Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται μεταξύ των ξενοδοχείων και των εστιατορίων
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των χρεοκοπιών εκτοξεύθηκε κατά 62% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στις 902, σύμφωνα με τα στοιχεία της Creditsafe.
Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται μεταξύ των ξενοδοχείων και των εστιατορίων κι ακολουθείται από τις εταιρείες παροχής συμβουλών κι αυτές του κατασκευαστικού κλάδου. Η μεγαλύτερη χρεοκοπία το Φλεβάρη σημειώθηκε στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Auto Lounge, με έσοδα περίπου 500 εκατ. σουηδικές κορόνες (48,2 εκατ δολάρια), ακολουθούμενη από την Cake, εταιρία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, η περιουσία της οποίας έκτοτε αγοράστηκε από Νορβηγό επενδυτή.
Υπενθυμίζεται πως η σουηδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δ' τρίμηνο 2023, σε ετήσια σύγκριση, ενώ για το σύνολο του 2023 συρρικνώθηκε κατά 0,3%.
Πριν λίγες ημέρες, η DBRS προειδοποιούσε για το υπέρογκο στεγαστικό χρέος και τη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων της Σουηδίας, θεωρώντας σανίδα σωτηρίας την επικείμενη μείωση των επιτοκίων από τη Riksbank (κεντρική τράπεζα της Σουηδίας).
«Αυτό θα υποστηρίξει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Σουηδίας. Αλλά καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται πιο διευκολυντική και η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται, η πιστωτική επέκταση για τη στέγαση θα ανακτήσει δυναμική. Με την πάροδο του χρόνου, τα τρωτά σημεία συμπεριλαμβανομένων του υψηλού χρέους της υπερτίμησης των τιμών ακινήτων, θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά, αλλά υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες για να περιοριστεί ο κίνδυνος αυτού βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, το χρέος των νοικοκυριών της Σουηδίας είναι στο 200% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος, από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι τιμές των κατοικιών, αν και σε μερικώς καθοδική πορεία μετά τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραμένουν υψηλές», αναφέρει σε έκθεσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ενώ σημειώνει πως η Σουηδία είναι κάπως πιο ευάλωτη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη μακροοικονομική αστάθεια.
Η ακόμη μεγάλη προσφορά κατοικιών και η μέτρια αύξηση των εισοδημάτων θα μειώσουν την πίεση στις τιμές κατοκιών, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν μέτρια αύξηση τη διετία 2024-2025. «Επιπλέον, δεν περιμένουμε τα επιτόκια να επανέλθουν στα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια και, ως εκ τούτου, η πίστωση θα παραμείνει ακριβή, μετριάζοντας τη ζήτηση δανείων. Στην πραγματικότητα, η Riksbank είναι πιο πιθανό να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική μόνο σταδιακά, καθώς νέες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραδύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού. (...)
Η πλειονότητα των δανειοληπτών έχει στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών