθεκτική... αναφέρει η Fitch Ratings
Πιο συγκεκριμένα, τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών έχουν βελτιωθεί λόγω της μείωσης του κινδύνου και της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος σε νέα έκθεσή του.
Η Fitch έχει προβεί σε θετικές ενέργειες αξιολόγησης για όλες τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάτι που ανακλά την ισχυρότερη κερδοφορία τους αλλά και την ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική και η κυπριακή οικονομία το 2023.
Ωστόσο, περαιτέρω θετικές ενέργειες αξιολόγησης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη, που θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση, και από συνεχείς βελτιώσεις της ποιότητας του ενεργητικού.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2020.
Όπως μάλιστα επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, «αναμένουμε ότι τα NPEs θα μειωθούν περαιτέρω, λόγω τιτλοποιήσεων εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς και πωλήσεων NPE από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.
Επισημαίνεται πως ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να επωφεληθούν από την ισχυρότερη κερδοφορία για να διαγράψουν περισσότερα NPEs ή να αυξήσουν την κάλυψή τους.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών είναι ανθεκτική, παρά την αυξανόμενη πίεση στους δανειολήπτες από τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Fitch Ratings, αναμένουμε ότι τα NPEs στην Ελλάδα θα αυξηθούν το β’ εξάμηνο του 2023, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται – αν και το ανώτατο όριο στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου για τους επόμενους 12 μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2023, θα περιορίσουν προσωρινά την πίεση στους δανειολήπτες.
Σε κάθε περίπτωση, η σταθερή ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών το β’ εξάμηνο του 2023 θα υποστηριχθεί από τις θετικές οικονομικές προοπτικές της Κύπρου και τον βελτιωμένο έλεγχο των εισροών NPE.
Η Fitch Ratings εκτιμά ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία/σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία σε επίπεδα πάνω από 2% για τις ελληνικές τράπεζες και άνω του 3,5% για τις κυπριακές τράπεζες, το 2023 και το 2024, παρά την προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων για τις καταθέσεις και τη μεταστροφή του αποταμιευτικού κοινού προς τις ακριβότερες προθεσμιακές καταθέσεις.
Η ρευστότητα των τραπεζών δεν επηρεάστηκε από την αναταραχή της αγοράς του α’ τριμήνου του 2023 και δεν θα έπρεπε να επηρεαστεί από τη λήξη των ευνοϊκών διευκολύνσεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ λόγω άφθονων μετρητών και επενδύσεων σε τίτλους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών