Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 5% το 2024, στόχος που πολλοί αναλυτές έχουν πει ότι είναι φιλόδοξος, δεδομένου του επιπέδου των ανακοινωθέντων κινήτρων
Η ανάλυση χρησιμοποίησε την αύξηση των κρατικών δαπανών για τη μέτρηση της δημοσιονομικής τόνωσης.
«Κατά την άποψή μας, τα δημοσιονομικά κίνητρα είναι μια στρατηγική αγοράς χρόνου που θα μπορούσε να έχει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη, εάν τα έργα επικεντρώνονται στην αναζωογόνηση της κατανάλωσης ή στις βιομηχανικές αναβαθμίσεις που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία», δήλωσε ο Xu.
Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 5% φέτος, στόχος που πολλοί αναλυτές έχουν πει ότι είναι φιλόδοξος, δεδομένου του επιπέδου των ανακοινωθέντων κινήτρων. Ο επικεφαλής της κορυφαίας υπηρεσίας οικονομικού σχεδιασμού δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Κίνα θα «ενισχύσει τις μακροοικονομικές πολιτικές» και θα αυξήσει τον συντονισμό μεταξύ των δημοσιονομικών, νομισματικών, εργασιακών, βιομηχανικών και περιφερειακών πολιτικών.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους περιορίζουν το πόσα δημοσιονομικά κίνητρα μπορεί να προσφέρει μια τοπική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν μια πόλη θεωρείται περιοχή υψηλού ή χαμηλού εισοδήματος, αναφέρει η έκθεση της S&P.
Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 20% για την πόλη υψηλού εισοδήματος Shenzhen, έως 140% για την πολύ μικρότερη, χαμηλού εισοδήματος πόλη Bazhong στη νοτιοδυτική επαρχία Sichuan, αναφέρει η έκθεση.
«Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών και της μειωμένης αποτελεσματικότητας, αναμένουμε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα επικεντρωθούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη λήψη άλλων μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου», δήλωσε ο Xu της S&P.
«Οι επενδύσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές εν μέσω [της] δραστικής επιβράδυνσης του τομέα των ακινήτων», πρόσθεσε ο Xu.
Οι επενδύσεις πάγιου ενεργητικού για το έτος μέχρι στιγμής ανέβασαν ρυθμό τον Μάρτιο σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του έτους, χάρη στην επιτάχυνση των επενδύσεων στη μεταποίηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα. Οι επενδύσεις σε υποδομές επιβράδυναν την ανάπτυξή τους, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν περαιτέρω.
Η κινεζική κυβέρνηση νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης με επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και την ανταλλαγή καταναλωτικών προϊόντων. Τα μέτρα αναμένεται επισήμως να δημιουργήσουν πολύ περισσότερες από 5 τρισεκατομμύρια γιουάν (704,23 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιες δαπάνες για εξοπλισμό.
Αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι στο δημοσιονομικό μέτωπο, η κεντρική κυβέρνηση θα παράσχει "ισχυρή στήριξη" για τέτοιου είδους αναβαθμίσεις.
Προβάδισμα στις πλουσιότερες πόλεις
Η S&P διαπίστωσε ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα των τοπικών κυβερνήσεων ήταν γενικά μεγαλύτερα και πιο αποτελεσματικά στις πλουσιότερες πόλεις, με βάση στοιχεία από το 2020 έως το 2022.
«Οι πόλεις με υψηλότερο εισόδημα έχουν προβάδισμα επειδή είναι λιγότερο ευάλωτες στις πτώσεις των αγορών ακινήτων, έχουν ισχυρότερες βιομηχανικές βάσεις και η κατανάλωσή τους είναι πιο ανθεκτική σε περιόδους ύφεσης», αναφέρει ο Xu στην έκθεση. «Η βιομηχανία, η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα παραμείνουν οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης στο μέλλον».
«Οι τομείς της υψηλότερης τεχνολογίας θα συνεχίσουν να οδηγούν τη βιομηχανική αναβάθμιση της Κίνας και να αγκυροβολούν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Xu. «Τούτου λεχθέντος, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους τομείς θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στις τιμές βραχυπρόθεσμα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών