Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Αναβάθμιση - έκπληξη για τις ελληνικές τράπεζες ως ΒB, με σταθερό outlook - Βελτίωση κερδών, μείωση των NPEs

Fitch Ratings: Αναβάθμιση - έκπληξη για τις ελληνικές τράπεζες ως ΒB, με σταθερό outlook - Βελτίωση κερδών, μείωση των NPEs
Aναβάθμιση έκπληξη για τις ελληνικές τράπεζες από τη Fitch Ratings
Μια αναβάθμιση έκπληξη επεφύλασσε για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες η Fitch Ratings την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τη Εurobank, καθώς επίσης και την Εθνική Τράπεζα σε «ΒB», με σταθερό outlook, ενώ αξιολόγησε με «ΒΒ-» την Alpha Bank... και την Πειραιώς.
Βασικός λόγος για την «ετυμηγορία» του είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και η διαφαινόμενη αύξηση της κερδοφορίας τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων αλλά και των spread μεταξύ επιτοκίων δανεισμού με τα επιτόκια καταθέσεων.
Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η προσεκτική διαχείριση του κόστους.
Γενικότερα, η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, που θα συνοδευτεί από μείωση της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη ευνοϊκή πρόσβαση στις αγορές.

Eθνική Τράπεζα…

Η Fitch Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (NBG) σε «BB» από «BB-», και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «bb» από «bb-».
Οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο IDR είναι σταθερές.
Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Εθνικής από τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων.
Ο εξορθολογισμός του κόστους και η μείωση των κόκκινων δανείων επέτρεψα στην Εθνική να συγκεντρώσει κεφάλαια πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.
Παράλληλα, παρείχε στρατηγική ευελιξία για την επιδίωξη επενδύσεων και πρωτοβουλιών ανάπτυξης, που, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη βιωσιμότητα στο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας.
Επίσης, η αξιολόγηση της Εθνικής αντικατοπτρίζει την ισχυρή της θέση στην ελληνική εγχώρια αγορά, η οποία υποστηρίζει την κερδοφορία της.
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης μέσους δείκτες κεφαλαίου πάνω από τον κλάδο και το χαμηλό κεφαλαιακό βάρος από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Εθνική είναι μία από τις τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες στην Ελλάδα, με ισχυρό μερίδιο στην αγορά της λιανικής και εμπορικής τραπεζικής.
Ο οίκος Fitch θεωρεί το επιχειρηματικό μοντέλο της Εθνικής πιο βιώσιμο από ό,τι των εγχώριων ομολόγων της, λόγω της προόδου στη μείωση του κινδύνου.
Ωστόσο, οι δραστηριότητες της Εθνικής είναι λιγότερο διαφοροποιημένες διεθνώς.
Το προφίλ κινδύνου της Εθνικής βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου, υποστηριζόμενο από σημαντικές μειώσεις των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων - αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων.
«Αναμένουμε σταθερή ποιότητα ενεργητικού λόγω της ενεργητικής διαχείρισης απομειωμένων δανείων και περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκλειστεί, υποστηριζόμενη από τη συνετή αύξηση των δανείων.
Η τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αν και τα περισσότερα από αυτά διατηρούνται στο αποσβεσμένο κόστος, γεγονός που μειώνει τη μεταβλητότητα του κεφαλαίου στις διακυμάνσεις των τιμών» προσθέτει η Fitch.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της ΕΤΕ (5,8% στο τέλος Ιουνίου 2023 - εξαιρουμένων των διατηρούμενων αρχικών τίτλων για απομειωμένες τιτλοποιήσεις δανείων από το σύνολο των δανείων) έχει μειωθεί σημαντικά και είναι καλύτερος από τον μέσο όρο του κλάδου, αλλά παραμένει μέτριος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Η κάλυψη των NPE της Εθνικής, της τάξης του 80%, είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα και παρέχει ένα απόθεμα ασφαλείας για την απορρόφηση της υποβάθμισης της ποιότητας του ενεργητικού.
Τα λειτουργικά κέρδη/σταθμισμένα στον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής (RWAs) έχουν επωφεληθεί σημαντικά από τα υψηλότερα επιτόκια και την πρόοδο στην αναδιάρθρωση της τράπεζας και αναμένεται να σταθεροποιηθεί πάνω από 2,5% μεσοπρόθεσμα με θετικά επιτόκια, διαχειρίσιμα LIC και αυστηρό έλεγχο κόστους.
Η εστίαση της τράπεζας στο εσωτερικό και η περιορισμένη διαφοροποίηση σε επιχειρήσεις που βασίζονται σε αμοιβές, όπως η διαχείριση περιουσίας, εκθέτουν την κερδοφορία σε κύκλους επιτοκίων και οικονομικών κύκλων.
Ο δείκτης CET1 (17,3% στο τέλος Ιουνίου 2023) είχε άφθονα αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, ενώ η οργανική δημιουργία κεφαλαίου επωφελείται από τη βελτιωμένη κερδοφορία.
Ωστόσο, τα κεφάλαια παραμένουν εκτεθειμένα σε κίνδυνο, που απορρέει από το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας, που αφορά ελληνικό χρέος και εγχώριες χορηγήσεις.

Eurobank

Η Fitch Ratings βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Eurobank σε «BB» από «BB-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «bb» από «bb-».
Οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο IDR είναι σταθερές.
Οι αναβαθμίσεις αντανακλούν τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Εθνικής από τα υψηλότερα επιτόκια και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση των χρεώσεων απομείωσης δανείων (LICs) μετά την επιτυχή στρατηγική της τράπεζας για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, αναφέρει ο οίκος. Αυτό επέτρεψε στη Eurobank να συσσωρεύσει κεφάλαια πολύ υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις και παρείχε στρατηγική ευελιξία για την επιδίωξη επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένουμε να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου.
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα και την ικανοποιητική κερδοφορία της Eurobank, τα οποία παρέχουν περιθώριο απορρόφησης ζημιών από το μέτριο ακόμα απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και τα ανεπιφύλακτα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της.
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης την ισχυρή της θέση στην αγορά στην Ελλάδα, τη διεθνή διαφοροποίηση, τη σταθερή χρηματοδότηση με βάση τις καταθέσεις πελατών και τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων.
Το επιχειρηματικό προφίλ της Eurobank στηρίζεται στο ισχυρό franchise της στην Ελλάδα και στη διαφοροποίηση των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και την Κύπρο.
Λαμβάνει επίσης υπόψη την πρόοδο της Eurobank σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου ισολογισμού σε σχέση με ομολόγους της με χαμηλότερη αξιολόγηση και την εστίασή της στις παραδοσιακές εμπορικές-τραπεζικές δραστηριότητες, οι οποίες παράγουν καλά καθαρά έσοδα από τόκους.
Η σχεδιαζόμενη απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας (BB-/Stable) με έδρα την Κύπρο συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank να εδραιώσει την παρουσία της σε βασικές ξένες αγορές.
Ο πλήρης αντίκτυπος αξιολόγησης της εξαγοράς είναι απίθανο να είναι σαφής μέχρι το κλείσιμο της συναλλαγής.
Εάν ολοκληρωθεί, η εξαγορά θα αυξήσει τη γεωγραφική διαφοροποίηση και θα ωφελήσει ορισμένες βασικές χρηματοοικονομικές μετρήσεις, εκτός από το κεφάλαιο, το οποίο πιθανότατα θα διαβρωθεί αλλά κατά ένα διαχειρίσιμο ποσό.
Επιπλέον, η Eurobank θα αντιμετωπίσει κινδύνους εκτέλεσης, δεδομένου του μεγέθους της εξαγοράς (περίπου 20% επί του συνολικού ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας), αν και αυτοί αντισταθμίζονται από τη συμπληρωματική φύση των επιχειρηματικών και πιστωτικών προφίλ των δύο τραπεζών και της ήδη καλής γνώσης της κυπριακής αγοράς εκ μέρους της Eurobank.
Ο δείκτης NPE της Eurobank, 5,9% στο τέλος Ιουνίου 2023 (εξαιρουμένων των παρακρατηθέντων senior notes των τιτλοποιήσεων απομειωμένων δανείων) ήταν καλύτερος από τον εγχώριο μέσο όρο, αλλά μέτριος με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Η κάλυψη των απομειωμένων δανείων άνω του 70% είναι επαρκής και βρίσκεται στο υψηλότερο άκρο των εγχώριων ομοειδών τραπεζών, παρέχοντας ένα μαξιλάρι για την απορρόφηση της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού.
Ο δείκτης κεφαλαίου της Eurobank κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 15,6% στο τέλος Ιουνίου 2023 διατηρεί επαρκή αποθέματα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η επιβάρυνση του κεφαλαίου CET1 από μη διατηρηθέντα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (στα οποία περιλαμβάνονται τα NPEs και τα μη διατηρηθέντα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία) έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και είναι πλέον διαχειρίσιμη σε επίπεδα κάτω του 20%. Τα κεφάλαια της Eurobank παραμένουν εκτεθειμένα στον ελληνικό κρατικό κίνδυνο, τόσο από επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα όσο και από μεγάλες αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις.

Τράπεζα Πειραιώς

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση αθέτησης (IDR) της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB-» από «B» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «bb-» από «b».
Οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο IDR είναι σταθερές.
Η αναβάθμιση αντανακλά την επιτάχυνση της στρατηγικής της Πειραιώς για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τους ομολόγους της με υψηλότερη αξιολόγηση
Αντικατοπτρίζει επίσης την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαιακών της δεικτών και την συνακόλουθη μείωση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα μη αποθεματοποιημένα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (στα οποία περιλαμβάνονται τα NPEs και τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία).
Η αναβάθμιση λαμβάνει περαιτέρω υπόψη τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία της Πειραιώς, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω συσσώρευση κεφαλαίων, τη σταθερή χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χονδρική αγορά χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Οι αξιολογήσεις της Πειραιώς αντικατοπτρίζουν τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία της χάρη στα υψηλότερα επιτόκια και την επιτυχή αναδιάρθρωση, γεγονός που επέτρεψε στην τράπεζα να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα ασφαλείας για τις εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης ότι ο δείκτης NPE της είναι πλέον πιο κοντά στους εγχώριους ομολόγους της, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Η χρηματοδότηση της τράπεζας με βάση τις καταθέσεις πελατών παραμένει ισχυρή.
Το επιχειρηματικό προφίλ της Πειραιώς στηρίζεται στο ισχυρό εγχώριο franchise, το οποίο παραμένει σταθμισμένο προς τις παραδοσιακές εμπορικές-τραπεζικές δραστηριότητες.
Η βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού της μοντέλου έχει βελτιωθεί σύμφωνα με την επιτυχή μείωση του κινδύνου και την αναδιάρθρωση της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του κόστους και της αυξημένης ψηφιοποίησης.
Ο δείκτης NPE της Πειραιώς (εξαιρουμένων των διατηρούμενων τιτλοποιήσεων απομειωμένων δανείων από το σύνολο των δανείων) (6,6% στο τέλος Ιουνίου 2023) έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς η τράπεζα προώθησε ορισμένες πωλήσεις NPE που είχαν προγραμματιστεί για το 2024 συνεχίζει να παρουσιάζει μέτριες εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και επαρκείς ανακτήσεις και ρυθμίσεις.
Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει πάνω από τον μέσο όρο των ελληνικών συστημικών τραπεζών και των ευρωπαϊκών τραπεζών με υψηλότερη βαθμολογία.
Σύμφωνα με τη Fitch, η Πειραιώς εξακολουθεί να διατηρεί ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα το ποσοστό προβληματικών περιουσιακών στοιχείων να ήταν περίπου 10% στα τέλη Ιουνίου 2023.
«Πιστεύουμε ότι η μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα παραμείνει στρατηγική προτεραιότητα της τράπεζας.
Αυτό, και οι σημαντικές αναμενόμενες θεραπείες, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση της αναλογίας προβληματικών περιουσιακών στοιχείων σε μεσαίο μονοψήφιο έως το τέλος του 2025.
Η ποιότητα του ενεργητικού θα πρέπει να υποστηρίζεται από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι από το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους» προσθέτει ο οίκος.
Η κερδοφορία της Πειραιώς βασίζεται στα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά από το β’ εξάμηνο του 2022 χάρη στα υψηλότερα επιτόκια.
Τα μη τοκοφόρα εισοδήματα αυξάνονται επίσης, αλλά παραμένουν λιγότερο σημαντικά από ό,τι σε ομολόγους, εκθέτοντας την Πειραιώς στον κύκλο των επιτοκίων και στον οικονομικό κύκλο.
Αναμένεται ωστόσο ότι η κερδοφορία θα παραμείνει ικανοποιητική τα επόμενα δύο χρόνια παρά την ελαφρά πτώση των επιτοκίων, λόγω της εξομάλυνσης των κόκκινων δανείων, της προσεκτικής διαχείρισης του κόστους και της συνεχιζόμενης οργανικής ανάπτυξης.
Ο δείκτης κεφαλαίου της Πειραιώς κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 12,2% στο τέλος Ιουνίου 2023 είχε επαρκή αποθέματα ασφαλείας πάνω από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση, αν και παραμένουν χαμηλότερα από τις αντίστοιχες ελληνικές τράπεζες.
Τα αποθέματα ασφαλείας βελτιώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, με την Fitch να αναμένει ότι η κεφαλαιοποίηση θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της βελτιωμένης κερδοφορίας της τράπεζας και των συνετών μερισματικών στόχων.
Η κεφαλαιοποίηση παραμένει εκτεθειμένη σε σημαντικά ποσά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αντιπροσώπευαν περίπου το 60% του κεφαλαίου CET1 στα τέλη Ιουνίου 2023 (τέλος 2021: 174%).
Ωστόσο, τα βάρη μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των προσπαθειών της Πειραιώς να μειώσει τον κίνδυνο και αναμένεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω με τη συνεχή εκκαθάριση και τη βελτίωση της δημιουργίας κεφαλαίων.
Η καταθετική βάση της Πειραιώς είναι σταθερή, καθώς επωφελείται από μεγάλα μερίδια εγχώριας αγοράς στη λιανική τραπεζική.
Η Πειραιώς έχει αποπληρώσει σημαντικά ποσά χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα και τα ισχυρά μετρητά της υπερβαίνουν κατά πολύ τις υπόλοιπες λήξεις.
Η τράπεζα έχει επανειλημμένα αξιοποιήσει τις θεσμικές ακάλυπτες αγορές χρέους τα τελευταία δύο χρόνια, αν και η διαφοροποίηση της χρηματοδότησης παραμένει πιο περιορισμένη και η πρόσβαση στην αγορά λιγότερο αξιόπιστη από ό,τι για τις διεθνείς ομοτίμους με υψηλότερη αξιολόγηση.

Alpha Bank

H Fitch Ratings αναβάθμισε και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση αθέτησης (IDR) της Alpha Bank σε «BB-» από «B» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «bb-» από «b».
Οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο IDR είναι σταθερές.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Alpha Bank, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραγωγή οργανικού κεφαλαίου και θα οδηγήσει σε ισχυρότερους κεφαλαιακούς δείκτες.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης τη συνεχιζόμενη πτωτική τροχιά στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας, τη σταθερή χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χονδρική αγορά χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τη θέση της τράπεζας ως μία από τις τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες στην Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει τις επιχειρηματικές προοπτικές και την κερδοφορία της.
Η κεφαλαιοποίησή της έχει βελτιωθεί με την αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας σε σχέση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.
Ωστόσο, το κεφάλαιο παραμένει ευάλωτο σε σημαντικά, αν και μειωμένα, επίπεδα κεφαλαιακών βαρών από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Η χρηματοδότηση της Alpha, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε καταθέσεις, στηρίζει επίσης τις αξιολογήσεις.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Alpha Bank επικεντρώνεται στις παραδοσιακές εμπορικές και λιανικές τραπεζικές δραστηριότητες στην εγχώρια αγορά, με κάποια διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ασφαλίσεων, και της δραστηριοποίησης σε ξένες αγορές όπως η Ρουμανία και η Κύπρος.
Η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου έχει βελτιωθεί - αν και η Alpha παραμένει πιο εκτεθειμένη σε παλαιού τύπου προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των NPEs και των αποκλεισμένων περιουσιακών στοιχείων) από ό,τι οι εγχώριες εταιρείες με υψηλότερη βαθμολογία.
Ο δείκτης NPE της Alpha Bank μειώθηκε στο 8,7% στα τέλη Ιουνίου 2023, μετά από περαιτέρω πωλήσεις τιτλοποιήσεων.
Ωστόσο, παραμένει πάνω από αυτό των Ελλήνων και διεθνών ομολόγων.
Η κάλυψη απομειωμένων δανείων της Alpha κατά 36% στο τέλος Ιουνίου 2023 είναι επίσης χαμηλότερη από ό,τι στις εγχώριες ομολόγους.
Αναμένουμε ότι οι νέες εισροές NPE θα παραμείνουν διαχειρίσιμες και η Alpha θα συνεχίσει να μειώνει τα NPE της μέσω ανακτήσεων και διαγραφών.
Αυτό θα οδηγήσει τον δείκτη σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα έως το τέλος του 2025, χάρη και στην προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρωζώνης.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, ειδικά εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν ή εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων επιταχύνουν και αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών.
Τα λειτουργικά σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (RWA) της Alpha έχουν ωφεληθεί σημαντικά από το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων, τη διαχείριση κόστους και την εξομάλυνση των δανείων (LIC).
«Αναμένουμε ότι ο δείκτης θα παραμείνει πάνω από το 2% μεσοπρόθεσμα λόγω συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών εξοικονόμησης κόστους, οργανικής ανάπτυξης και υποστηρικτικών εξελίξεων στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, παρά τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων» συμπληρώνει η Fitch.
Σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, o δείκτης CET1 fully loaded αυξήθηκε σε 13,6% στα τέλη Ιουνίου 2023 χάρη στη βελτίωση των κερδών, τη διαχείριση του κεφαλαίου και τις πωλήσεις NPE.
Η Alpha εξέδωσε επίσης πρόσθετο χρέος 400 εκατ. EUR 1 (AT1) το α' εξάμηνο του 23, υποστηρίζοντας αύξηση του συνολικού δείκτη κεφαλαίου σε περίπου 18%.
Ως εκ τούτου, όπως αναμένεται, ο δείκτης CET1 θα ενισχυθεί τα επόμενα δύο χρόνια, προς τον στόχο του 16% έως το τέλος του 2025, υποστηριζόμενος από διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία και συνετή καταβολή μερισμάτων.
Η κεφαλαιοποίηση παραμένει εκτεθειμένη σε σημαντικά ποσά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία στα τέλη Ιουνίου 2023 αντιπροσώπευαν περίπου το 50% του κεφαλαίου CET1.
Ωστόσο, τα βάρη μειώθηκαν σημαντικά την τελευταία πενταετία λόγω των προσπαθειών μείωσης του κινδύνου του ισολογισμού.
Ο δείκτης δανείων/καταθέσεων της Alpha 78% είναι υψηλότερος από ό,τι ορισμένων εγχώριων ομολόγων, αλλά υποστηρίζεται από μια σταθερή καταθετική βάση.
Η ρευστότητα είναι επίσης υγιής.
Η πρόσβαση στις αγορές χρέους έχει βελτιωθεί καθώς η τράπεζα εξέδωσε σωρευτικά 0,9 δισεκατομμύρια ευρώ ακάλυπτου χρέους το 2022 και επιπλέον 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος MREL.
Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά παραμένει ευαίσθητη στις αλλαγές στο κλίμα των πιστωτών και στο ελληνικό λειτουργικό περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης