Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκκωφαντική παραδοχή ΝΑΤΟ - ΕΕ: Έτσι τελειώνει ο πόλεμος – Η Ρωσία θριαμβεύει, η Ουκρανία χάνει και... γίνεται Κύπρος

Εκκωφαντική παραδοχή ΝΑΤΟ - ΕΕ:  Έτσι τελειώνει ο πόλεμος  – Η Ρωσία θριαμβεύει, η Ουκρανία χάνει και... γίνεται Κύπρος
Η Ουκρανία με την αποτυχημένη σύνοδο στην Ελβετία έχασε και την τελευταία της ευκαιρία να κερδίσει την υποστήριξη του Παγκόσμιου Νότου και αυτό είναι πολύ σημαντικό - Το τέλος του πολέμου είναι πολύ κοντά 
Σχετικά Άρθρα
Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει και η έκβασή του είναι προδιαγεγραμμένη.
Η Ρωσία θα νικήσει, θα διατηρήσει τα εδαφικά της κέρδη ενώ η Ουκρανία θα είναι μία διχοτομημένη χώρα, που δεν θα ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ.
Αυτή είναι η παραδοχή διπλωματών από ΗΠΑ και ΕΕ, που μίλησαν στο βρετανικό ειδησεογραφικό περιοδικό «The Spectator» στον απόηχο της αποτυχημένης συνόδου στην Ελβετία (15 -16/6/2024).
Η σύνοδος στην Ελβετία είχε στόχο να καταδείξει την υποστήριξη του κόσμου στο Κίεβο και να υπογραμμίσει την απομόνωση της Ρωσίας.
Πέτυχε το ακριβώς αντίθετο, επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό.
Επί της ουσίας η Ρωσία δεν προσκλήθηκε.
Η Κίνα δεν έστειλε αντιπροσωπεία.
Άλλες μεγάλες χώρες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Κρεμλίνο – συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Νότιας Αφρικής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – αρνήθηκαν να υπογράψουν το αποδυναμωμένο τελικό ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της διοίκησης του Zelensky, ο πρόεδρος της Ουκρανίας «ήλπιζε ότι η διάσκεψη θα σηματοδοτούσε ένα νέο σημείο αναφοράς διεθνούς υποστήριξης… αλλά απλώς έδειξε πόσο άσχημα έχουμε χάσει την υποστήριξη του Παγκόσμιου Νότου».
Στο τέλος, 78 χώρες υπέγραψαν το ανακοινωθέν τεσσάρων σημείων που ζητούσε η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας να είναι η «βάση» μιας μελλοντικής ειρήνης, σε σχέση με τα αρχικά 10 σημεία του Zelensky που υποστήριξαν μόνο οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Η Ρωσία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή

Την ίδια στιγμή η Ρωσία εμβαθύνει τους δεσμούς της με τον Παγκόσμιο Νότο, πρωταγωνιστεί στις πρωτοβουλίες των BRICS και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ασία, όπως απέδειξε η περιοδεία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin σε Βόρεια Κορέα, Βιετνάμ και Κίνα νωρίτερα.
Σύμφωνα με το The Spectator για κάθε χώρα και κάθε διακρατικό οργανισμό, το οικονομικό και στρατηγικό συμφέρον έχει υπερισχύσει των λεγόμενων δυτικών αρχών.
Η ΕΕ έχει αναλάβει το προβάδισμα στις κυρώσεις, αλλά δεν έχει απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, περιορίζοντας απλώς την τιμή στα 60 δολάρια το βαρέλι αντί στα 73 για το αργό των Ουραλίων.
Η Ευρώπη δεν επέβαλε ποτέ κυρώσεις στο ρωσικό αέριο.
Συνεχίζει να εισάγει το 15% του LNG από τη Ρωσία και το 8% του φυσικού αερίου της, που προμηθεύεται μέσω Ουκρανίας και Σλοβακίας.
Η Gazprom κατέβαλε τέλη διαμετακόμισης 850 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία το 2023, περίπου 0,46% του ΑΕΠ του Κιέβου, καθιστώντας το Κρεμλίνο έναν από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στην Ουκρανία.
Μόλις το 8% των επιχειρήσεων της ΕΕ έχουν αποχωρήσει πλήρως από τη Ρωσία.
Ανώτεροι Αμερικανοί διπλωμάτες εξακολουθούν να απαγορεύουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας (εξαιρούνται οι θέσεις εκτόξευσης πυραύλων).
Πρόσφατα είπαν στο Κίεβο να σταματήσει να επιτίθεται στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου από φόβο μήπως προκληθεί πετρελαϊκή κρίση.
putin_vietnam.JPG


Trump: Ο Zelensky είναι ο μεγαλύτερος πωλητής από όλους τους εν ζωή πολιτικούς

Ο Donald Trump, εν τω μεταξύ, δήλωσε πρόσφατα ότι θα ασκήσει veto σε πρόταση για μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ουκρανία.
«Ο Zelensky είναι ίσως ο μεγαλύτερος πωλητής από όλους τους εν ζωή πολιτικούς», δήλωσε.
«Όποτε έρχεται στη χώρα μας, την αφήνει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα…
Και μετά επιστρέφει και λέει ότι χρειάζεται άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια», λέει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ.
summit_1_1.JPG
Ο Παγκόσμιος Νότος θέλει να συνεχίσει να εισάγει ουκρανικά σιτηρά και φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.
Η οικονομία της Ινδίας έχει ενισχυθεί από τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ρωσικού αργού, μεγάλο μέρος του οποίου επανεξάγεται στην Ευρώπη.
Η Τουρκία εισάγει ρωσικό αέριο και το επανεξάγει στη νότια Ευρώπη και ενισχύει γεωργία και εμπόριο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει κόμβος για τις ρωσικές τραπεζικές συναλλαγές που αχρηστεύουν τις κυρώσεις.
Η Κίνα έχει δει το εμπόριο της με τη Ρωσία σχεδόν να διπλασιάζεται σε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι Ουκρανοί δεν θα αντέξουν έναν ακόμη τρομακτικό χειμώνα

Στις 14 Ιουνίου ο Putin ζήτησε από την Ουκρανία να αποδεχθεί την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να σταματήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Η πρόταση για αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τα προσαρτημένα εδάφη (Donetsk, Lugansk, Kherson, Zaporizhia) και η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να απορρίφθηκε από τη Δύση αλλά τουλάχιστον συζητείται.
Το σχέδιο του Zelensky να πιέσει για μια συνολική νίκη είναι απολύτως ανεδαφικό.
Πρόσφατα είπε σε έναν άλλο Ευρωπαίο ηγέτη ότι σκοπεύει να συνεχίσει μέχρι να αποσυρθεί η Ρωσία από όλο το έδαφος της Ουκρανίας, να πληρώσει αποζημιώσεις και να τιμωρηθεί για εγκλήματα πολέμου.
«Αν δεν καταγράψουμε πρόοδο φέτος, τότε θα προσπαθήσουμε ξανά το επόμενο έτος, και το επόμενο», φέρεται να είπε ο Zelensky.
Η επιμονή του Ουκρανού παράνομου προέδρου (σ.σ. έχει λήξει η συνταγματική του θητεία στις 20 Μαΐου) να πολεμήσει μέχρι τη νίκη είναι αυτοκαταστροφική και ύποπτη.
summit_2_2.JPG
Στην πράξη, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει έναν τρομερό χειμώνα.
Η συστηματική καταστροφή της ενεργειακής της υποδομής από τη Ρωσία έχει κλείσει περισσότερους από τους μισούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της.
Το Βερολίνο αναμένει έως και ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες καθώς το κρύο και το σκοτάδι θέτουν σε τρομακτική δοκιμασία τον ουκρανικό πληθυσμό, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση.
Η Ουκρανία εξαντλείται επίσης από ανθρώπινο δυναμικό.
Στρατονόμοι αρπάζουν άνδρες από τους δρόμους για να πολεμήσουν.
Η Ρωσία από την άλλη πλευρά εξέπληξε με τη Δύση με την ανθεκτικότητά της.
Το ΑΕΠ της Ρωσίας πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο από κάθε χώρα των G7 το 2024.
Η ζωή στη Μόσχα είναι λίγο πολύ φυσιολογική, χάρη στις παράλληλες εισαγωγές μέσω γειτονικών χωρών.
Μόλις το 0,4% των Μοσχοβιτών σε ηλικία στράτευσης έχει υπηρετήσει.
summit_3.JPG

Η παραδοχή: Η Ουκρανία χάνει εδάφη, δεν εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και στο τέλος γίνεται…Κύπρος

Για πολλούς διπλωμάτες από ΗΠΑ και Ευρώπη, ο δρόμος προς την κατάπαυση του πυρός είναι ξεκάθαρος.
«Είναι καταστροφικά προφανές πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», λέει ένας πρώην δυτικός ανώτατος αξιωματούχος που ταξιδεύει συχνά στο Κίεβο.
«Κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της γραμμής εμπλοκής, συν εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.
Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Επισήμως δεν παραχωρεί εδάφη αλλά τα έχει χάσει ήδη.
Η Ουκρανία γίνεται σαν την Κύπρο – ένα μέλος της ΕΕ που δεν αναγνωρίζει ότι έχει διχοτομηθεί» είπε χαρακτηριστικά στο The Spectator.
Ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε μία κατάσταση λίγο πριν από το τέλος των εχθροπραξιών.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz προέβλεψε πρόσφατα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στην «επόμενη» σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.
Τόνισε μάλιστα ότι η Ρωσία πρέπει οπωσδήποτε να προσκληθεί.
Εάν η σύνοδος κορυφής του Zelensky απέδειξε κάτι, είναι ότι η διεθνής υποστήριξη σε παρατεταμένο πόλεμο μειώνεται και άρχισε η ώρα για επώδυνους συμβιβασμούς.
summit_7.JPG

Η αρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας

Την ίδια στιγμή η Δύση αποδέχεται ότι το σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, το οποίο απέρριψε αρχικά θα μπορούσε να γίνει η αρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας .
Ένα από τα εξέχοντα αμερικανικά έντυπα, το The American Conservative, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πραγματιστών στις ΗΠΑ δημοσίευσε δύο άρθρα πολιτικής που απευθύνονταν τόσο στη δυτική ελίτ όσο και στη ρωσική ηγεσία.
Το πρώτο άρθρο, το οποίο έχει τίτλο «Η κυβέρνηση Biden δεν έχει όραμα για νίκη στην Ουκρανία—και αυτός είναι ένας από τους λόγους για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», παραδέχεται με έκπληξη ότι ένας από τους κύριους λόγους για την έκρηξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι η επίμονη αδιαφορία της Δύσης για τα ρωσικά συμφέροντα και οι πολυάριθμες προειδοποιήσεις ότι η ένταξη τoυ Κιέβου στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία.
Το άρθρο αναφέρεται στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Το φθινόπωρο του 2021, ο Putin μας έστειλε ένα προσχέδιο συμφωνίας για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ.
Φυσικά, δεν το υπογράψαμε και ξεκίνησε έναν πόλεμο για να αποτρέψει την εμφάνιση ενός νέου και εχθρικού μέλους του ΝΑΤΟ στα σύνορά του», σημειώνεται στο άρθρο.
Το δεύτερο άρθρο, με τίτλο «Η ειρηνευτική πρόταση του Putin: αποδεχτείτε την ή όχι», καταλήγει στο συμπέρασμα πως η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου του Putin από την Ουκρανία και τους δυτικούς ηγέτες ήταν ένα σκληρό λάθος που πρέπει επειγόντως να διορθωθεί, αν δεν είναι πολύ αργά.
summit_6.JPG

Τα επιχειρήματα στις ΗΠΑ υπέρ της ρωσικής πρότασης

Τα δημόσια επιχειρήματα στις ΗΠΑ «για επείγουσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» και στα δύο άρθρα είναι σχεδόν πανομοιότυπα:

• Οι επίμονα διακηρυγμένοι στόχοι από το Κίεβο (με την πρόταση των σημερινών προστατών του) όπως η επιστροφή της Κριμαίας και του Donbass, η απομάκρυνση του Putin από την εξουσία και η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία είναι «απορριπτόμενες από καιρό φαντασιώσεις».

• Η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, έχει ισχυρή οικονομία, σφριγηλή ηγεσία, υποστήριξη από την Κίνα, τεράστιο πληθυσμό και στρατό, και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της «εργάζεται σε πλήρη ισχύ».

• Η εξαγγελθείσα νέα επίθεση του Zelensky στο πλαίσιο μιας καταστροφής του ουκρανικού ανθρώπινου δυναμικού είναι «μη ρεαλιστική».

• Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ μεγάλη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αλλά την ίδια στιγμή, η στρατιωτική σύγκρουση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη Δύση: «Το ποιος ελέγχει το Donetsk, το Lugansk, την Kherson και τη Zaporizhia δεν είναι δουλειά μας».

• Ο χρόνος είναι εναντίον της Ουκρανίας και της Δύσης και πρέπει να λάβει το μέγιστο που είναι δυνατό αυτή τη στιγμή, γιατί αργότερα οι συνθήκες θα είναι χειρότερες: «Είναι απίθανο το 2025 το Κίεβο να είναι σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι είναι τώρα».

• Οι προσπάθειες να σύρουν τη Δύση και το ΝΑΤΟ ακόμη βαθύτερα στη σύγκρουση είναι ένας άμεσος δρόμος για τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα, τον οποίο κανείς δεν χρειάζεται.

• Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσουν τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πράγμα που σημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις (με τη Ρωσία) είναι απολύτως απαραίτητες».

Μάλιστα, η Ρωσία καλείται να αναβάλει την εισαγωγή του Σχεδίου Β με ακόμη σκληρότερες συνέπειες για τη Δύση και να μην δώσει σημασία στην κατηγορηματική άρνηση των σημερινών δυτικών ηγετών να διαπραγματευτούν, γιατί τον Νοέμβριο μπορεί να εμφανιστεί νέος πρόεδρος στον Λευκό Οίκο και στην Ευρώπη νέοι αρχηγοί κρατών με πιο ρεαλιστική θέση.
summit_5.JPG

Η πρόταση Putin συζητείται και στην Ευρώπη

Είναι αστείο ότι αυτή η ιδέα επιβεβαιώθηκε από τον σημερινό πρωθυπουργό της Γαλλίας Gabriel Attal , ο οποίος είπε ότι εάν το δεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση έρθει στην εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές, αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρές αλλαγές τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης του «τερματισμού σημαντικού μέρους της βοήθειας προς την Ουκρανία».
Τον επανέλαβε ο Γάλλος πολιτικός και αρχιτέκτονας της επιτυχίας της Marine Le Pen, Florian Philippot , ο οποίος έγραψε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο και η ίδια η Ουκρανία «θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό στη βάση των συμφωνιών που επετεύχθησαν πριν από δύο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη».
Παρόμοια θέση παίρνουν νέοι πολιτικοί σε άλλες δυτικές χώρες, οι οποίοι ενδέχεται σύντομα να αντικαταστήσουν ηγέτες χωρίς νομιμοποίηση.
Η Ρωσία, φυσικά, άκουσε τις δειλές εκκλήσεις ορισμένων δυνάμεων στη Δύση για διαπραγματεύσεις.
Στη Δύση έστω και δειλά το σχέδιο Putin είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, γράφει ο αναλυτής Kirill Strelnikov.

Ο κόσμος αλλάζει οριστικά και αμετάκλητα

«Η ειρηνευτική πρόταση της Μόσχας έχει κρυφές πιθανότητες ακόμη και μια συρρικνωμένη Ουκρανία, με τη βοήθεια της Δύσης, μπορεί να γίνει ένα έθνος με ευημερία, όπως η Νότια Κορέα μετά το 1953 ή η Δυτική Γερμανία μετά το 1945», λένε χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ότι οι περισσότερο από λογικές και ρεαλιστικές προτάσεις του Putin έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και δεν θα υπάρξει επιστροφή στο άλλοτε αλαζονικά απορριφθέν ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά θα υπάρξουν νέοι όροι που θα καθοριστούν στο πεδίο των μαχών.
Η ρωσική ηγεσία δημιουργεί επιτυχώς και με συνέπεια μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και μια νέα οικονομική και πολιτική πραγματικότητα ενώ ταυτόχρονα ενισχύει στρατό και οικονομία, όπως παραδέχθηκε ο Αμερικανός βουλευτής Michael Waltz.
«Η Ρωσία πουλάει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ασία και την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, από ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο κόσμος αλλάζει αμετάκλητα μπροστά στα μάτια μας - και όχι υπέρ της Δύσης» σημειώνει ο Strelnikov και ενώ η Δύση μάλλον έχει αρχίσει ήδη να μετανιώνει πικρά για την αρχική απόρριψη της πρότασης Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης