Ο πρόεδρος της Γουιάνας δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την πιθανότητα προσάρτησης και έθεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις σε «συναγερμό»
«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι οι μυστικές βάσεις της Νότιας Διοίκησης [Ηνωμένων Πολιτειών] και της CIA έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή Essequibo της Γουιάνας για να προετοιμάσουν επιθέσεις στον πληθυσμό της νότιας και ανατολικής Βενεζουέλας», είπε σχετικά ο Maduro...
Οι δηλώσεις έγιναν ενώ παρουσιάζονταν ο νόμος για την Άμυνα της Γουιάνας, ο οποίος αναγνωρίζει μονομερώς την περιοχή Essequibo, ως μέρος της Βενεζουέλας και αψηφά την εξουσία της Γουιάνας.
Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ψήφισε νόμο για τη δημιουργία ενός νέου κράτους της Βενεζουέλας γύρω από την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Essequibo στη γειτονική Γουιάνα.
Ο Πρόεδρος της Γουιάνας απάντησε λέγοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια προσάρτησης των δύο τρίτων του εδάφους της χώρας του.
Στην πραγματικότητα, ο Maduro έκανε αυτές τις παρατηρήσεις τέσσερις μήνες μετά από ένα αμφιλεγόμενο, μη δεσμευτικό δημοψήφισμα που ενέκρινε συντριπτικά τη δημιουργία μιας επαρχίας της Βενεζουέλας στην επίμαχη περιοχή, εγείροντας ανησυχίες για μια στρατιωτική σύγκρουση.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζοντας ότι οι βάσεις κατασκευάστηκαν «για να προετοιμαστούν για μια κλιμάκωση εναντίον της Βενεζουέλας». Προειδοποίησε ότι αυτές οι βάσεις ισοδυναμούν με «επιθετικότητα» εναντίον του λαού της νότιας και ανατολικής Βενεζουέλας.
Ο Maduro ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ExxonMobil, η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ και η CIA ήλεγχαν τη Γουιάνα αντί του Ιρφάαν Άλι, του νόμιμου προέδρου της χώρας. «Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να προστατεύσουμε την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα της Βενεζουέλας», συνέχισε ο ίδιος.
Η Νότια Διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ επιβλέπει ένα Γραφείο Συνεργασίας για την Ασφάλεια των ΗΠΑ που βρίσκεται στη Γουιάνα. Αυτό το γραφείο παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση και υποστήριξη στην αμυντική δύναμη της Γουιάνας και χρησιμεύει ως στρατιωτικός σύμβουλος σχεδιάζοντας «δραστηριότητες εμπλοκής συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας».
Οι κατηγορίες του Μαδούρο έρχονται μήνες αφότου ο Γενικός Εισαγγελέας της Γουιάνας Ανίλ Νάντλαλ είπε τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση της Γουιάνας διαβεβαίωσε τη Βενεζουέλα ότι δεν υπήρχαν επίσημα αιτήματα ή σχέδια για τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν στρατιωτική εγκατάσταση στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Εκείνη την εποχή, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στο πρακτορείο Associated Press ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Maduro συνεχίζει να είναι «πεπεισμένος ότι η Γουιάνα θα μπορούσε να φιλοξενήσει» μια αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση.
Ισχυρίστηκε ότι ο Maduro έθιξε το θέμα όταν μίλησε με τον πρόεδρο της Γουιάνας Ιρφάαν Άλι για την εδαφική διαμάχη σε έκτακτη συνάντηση διαμεσολάβησης που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Βικέντιο τον Δεκέμβριο.
«Δεν μας προσέγγισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να δημιουργήσουμε μια στρατιωτική βάση στη Γουιάνα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Γουιάνας Bharrat Jagdeo τον Ιανουάριο.
Οι κατηγορίες του Μαδούρο πιθανότατα πηγάζουν από τη βαθιά καχυποψία της χώρας του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Νωρίτερα φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη Βενεζουέλα. Η απόφαση φέρεται να λήφθηκε αφού το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας επικύρωσε την απαγόρευση της υποψηφιότητας του κορυφαίου υποψηφίου της αντιπολίτευσης σε προεδρικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος. Η Βενεζουέλα κατηγορεί εδώ και καιρό τις ΗΠΑ για παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις.
Η εδαφική διαμάχη μεταξύ Γουιάνας και Βενεζουέλας οδήγησε επίσης στην είσοδο της Ουάσιγκτον στην κόντρα.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πολιτειών της Νότιας Αμερικής κλιμακώθηκαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με τους φόβους για προσάρτηση της Βενεζουέλας να δημιουργεί τριγμούς παγκοσμίως.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Γουιάνα εναντίον της Βενεζουέλας
Η διαμάχη περιβάλλει μια συνοριακή περιοχή 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με πυκνή δασική έκταση (62.000 τετραγωνικά μίλια), τον ποταμό Essequibo, και μια υπεράκτια περιοχή που πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι το ενδιαφέρον της Βενεζουέλας να καταλάβει το έδαφος της Γουιάνας είναι πολιτικό αλλά και εμπορικό.
Η βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας έχει καταρρεύσει, ενώ της Γουιάνας έχει ανθίσει. Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού στον κόσμο. Ωστόσο, οι πολυετείς οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην κρατική εταιρεία πετρελαίου μετά την ευρέως επιβεβαιωμένη επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018 έχουν πλήξει σοβαρά τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις της χώρας.
Και τα δύο έθνη ισχυρίζονται ότι κατέχουν την αραιοκατοικημένη περιοχή. Τα σύνορα συζητούνται έντονα και καθορίστηκαν από μια απόφαση που εκδόθηκε το 1899 όταν η Γουιάνα ήταν ακόμα μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας επιμένει ότι αντιτίθεται στα «αυθαίρετα» σύνορα που καθορίζονται από αυτό που θεωρεί ότι είναι διεθνείς αποικιακές δυνάμεις.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο διεκδικητών της περιοχής κορυφώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν η Βενεζουέλα διεξήγαγε δημοψήφισμα στο οποίο «περισσότερο από το 95 τοις εκατό» των ψηφοφόρων φέρεται να υποστήριξε την αξίωση της κυβέρνησης για τον Εσεκίμπο. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν επίσης τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης (ICJ) για την υπόθεση.
Ο πρόεδρος της Γουιάνας δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την πιθανότητα προσάρτησης και έθεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις σε «συναγερμό». Βρήκε τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απέστειλαν επειγόντως στρατιωτική βοήθεια σε αυτό το μικρό κράτος της Νότιας Αμερικής.
Στο αποκορύφωμα των εχθροπραξιών πέρυσι, ο στρατός της Γουιάνας, ο οποίος είναι ανεπαρκής και έχει λιγότερο από 5.000 προσωπικό σε μια χώρα περίπου 800.000 κατοίκων, χρειάστηκε βοήθεια από τις ΗΠΑ, οι οποίες απάντησαν πραγματοποιώντας πτήσεις επιτήρησης υπερπτήσεων.
Ο πρόεδρος της Γουιάνας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αγοράσει σύντομα έναν στόλο τουλάχιστον τεσσάρων αμερικανικών ελικοπτέρων, αεροσκαφών σταθερών πτερύγων, drones και άλλου εξοπλισμού.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, εμφανίστηκαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν τη Γουιάνα να αγοράσει για πρώτη φορά νέα αεροσκάφη, ελικόπτερα, έναν στόλο στρατιωτικών drones και τεχνολογία ραντάρ.
Παρά το χάος στην περιοχή, η Βενεζουέλα συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γουιάνα εναντίον της είναι μια τεράστια υπέρβαση και παρέμβαση στις κυριαρχικές υποθέσεις της χώρας. Η κατηγορία για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων μπορεί απλώς να διευρύνει το ρήγμα και να οδηγήσει σε περισσότερες εντάσεις στα αμφισβητούμενα σύνορα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών