Ούτε μία συμφωνία δεν θα υπογραφεί στη Σύνοδο της Λουκέρνης για την Ουκρανία - Καταλύτης για ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις η απουσία Ρωσίας, Κίνας, BRICS
Η Διάσκεψη στην οποία δεν θα συμμετάσχει η Ρωσία, αφού πρόκειται για μία τεράστια διπλωματική φενάκη, θα ολοκληρωθεί χωρίς την υπογραφή κάποιας ειρηνευτικής συμφωνίας δήλωσε την Παρασκευή (7/6/2024) η πρόεδρος της Ελβετίας, Viola Amherd.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα υπογράψουμε ειρηνευτική συμφωνία μετά τη διάσκεψη.
Για να επιτευχθεί ειρήνη, είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτό δεν είναι δυνατό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», δήλωσε η Amherd στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η πρόεδρος της Ελβετίας εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία και οι σύμμαχοί της να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε μια νέα διάσκεψη.
«Για να είναι επιτυχημένη μία σύνοδος, είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν χώρες κοντά στη Ρωσία.
Όμως, αν κρίνουμε από την τρέχουσα κατάσταση, η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική δεν θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη της Ελβετίας», είπε η Amherd.
Η επικείμενη σύνοδος θα επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια, στην πυρηνική και επισιτιστική ασφάλεια και όχι σε ζητήματα διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης, πρόσθεσε.
Η Ελβετία θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη για την Ουκρανία στο θέρετρο Buergenstock έξω από τη Λουκέρνη από τις 15 έως τις 16 Ιουνίου 2024.
Περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο έχουν προσκληθεί να παραστούν στην εκδήλωση.
Τον Απρίλιο, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Βέρνη, Vladimir Khokhlov, τόνισε ότι η Ελβετία δεν κάλεσε τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη Σύνοδο ακόμη και αν προσκληθεί.
Μόνο η Κίνα είχε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ειρήνης
Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έγιναν τις πρώτες ημέρες της ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
Οι αντιπροσωπείες είχαν συναντηθεί στη Λευκορωσία και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη αλλά και οι δύο ναυάγησαν λόγω των παρεμβάσεων της Δύσης.
Το 2022 και το 2023, ανακοινώθηκαν ξεχωριστές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες από την Κίνα, το Βατικανό και μια ομάδα αφρικανικών χωρών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο … απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Τον Ιανουάριο του 2014, ο Peaceful Change Initiative, ένας οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσε μία έκθεση 8 σελίδων με τίτλο «Ουκρανία: Μια ατζέντα για την οικοδόμηση της ειρήνης για να γεφυρωθεί το χάσμα».
Η έκθεση πραγματοποίησε μια εις βάθος μελέτη των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του γειτονικού κράτους της Ουκρανίας.
Η έκθεση προσδιόριζε 11 σημεία ως προϋποθέσεις για ένα τελικό σχέδιο ειρήνης.
Εκείνη την εποχή, ο πόλεμος δεν είχε ξεκινήσει, αλλά μπορούσαν να προβλεφθούν ενδείξεις κλιμάκωσης της έντασης.
Στις 15 Μαΐου, το Al Jazeera ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε ερμηνεύσει την έγκριση του σχεδίου της Κίνας ως «γνήσια επιθυμία» να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς ταξίδευε στο Πεκίνο για να υποστηρίξει τον ζωτικό διεθνή εταίρο του.
Σε συνέντευξή του στο Xinhua ενόψει της επίσκεψής του, ο Putin είπε ότι το Πεκίνο είχε πραγματικά κατανοήσει τα «πραγματικά αίτια» της σύγκρουσης και το «παγκόσμιο γεωπολιτικό της νόημα».
Το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας δημοσιοποιήθηκε το 2023 αλλά συνάντησε ψυχρή υποδοχή.
Κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ζήτησε κατάπαυση πυρός, συνθήκες αποκατάστασης της ειρήνης, δημιουργία σταθερότητας και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Putin χαιρέτισε τα πρόσθετα μέτρα ως «ρεαλιστικά και εποικοδομητικά βήματα» που ανέπτυξαν την ιδέα της αναγκαιότητας να ξεπεραστεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».
Ωστόσο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Mykhailo Podolyak απέρριψε τα σχόλια του Putin για πιθανές διαπραγματεύσεις ως «υποκριτικά».
Η Δύση ποτέ δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσία για την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ
Συνοπτικά, η ρωσική άποψη για τη σύγκρουση είναι ότι η συλλογική Δύση, ποτέ δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της, μετά την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς με την έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στα ρωσικά σύνορα.
Από την άλλη πλευρά, το ειρηνευτικό σχέδιο του Zelensky απαιτεί απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αποκατάσταση των μετασοβιετικών συνόρων του 1991 και ζητά από τη Μόσχα να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της.
Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των αντίστοιχων θέσεων που έχουν αναπτυχθεί σε έναν κόσμο γεωπολιτικών στρατηγικών.
Ένα άνοστο αστείο η Σύνοδος στην Ελβετία
Η Σύνοδος της Ελβετίας φαίνεται σαν ένα άνοστο αστείο από τη στιγμή, που δεν θα λάβουν μέρος Ρωσία και Κίνα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το εάν η Ουάσιγκτον συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ουκρανίας για την απουσία της Κίνας στη σύνοδο κορυφής, ο Mathew Miller, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν επί του παρόντος πώς η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του πολέμου.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο, η Κίνα θα μπορούσε πάντα να παίξει θετικό ρόλο αν το ήθελε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Κίνα δεν μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο δεδομένων των ενεργειών που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες «για την ανοικοδόμηση και την ανασύσταση της βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας».
Η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας – Κίνας θέτει τα θεμέλια για τον πολυπολικό κόσμο – Τέλος η ηγεμονία των ΗΠΑ
Σε μια εκπομπή στις 12 Απριλίου, η Kylie Atwood του CNN είπε ότι η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανική βάση σε τόσο μεγάλη κλίμακα που η Μόσχα αναλαμβάνει τώρα την πιο φιλόδοξη στρατιωτική ανάπτυξή της από τη σοβιετική εποχή και ενώ συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Κίνας περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες εργαλειομηχανών, drones, κινητήρες, τεχνολογία πυραύλων cruise, μικροηλεκτρονικά και νιτροκυτταρίνη, τα οποία χρησιμοποιεί η Ρωσία για την κατασκευή προωθητικών όπλων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έθεσε αυτές και άλλες ανησυχίες κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας και ο υπουργός Εξωτερικών του Antony Blinken έθεσε επίσης το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ευρώπη.
Ο Zelensky δεν μπορεί να ελπίζει απολύτως σε τίποτα στη σύνοδο της Ελβετίας.
Θα θέσει τη μονομερή πρότασή του για τον τερματισμό του πολέμου αλλά ο Παγκόσμιος Νότος, στον οποίο είχε στηρίξει τις τελευταίες ελπίδες για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη απήχηση, του γύρισε την πλάτη.
Η Ρωσία απέρριψε τη λεγόμενη Διάσκεψη Ειρήνης της Ελβετίας ως χάσιμο χρόνου.
Ο λόγος είναι ότι οι όροι που έθεσε ο Zelensky έχουν ήδη απορριφθεί από τη Ρωσία, καθώς δεν αναγνωρίζουν τη νέα εδαφική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης το 2022.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών