Τι αναφέρει σε έκθεσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης
Συγκεκριμένα, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα διατηρήσουν μία καλή ποιότητα ενεργητικού και ανθεκτικότητα στα αποτελέσματα του δ' τριμήνου 2023 και εντός 2024, παρά το απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας των υψηλότερων επιτοκίων.
«Τράπεζες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραδοσιακά υψηλά, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, συνέχισαν να μειώνουν τα NPLs με καλό ρυθμό. Οι τράπεζες σε άλλες χώρες έχουν καταγράψει κάποιες ανοδική πορεία στα NPLs, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα, μια τάση που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί και τα τελευταία τρίμηνο του 2023 και το 2024.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί και, αν και είναι ακόμη νωρίς, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στην εφοδιαστική αλυσίδα και, ευρύτερα, στο παγκίσμιο εμπόριο. Περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μέσα σε αυτό το όλο και πιο απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα επιδεινωθεί σταδιακά το 2024, με υψηλότερα NPLs είτε μέσω νέας δημιουργίας από NPEs είτε μέσω χαμηλότερου ρυθμού ανάκτησης NPLs. (...)», σχολιάζει η DBRS, ενώ επισημαίνει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα μείωσαν τα NPLs κατά 24,7% το 9μηνο 2023, ακολουθούμενες από την Πορτογαλία (21,4%), την Ιρλανδία (17,5%), την Ιταλία (16,7%) και την Ισπανία (2,5%).
Εν τω μεταξύ, μία αύξηση των NPLs παρατηρήθηκε σε χώρες που παραδοσιακά είχαν τα χαμηλότερα NPLs στην Ευρώπη, δηλαδή στη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέχισαν να εμφανίζουν ανθεκτικές μετρήσεις ποιότητας του ενεργητικού με πολύ μικρή αλλαγή στους δείκτες δανείων NPLs.
Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδυναμωθεί για το 2024. Ως αποτέλεσμα, παραμένουμε προσεκτικοί στις προοπτικές ποιότητας του ενεργητικού για το 2024, καθώς οι πιο αδύναμες οικονομίες συνήθως μεταφράζονται σε ασθενέστερη πίστωση,
υποβάθμιση της ποιότητας και υψηλότερες προβλέψεις», καταλήγει η DBRS.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών