Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings για Ελλάδα: Ανάπτυξη +2,3% το 2023 και 1,6% το 2024 - Οι 4 μεγάλες προκλήσεις για την επενδυτική βαθμίδα

Scope Ratings για Ελλάδα: Ανάπτυξη +2,3% το 2023 και 1,6% το 2024 - Οι 4 μεγάλες προκλήσεις για την επενδυτική βαθμίδα
H επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Scope είναι στις 4 Αυγούστου 2023
Τέσσερις σημαντικές προϋποθέσεις θέτει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας… που «βλέπει» ανάπτυξη 2,3% το 2023 και 1,6% το 2024.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Scope, οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα χάρισαν ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, παρέχοντας στο κόμμα την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για άλλα τέσσερα χρόνια.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα επικυρώνει την ανακοίνωσή μας στις 2 Δεκεμβρίου 2022, όταν αξιολογήσαμε ως θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας» αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας:
«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι credit positive και υποστηρίζει το αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας, δεδομένου ότι η νυν κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις».
Εν προκειμένω επισημαίνεται πως οι αξιολογήσεις της Scope βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη θεσμική υποστήριξη αλλά και στην ύπαρξη ενός δανειστή έσχατης ανάγκης.
Η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης πρόσβασης στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Ευρώπης, η Scope θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να στηρίξει τις ελληνικές αγορές στο μέλλον αν βρεθούν υπό αντίξοες καταστάσεις.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να ενισχύσει το εν λόγω backstop - τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2023 (αν και αυτό το ποσοστό είναι αναβαθμισμένο κατά 1,2% από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου) και 1,6% το 2024.
Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί ισχυρή ανάπτυξη 8,4% το 2021 και 5,9% το 2022 – αν και σε επίπεδο τριμήνου το ΑΕΠ παραμένει -23% σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία είχε φτάσει προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πληθωρισμός - χρέος

Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας κρίσης κόστους ζωής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Scope Ratings, «βλέπουμε την εναρμονισμένη χαλάρωση του πληθωρισμού από 9,3% σε ετήσια βάση το 2022 σε 4,0% φέτος και 3,3% το 2024.
Οι δε πιστωτικές προοπτικές ενισχύονται και από την ισχυρή πτώση του δημόσιου χρέους που τελεί σε εξέλιξη.
Βάσει το «καλού» σεναρίου, ο δείκτης χρέος προς ΑΕΠ θα φτάσει στο 161,2% φέτος και θα καταλήξει στο 142,2% έως το 2028 γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντική πτώση από το ιστορικό υψηλό του 206,3%.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα επίπεδα του χρέους ενδέχεται να συγκλίνουν με αυτά της Ιταλίας.
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το spread του ελληνικού χρέους έναντι του γερμανικού μειώθηκε σε περίπου 140 μονάδες βάσης από 295 μονάδες βάσης τον περασμένο Οκτώβριο και σε σχεδόν 22 μ.β. έναντι του ιταλικού.

Εντούτοις, η προοπτική αξιολόγησης της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επηρεάζεται από 4 βασικές προκλήσεις:


i) Το ακόμη αυξημένο δημόσιο χρέος.
ii) Την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος (παρόλο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί).
iii) Τις αβεβαιότητες σχετικά με το πόσο ισχυρό θα αποδειχθεί το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας υπό συνθήκες ελαστικότερης ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εποπτείας και πιο ουσιαστικής πρόσβασης στην αγορά
iv) Τον μακροπρόθεσμο πολιτικό κίνδυνο.

Σημειώνεται πως η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Scope είναι στις 4 Αυγούστου 2023

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης