Ο κ. Simkus κάνει λόγο ακόμη και για 4 μειώσεις επιτοκίων το 2024
«Βλέπω ότι οι πιθανότητες για περισσότερες από τρεις μειώσεις φέτος είναι άνω του 50%». «Δεν είναι μηδενική η πιθανότητα να ακολουθήσει μια μείωση επιτοκίων και τον Ιούλιο. Η απόφαση του Ιουλίου θα είναι σημαντική για τον καθορισμό της μετέπειτα πορείας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.
Οι δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες αφότου η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα ότι θα μπορέσει σύντομα να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση διότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.
Οι αγορές ποντάρουν επί του παρόντος σε μειώσεις περίπου 85 μονάδων βάσης το 2024, επισημαίνεται.
Ο Gediminas Simkus δήλωσε επίσης ότι «τα επιτόκια θα μειωθούν τόσο φέτος όσο και του χρόνου», αλλά και ότι «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων με κινήσεις μεγαλύτερες από 25 μονάδες βάσης». Σχολιάζοντας την πιθανή απόκλιση μεταξύ της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ανέφερε ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές δικαιοδοσίες και ότι «η αλληλεξάρτηση είναι οικονομικής φύσης».
Στο ίδιο κλίμα, ο Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα 15/4 ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη οδεύει προς τον στόχο του 2%.
«Ακόμα και αν το βραχυπρόθεσμο outlook για τον πληθωρισμό έχει αναταράξεις, η προβλεπόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο το 2025 θα επιβεβαιωθεί», ανέφερε σε ομιλία σε πανεπιστήμιο στο Δουβλίνο. Μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν χαμηλότερα τον πληθωρισμό, επικαλέστηκε τις χαμηλότερες πιέσεις στο κόστος εργασίας και την περαιτέρω συμπίεση των εταιρικών κερδών.
Υπογράμμισε δε ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών θα υποχωρήσει κάπως σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Ωστόσο, η Capital Economics προειδοποιεί πως η νομισματική χαλάρωση θα καταστεί δύσκολη, σε περίπτωση που ενταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Neil Shearing, επικεφαλή οικονομολόγος στην Capital Economics, οι βασικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και ποια είναι η απάντηση στις αγορές ενέργειας.
Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι πώς θα απαντήσει το Ισραήλ. Σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση, τότε Fed και ΕΚΤ θα έχουν δύσκολο έργο σε ό,τι αφορά στη μειώσεις των επιτοκίων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών