Οι BRICS θα δοκιμάσουν εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών σε εθνικά νομίσματα το 2024 μέσω ενός κοινού συστήματος
H τεχνολογία του blockchain θα επιστρατεύσουν οι χώρες μέλη των BRICS για να καταστρέψουν τον βασιλιά δολάριο.
Πιο αναλυτικά, οι «BRICS», που αρχικά περιλάμβαναν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ενώθηκαν σε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενοποιημένου συστήματος πληρωμών αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες ψηφιακού νομίσματος όπως το blockchain.
Αυτή η φιλόδοξη προσέγγιση δεν είναι μόνο μια τεχνολογική πρόοδος. Αντιπροσωπεύει επίσης έναν στρατηγικό ελιγμό με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας, τη μείωση της εξάρτησής τους από κυρίαρχα νομίσματα όπως το δολάριο και την παράκαμψη των παραδοσιακών τραπεζικών δικτύων όπως το SWIFT, το οποίο αποτελεί πηγή ευπάθειας για αυτά τα έθνη λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.
Αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Συλλογικά, οι BRICS αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού και της οικονομικής παραγωγής.
Οι οικονομίες τους αναπτύσσονται έντονα και έχουν τον έλεγχο σε μεγάλο ποσοστό πρώτων υλών στον κόσμο.
Προσφέροντας ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε ψηφιακά νομίσματα και τεχνολογία blockchain, το μπλοκ των BRICS τοποθετείται στην πρώτη γραμμή της χρηματοοικονομικής καινοτομίας, με στόχο τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ασφαλούς παγκόσμιας χρηματοοικονομικής υποδομής.
Η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά μια ευρύτερη τάση προς την αποδολαριοποίηση και την αναζήτηση εναλλακτικών χρηματοπιστωτικών διαύλων, ικανών να υποστηρίξουν τις δυναμικές ανάγκες των αναδυόμενων οικονομιών και να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Η συλλογική φιλοδοξία να μειωθεί η εξάρτηση από τα καθιερωμένα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, ιδιαίτερα η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και το τραπεζικό δίκτυο SWIFT είναι πιθανώς ο πιο ισχυρός μοχλός αυτής της πρωτοβουλίας.
Ο ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ ως κύριου αποθεματικού νομίσματος και η ευρεία χρήση του SWIFT για διεθνή χρηματοοικονομικά μηνύματα έχουν δώσει στις δυτικές χώρες, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντική οικονομική ισχύ.
Αυτή η επιρροή έχει εκδηλωθεί μέσω κυρώσεων και άλλων οικονομικών μέτρων που ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις δικαιούχες χώρες.
Ο αποκλεισμός αρκετών ρωσικών τραπεζών από το δίκτυο SWIFT από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2022 ανέδειξε την ευπάθεια της εξάρτησης από χρηματοοικονομικές υποδομές, η πρόσβαση των οποίων μπορεί να καθοδηγείται από πολιτικούς λόγους.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν στοχεύει μόνο στη μείωση της εξάρτησης, αλλά και στη διεκδίκηση ενός μεγαλύτερου ρόλου στην παγκόσμια σκηνή, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική ισχύ και τη γεωπολιτική τους επιρροή.
Έτσι, αξιοποιώντας τα ψηφιακά νομίσματα και την τεχνολογία blockchain, οι χώρες BRICS ελπίζουν να μειώσουν σημαντικά το κόστος και τους χρόνους συναλλαγών.
Αυτή η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να ενισχύσει τις εμπορικές και επενδυτικές ροές εντός του μπλοκ BRICS και με άλλα έθνη.
Προκλήσεις
Παρά τις πολλά υποσχόμενες πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.
Μία από αυτές είναι η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών ψηφιακών νομισμάτων και διαφορετικών εθνικών συστημάτων πληρωμών.
Τα τεχνικά πρότυπα, οι κανονισμοί και τα λειτουργικά πλαίσια των ψηφιακών νομισμάτων και των συστημάτων πληρωμών σε κάθε χώρα των BRICS θα πρέπει να εναρμονιστούν για να επιτρέψουν απρόσκοπτες διασυνοριακές συναλλαγές.
Αυτό περιλαμβάνει πολύπλοκη τεχνική ολοκλήρωση και ρυθμιστική ευθυγράμμιση για τη διασφάλιση της συμβατότητας και της αποτελεσματικότητας.
Δεύτερον, η πλοήγηση στα ρυθμιστικά τοπία διαφορετικών χωρών αποτελεί σημαντική πρόκληση.
Κάθε κράτος BRICS έχει το δικό του σύνολο οικονομικών κανονισμών, προτύπων συμμόρφωσης και νομικά πλαίσια που διέπουν τα ψηφιακά νομίσματα και την τεχνολογία blockchain.
Η ευθυγράμμιση αυτών των ανόμοιων ρυθμιστικών περιβαλλόντων για τη διευκόλυνση ενός ενοποιημένου συστήματος πληρωμών θα απαιτήσει εκτεταμένη συνεργασία και διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, όπως συμβαίνει με κάθε ψηφιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι απαραίτητο να διασφαλίζονται η ασφάλεια και το απόρρητο των συναλλαγών.
Το σύστημα πρέπει να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προστατεύεται από απειλές στον κυβερνοχώρο, με ταυτόχρονη τήρηση του απορρήτου των χρηστών και τήρησης της νομοθεσίας περί απορρήτου.
Σημειώνεται πως η πρόκληση της ασφάλειας θα αυξηθεί σε σημασία τα επόμενα χρόνια με την έλευση των κβαντικών υπολογιστών.
Πέρα από τα άμεσα οφέλη για τις χώρες BRICS, η καθιέρωση ενός νέου συστήματος πληρωμών έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος.
Αμφισβητεί άμεσα την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ και των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σηματοδοτώντας μια στροφή προς έναν πιο πολυπολικό χρηματοπιστωτικό κόσμο.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επιτρέψει σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες και περιφερειακά μπλοκ να «επισκεφτούν» άλλα χρηματοπιστωτικά συστήματα και άλλα νομίσματα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο διαφοροποιημένο και ισορροπημένο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.
Η κίνηση προς την αποδολαριοποίηση και την ανάπτυξη ανεξάρτητων χρηματοπιστωτικών συστημάτων από ομάδες όπως οι BRICS θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επαναξιολόγηση των παγκόσμιων οικονομικών εξαρτήσεων και συμμαχιών.
Καθώς οι χώρες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να μειώσουν την έκθεσή τους σε γεωπολιτικούς κινδύνους και οικονομικές κυρώσεις, μπορεί να δούμε κατακερματισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε πιο περιφερειακά χρηματοπιστωτικά δίκτυα.
Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την αυτονομία των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, επιταχύνοντας τη στροφή προς μια πολυπολική παγκόσμια οικονομία.
Πολιτική
Πέρα από τεχνικά και ρυθμιστικά εμπόδια, η πρωτοβουλία αντιμετωπίζει πολιτικές και στρατηγικές προκλήσεις.
Η φιλοδοξία να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και να παρακαμφθούν τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά δίκτυα όπως το SWIFT θα αντιμετωπίσει σκεπτικισμό και αντίσταση από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις δυτικές δυνάμεις.
Αυτές οι οντότητες έχουν έννομο συμφέρον να διατηρήσουν το τρέχον status quo, όπου το δολάριο ΗΠΑ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά, και μπορεί να θεωρούν το σύστημα πληρωμών BRICS απειλή για την οικονομική κυριαρχία τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες φημίζονται για τη στρατιωτική τους ισχύ, το πιο ισχυρό όπλο τους τις τελευταίες δεκαετίες ήταν το πράσινο νόμισμα, και κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για την αντίδραση ενός έθνους που κυριαρχούσε για τόσο καιρό όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.
Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της δημιουργίας ενός εναλλακτικού παγκόσμιου συστήματος πληρωμών δεν μπορούν να παραβλεφθούν.
Η πρωτοβουλία είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ήδη αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ορισμένων χωρών των BRICS και δυτικών χωρών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διπλωματικές συγκρούσεις ή οικονομικές κυρώσεις.
Αυτή ακριβώς η λεπτή ισορροπία διεθνών σχέσεων ίσως να επηρεάσει την προθυμία άλλων χωρών να συμμετάσχουν ή να υποστηρίξουν το σύστημα πληρωμών BRICS, επηρεάζοντας την παγκόσμια υιοθέτηση και την αποτελεσματικότητά του.
Εξελίξεις
Το σύστημα πληρωμών BRICS θα φέρει σημαντικές μελλοντικές εξελίξεις, ειδικά με την πιθανή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.
Το Blockchain έθεσε τα θεμέλια, αλλά οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, στους κβαντικούς υπολογιστές και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την επεκτασιμότητα του συστήματος.
Εφόσον αυτές οι τεχνολογίες εξελιχθούν, θα επιτρέψουν στο μπλοκ των BRICS να επεξεργάζεται συναλλαγές πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη διαφάνεια και λιγότερη ευπάθεια.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα προοπτική είναι η πιθανή επέκταση του συστήματος.
Επί του παρόντος, εστιάζοντας στα κράτη BRICS, τα οποία πρόσθεσαν πρόσφατα 5 νέα μέλη, υπάρχει πραγματική δυνατότητα για άλλες χώρες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου κυριαρχεί το δολάριο να ενταχθούν σε αυτή τη νέα οικονομική συμμαχία.
Τέτοιες επεκτάσεις θα μπορούσαν να μετατρέψουν το σύστημα πληρωμών BRICS σε μια παγκόσμια πλατφόρμα διεθνών εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Επιπλέον, η επιτυχία του συστήματος πληρωμών BRICS βασίζεται στην απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Αυτή η κίνηση προς μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και ισορροπημένη παγκόσμια οικονομική τάξη έχει πιθανότητες να πετύχει.
Κρυπτονομίσματα και blockchain
Επιπλέον, αυτή η απόφαση αποτελεί σημαντική υποστήριξη για την κρυπτογραφία και το blockchain, με ευρείες επιπτώσεις για όλους αυτούς τους τομείς.
Όχι μόνο υπογραμμίζει την αυξανόμενη αποδοχή και το θεσμικό ενδιαφέρον για το blockchain και τα κρυπτονομίσματα, αλλά χρησιμεύει επίσης ως καταλύτης για περισσότερη καινοτομία, υιοθέτηση και επενδύσεις στον χώρο.
Για τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, αυτή η δέσμευση των χωρών BRICS στην τεχνολογία blockchain προσδίδει ουσιαστική νομιμότητα στον τομέα, την οποία περίμεναν από καιρό, και έρχεται μόλις μήνες μετά την αναγνώριση του bitcoin ως κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων από την SEC μέσω του Spot Bitcoin ETF.
Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών ως μέρος μιας μεγάλης διεθνούς χρηματοοικονομικής πρωτοβουλίας σηματοδοτεί στον κόσμο ότι το blockchain και τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν βιώσιμες λύσεις σε πραγματικές οικονομικές προκλήσεις.
www.bankingnews.gr
Πιο αναλυτικά, οι «BRICS», που αρχικά περιλάμβαναν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ενώθηκαν σε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενοποιημένου συστήματος πληρωμών αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες ψηφιακού νομίσματος όπως το blockchain.
Αυτή η φιλόδοξη προσέγγιση δεν είναι μόνο μια τεχνολογική πρόοδος. Αντιπροσωπεύει επίσης έναν στρατηγικό ελιγμό με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας, τη μείωση της εξάρτησής τους από κυρίαρχα νομίσματα όπως το δολάριο και την παράκαμψη των παραδοσιακών τραπεζικών δικτύων όπως το SWIFT, το οποίο αποτελεί πηγή ευπάθειας για αυτά τα έθνη λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.
Αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Συλλογικά, οι BRICS αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού και της οικονομικής παραγωγής.
Οι οικονομίες τους αναπτύσσονται έντονα και έχουν τον έλεγχο σε μεγάλο ποσοστό πρώτων υλών στον κόσμο.
Προσφέροντας ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε ψηφιακά νομίσματα και τεχνολογία blockchain, το μπλοκ των BRICS τοποθετείται στην πρώτη γραμμή της χρηματοοικονομικής καινοτομίας, με στόχο τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ασφαλούς παγκόσμιας χρηματοοικονομικής υποδομής.
Η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά μια ευρύτερη τάση προς την αποδολαριοποίηση και την αναζήτηση εναλλακτικών χρηματοπιστωτικών διαύλων, ικανών να υποστηρίξουν τις δυναμικές ανάγκες των αναδυόμενων οικονομιών και να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Η συλλογική φιλοδοξία να μειωθεί η εξάρτηση από τα καθιερωμένα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, ιδιαίτερα η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και το τραπεζικό δίκτυο SWIFT είναι πιθανώς ο πιο ισχυρός μοχλός αυτής της πρωτοβουλίας.
Ο ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ ως κύριου αποθεματικού νομίσματος και η ευρεία χρήση του SWIFT για διεθνή χρηματοοικονομικά μηνύματα έχουν δώσει στις δυτικές χώρες, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντική οικονομική ισχύ.
Αυτή η επιρροή έχει εκδηλωθεί μέσω κυρώσεων και άλλων οικονομικών μέτρων που ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις δικαιούχες χώρες.
Ο αποκλεισμός αρκετών ρωσικών τραπεζών από το δίκτυο SWIFT από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2022 ανέδειξε την ευπάθεια της εξάρτησης από χρηματοοικονομικές υποδομές, η πρόσβαση των οποίων μπορεί να καθοδηγείται από πολιτικούς λόγους.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν στοχεύει μόνο στη μείωση της εξάρτησης, αλλά και στη διεκδίκηση ενός μεγαλύτερου ρόλου στην παγκόσμια σκηνή, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική ισχύ και τη γεωπολιτική τους επιρροή.
Έτσι, αξιοποιώντας τα ψηφιακά νομίσματα και την τεχνολογία blockchain, οι χώρες BRICS ελπίζουν να μειώσουν σημαντικά το κόστος και τους χρόνους συναλλαγών.
Αυτή η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να ενισχύσει τις εμπορικές και επενδυτικές ροές εντός του μπλοκ BRICS και με άλλα έθνη.
Προκλήσεις
Παρά τις πολλά υποσχόμενες πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.
Μία από αυτές είναι η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών ψηφιακών νομισμάτων και διαφορετικών εθνικών συστημάτων πληρωμών.
Τα τεχνικά πρότυπα, οι κανονισμοί και τα λειτουργικά πλαίσια των ψηφιακών νομισμάτων και των συστημάτων πληρωμών σε κάθε χώρα των BRICS θα πρέπει να εναρμονιστούν για να επιτρέψουν απρόσκοπτες διασυνοριακές συναλλαγές.
Αυτό περιλαμβάνει πολύπλοκη τεχνική ολοκλήρωση και ρυθμιστική ευθυγράμμιση για τη διασφάλιση της συμβατότητας και της αποτελεσματικότητας.
Δεύτερον, η πλοήγηση στα ρυθμιστικά τοπία διαφορετικών χωρών αποτελεί σημαντική πρόκληση.
Κάθε κράτος BRICS έχει το δικό του σύνολο οικονομικών κανονισμών, προτύπων συμμόρφωσης και νομικά πλαίσια που διέπουν τα ψηφιακά νομίσματα και την τεχνολογία blockchain.
Η ευθυγράμμιση αυτών των ανόμοιων ρυθμιστικών περιβαλλόντων για τη διευκόλυνση ενός ενοποιημένου συστήματος πληρωμών θα απαιτήσει εκτεταμένη συνεργασία και διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, όπως συμβαίνει με κάθε ψηφιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι απαραίτητο να διασφαλίζονται η ασφάλεια και το απόρρητο των συναλλαγών.
Το σύστημα πρέπει να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προστατεύεται από απειλές στον κυβερνοχώρο, με ταυτόχρονη τήρηση του απορρήτου των χρηστών και τήρησης της νομοθεσίας περί απορρήτου.
Σημειώνεται πως η πρόκληση της ασφάλειας θα αυξηθεί σε σημασία τα επόμενα χρόνια με την έλευση των κβαντικών υπολογιστών.
Πέρα από τα άμεσα οφέλη για τις χώρες BRICS, η καθιέρωση ενός νέου συστήματος πληρωμών έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος.
Αμφισβητεί άμεσα την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ και των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σηματοδοτώντας μια στροφή προς έναν πιο πολυπολικό χρηματοπιστωτικό κόσμο.
Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επιτρέψει σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες και περιφερειακά μπλοκ να «επισκεφτούν» άλλα χρηματοπιστωτικά συστήματα και άλλα νομίσματα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο διαφοροποιημένο και ισορροπημένο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.
Η κίνηση προς την αποδολαριοποίηση και την ανάπτυξη ανεξάρτητων χρηματοπιστωτικών συστημάτων από ομάδες όπως οι BRICS θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επαναξιολόγηση των παγκόσμιων οικονομικών εξαρτήσεων και συμμαχιών.
Καθώς οι χώρες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να μειώσουν την έκθεσή τους σε γεωπολιτικούς κινδύνους και οικονομικές κυρώσεις, μπορεί να δούμε κατακερματισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε πιο περιφερειακά χρηματοπιστωτικά δίκτυα.
Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την αυτονομία των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, επιταχύνοντας τη στροφή προς μια πολυπολική παγκόσμια οικονομία.
Πολιτική
Πέρα από τεχνικά και ρυθμιστικά εμπόδια, η πρωτοβουλία αντιμετωπίζει πολιτικές και στρατηγικές προκλήσεις.
Η φιλοδοξία να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και να παρακαμφθούν τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά δίκτυα όπως το SWIFT θα αντιμετωπίσει σκεπτικισμό και αντίσταση από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις δυτικές δυνάμεις.
Αυτές οι οντότητες έχουν έννομο συμφέρον να διατηρήσουν το τρέχον status quo, όπου το δολάριο ΗΠΑ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά, και μπορεί να θεωρούν το σύστημα πληρωμών BRICS απειλή για την οικονομική κυριαρχία τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες φημίζονται για τη στρατιωτική τους ισχύ, το πιο ισχυρό όπλο τους τις τελευταίες δεκαετίες ήταν το πράσινο νόμισμα, και κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για την αντίδραση ενός έθνους που κυριαρχούσε για τόσο καιρό όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.
Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της δημιουργίας ενός εναλλακτικού παγκόσμιου συστήματος πληρωμών δεν μπορούν να παραβλεφθούν.
Η πρωτοβουλία είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ήδη αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ορισμένων χωρών των BRICS και δυτικών χωρών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διπλωματικές συγκρούσεις ή οικονομικές κυρώσεις.
Αυτή ακριβώς η λεπτή ισορροπία διεθνών σχέσεων ίσως να επηρεάσει την προθυμία άλλων χωρών να συμμετάσχουν ή να υποστηρίξουν το σύστημα πληρωμών BRICS, επηρεάζοντας την παγκόσμια υιοθέτηση και την αποτελεσματικότητά του.
Εξελίξεις
Το σύστημα πληρωμών BRICS θα φέρει σημαντικές μελλοντικές εξελίξεις, ειδικά με την πιθανή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.
Το Blockchain έθεσε τα θεμέλια, αλλά οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, στους κβαντικούς υπολογιστές και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την επεκτασιμότητα του συστήματος.
Εφόσον αυτές οι τεχνολογίες εξελιχθούν, θα επιτρέψουν στο μπλοκ των BRICS να επεξεργάζεται συναλλαγές πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη διαφάνεια και λιγότερη ευπάθεια.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα προοπτική είναι η πιθανή επέκταση του συστήματος.
Επί του παρόντος, εστιάζοντας στα κράτη BRICS, τα οποία πρόσθεσαν πρόσφατα 5 νέα μέλη, υπάρχει πραγματική δυνατότητα για άλλες χώρες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου κυριαρχεί το δολάριο να ενταχθούν σε αυτή τη νέα οικονομική συμμαχία.
Τέτοιες επεκτάσεις θα μπορούσαν να μετατρέψουν το σύστημα πληρωμών BRICS σε μια παγκόσμια πλατφόρμα διεθνών εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Επιπλέον, η επιτυχία του συστήματος πληρωμών BRICS βασίζεται στην απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Αυτή η κίνηση προς μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και ισορροπημένη παγκόσμια οικονομική τάξη έχει πιθανότητες να πετύχει.
Κρυπτονομίσματα και blockchain
Επιπλέον, αυτή η απόφαση αποτελεί σημαντική υποστήριξη για την κρυπτογραφία και το blockchain, με ευρείες επιπτώσεις για όλους αυτούς τους τομείς.
Όχι μόνο υπογραμμίζει την αυξανόμενη αποδοχή και το θεσμικό ενδιαφέρον για το blockchain και τα κρυπτονομίσματα, αλλά χρησιμεύει επίσης ως καταλύτης για περισσότερη καινοτομία, υιοθέτηση και επενδύσεις στον χώρο.
Για τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, αυτή η δέσμευση των χωρών BRICS στην τεχνολογία blockchain προσδίδει ουσιαστική νομιμότητα στον τομέα, την οποία περίμεναν από καιρό, και έρχεται μόλις μήνες μετά την αναγνώριση του bitcoin ως κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων από την SEC μέσω του Spot Bitcoin ETF.
Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών ως μέρος μιας μεγάλης διεθνούς χρηματοοικονομικής πρωτοβουλίας σηματοδοτεί στον κόσμο ότι το blockchain και τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν βιώσιμες λύσεις σε πραγματικές οικονομικές προκλήσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών