Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H βόμβα χρέους για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, εκτός ελέγχου η κατάσταση στην οικονομία – Παγκόσμια μετάδοση της κρίσης

H βόμβα χρέους για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, εκτός ελέγχου η κατάσταση στην οικονομία – Παγκόσμια μετάδοση της κρίσης
Το δημοσιονομικό ελλείμμα προβλέπεται να διευρυνθεί από περίπου 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ξεκινώντας το 2030, πριν πλησιάσει τα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια 2034
O νικητής της προεδρικής κούρσας του ερχόμενου Νοεμβρίου θα βρεθεί αναγκαστικά αντιμέτωπος με ένα εθνικό χρέος που πρόκειται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς και να αναλάβει επώδυνα μέτρα υπό ασφυκτική δημοσιονομική πίεση.
Μια πρόσφατη ενημέρωση για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) διαπίστωσε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα προβλέπεται να διευρυνθούν από περίπου 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ξεκινώντας το 2030, πριν πλησιάσουν τα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια 2034.
Σε αυτήν την περίοδο, το χρέος που κατέχει το δημόσιο θα αυξηθεί από περισσότερα από 28 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε πάνω από 50 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2034.
Σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από 99% του ΑΕΠ φέτος σε 106% του ΑΕΠ το 2027 στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης προεδρικής θητείας – το οποίο θα κατακτήσει ένα ρεκόρ που σημειώθηκε το 1946 εν μέσω των συνεπειών στην οικονομία από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το χρέος προς το ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 122% το 2034 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να συνεχίσει να αυξάνεται στο 166% του ΑΕΠ το 2054 και υψηλότερο μετά το ορόσημο αυτό.
Καθώς το χρέος αυξάνεται, αυξάνεται και ο κίνδυνος η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει μια κρίση χρέους που προκαλείται από την απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της.
Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων, καθιστώντας πιο δαπανηρή την εξυπηρέτηση του υπάρχοντος χρέους χωρίς αθέτηση πληρωμών.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-07_215755.png

Η επικίνδυνη ζώνη και τα έκτακτα μέτρα


Αν και δεν είναι σαφές ποιο επίπεδο χρέους αποτελεί σημείο καμπής, ορισμένες εκτιμήσεις που εντόπισε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου θέτουν αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ από 80% έως 200% και πέρα στην επικίνδυνη ζώνη για την εκδήλωση κρίσης.
Σύμφωνα με το μοντέλο προϋπολογισμού Penn-Wharton τον Οκτώβριο «το χρέος των ΗΠΑ που κατέχεται από το κοινό δεν μπορεί να υπερβαίνει περίπου το 200 % του ΑΕΠ ακόμη και υπό τις σημερινές γενικά ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς».
«Δεν βρισκόμαστε τώρα σε άμεσο κίνδυνο δημοσιονομικής κρίσης, αλλά το αυξανόμενο εθνικό χρέος κάνει κάτι πιο πιθανό και μας κάνει λιγότερο προετοιμασμένους να αντιμετωπίσουμε άλλες απροσδόκητες μελλοντικές κρίσεις και οικονομικές αναταράξεις», δήλωσε στο FOX Business οικονομολόγος από το Ίδρυμα Peterson.
Με τη χώρα να αντιμετωπίζει μια ζοφερή δημοσιονομική προοπτική, μια σειρά απο σημαντικά δημοσιονομικά ορόσημα με ορίζοντα το 2025 προσφέρουν την ευκαιρία να ωριμάσουν μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουν αυτή την τροχιά.
Η πρώτη από αυτές τις προθεσμίες θα φτάσει την 1η Ιανουαρίου, όταν το όριο χρέους, το οποίο είχε ανασταλεί τον Ιούνιο του 2023, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου.
Αυτό θα ωθήσει το Υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσει "έκτακτα μέτρα" για να αποτρέψει την χρεοκοπία για μια περίοδο αρκετών μηνών, ενώ οι νομοθέτες στο Κογκρέσο εργάζονται για την επόμενη αύξηση ή αναστολή του ορίου χρέους.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-07_215900.png

Οι φόβοι στην αγορά ομολόγων


Το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει, επίσης, τη λήξη των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού που συμπεριλήφθηκαν στον νόμο περί δημοσιονομικής ευθύνης, τον δικομματικό νόμο που ανέστειλε επίσης το όριο χρέους και περιόρισε τις διακριτικές δαπάνες μέχρι το οικονομικό έτος 2025, το οποίο ολοκληρώνεται τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Το Κογκρέσο θα πρέπει να συζητήσει εάν θα διατηρήσει αυτά τα ανώτατα όρια δαπανών, θα τα αφήσει να λήξουν ή θα επιβάλει αυστηρότερες απαιτήσεις όταν θα συζητήσουν τα νομοσχέδια για τις ετήσιες πιστώσεις το επόμενο έτος.
Αρκετές διατάξεις των φορολογικών περικοπών του Trump έχουν επίσης προγραμματιστεί για το ηλιοβασίλεμα στο τέλος του επόμενου έτους, επειδή ο νόμος δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τη διαδικασία συμφωνίας του προϋπολογισμού.
Η συμφιλίωση δίνει στους νομοθέτες μεγαλύτερη ευκαιρία να θεσπίσουν δημοσιονομικές πολιτικές σε κομματική βάση, αλλά έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς για μια περίοδο 10 ετών που τους οδηγεί να συμπεριλάβουν διατάξεις λήξης για να εξασφαλίσουν ότι η νομοθεσία τους συμμορφώνεται με τους κανόνες.
Ο Marc Goldwein, ανώτερος αντιπρόεδρος και ανώτερος διευθυντής πολιτικής στο μη κομματικό Κέντρο για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (CRFB), είπε στο FOX Business ότι η σωρεία δημοσιονομικών ζητημάτων που θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος θα πρέπει να αναγκάσει τους νομοθέτες να εξετάσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Τα όρια του δημόσιου χρέους  

«Έχουμε επανέλθει το όριο χρέους, λήγουν τα ανώτατα όρια δαπανών [Νόμος περί φορολογικής ευθύνης], λήγουν μια σειρά από φορολογικές περικοπές.
Επομένως, δεν ξέρω πώς θα μπορούσατε να το περάσετε τον επόμενο χρόνο και να μην συζητήσετε για τη δημοσιονομική πολιτική – είναι τόσο κεντρικό σε όλα όσα συμβαίνουν και οι άνθρωποι το αισθάνονται στο χαρτζιλίκι τους όταν αντιμετωπίζουν υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και υψηλότερο κόστος στο παντοπωλείο», είπε η Goldwein.
Η Rachel Snyderman, διευθύνουσα σύμβουλος του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής του Δικομματικού Κέντρου Πολιτικής, το επανέλαβε σε συνέντευξή του στο FOX Business και είπε ότι το 2025 παρουσιάζει «τεράστια ευκαιρία για τους νομοθέτες να ηγηθούν  στο μέτωπο και επίκεντρο τη δημοσιονομική ευθύνη».
«Είναι πραγματικά καιρός για το Κογκρέσο να κάνει τον απολογισμό του δημοσιονομικού
Στην κατάσταση και σε δικομματική βάση, προωθήστε πολιτικές που μπορούν να αναπτύξουν την οικονομία, να υποστηρίξουν τις αμερικανικές οικογένειες και τους εργαζόμενους, αλλά να στηρίζονται στη δημοσιονομική ευθύνη.
Αυτό θα χρειαστεί να εξετάσουμε τόσο την πλευρά των εσόδων όσο και των δαπανών της εξίσωση
ς», πρόσθεσε.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-07_215938.png

Κοινωνική ασφάλιση και medicare - Αναγκαστικές περικοπές επιδομάτων


Παρά τις κρίσιμες ημερομηνίες που πλησιάζουν γρήγορα, οι πολιτικοί ηγέτες της Αμερικής φαίνεται να έχουν αφήσει κατά μέρος μια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση αυτών των προγραμμάτων εν μέσω αμφισβητούμενων εκλογών.
Στο πρώτο προεδρικό debate του εκλογικού κύκλου του 2024, τόσο ο Πρόεδρος Joe Biden όσο και ο πρώην πρόεδρος Donald Trump  δήλωσαν ότι θα αφήσουν ανέγγιχτη την Κοινωνική Ασφάλιση σε μια δεύτερη θητεία.
«Δεν έχουμε βρει μια δημόσια συναίνεση για τη μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare για να διασφαλίσουμε ότι τα επιδόματα δεν θα περικοπούν όταν εξαντληθούν τα κύρια καταπιστευματικά κεφάλαιά τους», σημείωσε ο Snyderman.
Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν πιθανές μεταρρυθμίσεις τώρα, ώστε η εφαρμογή τους να είναι λιγότερο ταραχώδης καθώς τα καταπιστευματικά ταμεία πλησιάζουν στην εξάντλησή τους.
Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν γενικά πολύ αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τις αιτίες και τις προτιμώμενες λύσεις για τα δημοσιονομικά δεινά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – κάτι που θα κάνει μια μελλοντική συζήτηση πολιτικής για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων κινούμενη.
Ο Brendan Duke, ανώτερος διευθυντής οικονομικής πολιτικής στο φιλελεύθερο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, δήλωσε στο FOX Business: «Μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τις δημοσιονομικές προοπτικές και να διατηρήσουμε το κόστος δανεισμού σε διαχειρίσιμα επίπεδα εάν είμαστε διατεθειμένοι να αντιστρέψουμε το λάθος δυόμισι δεκαετιών απλήρωτων για τις φορολογικές περικοπές προς τους πλούσιους και τις εταιρείες
Η απαίτηση να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους αρκεί για να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική προοπτική χωρίς να μειωθεί το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».
Εκτός από τις επικείμενες προθεσμίες δημοσιονομικής πολιτικής το 2025 και την επόμενη δεκαετία, ένας άλλος δυνητικός μηχανισμός αναγκαστικής συζήτησης και πολιτικής δράσης για αυτά τα θέματα βρίσκεται σε μια δικομματική πρόταση που εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής.

Δικακομματική (κατ' ανάγκη) δράση

Ο νόμος για τη δημοσιονομική επιτροπή θα δημιουργήσει μια 16μελή επιτροπή που θα περιλαμβάνει μέλη του Κογκρέσου και έναν εμπειρογνώμονα του ιδιωτικού τομέα που θα αναπτύσσει συστάσεις για τη σταθεροποίηση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κάτω του 100% εντός 10 ετών, βελτιώνοντας τη φερεγγυότητα των καταπιστευματικών κεφαλαίων τουλάχιστον 75 έτη και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα
. Οι συστάσεις του θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή και τη Γερουσία πριν από το τέλος της θητείας του τρέχοντος Κογκρέσου.
Αν και το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί στο βήμα κανενός από τα σώματα του Κογκρέσου, η πιθανή ψήφισή του θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της συζήτησης για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας ή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ώθηση για δικομματική συζήτηση για τα οικονομικά του έθνους.
"Δεν χρειαζόμαστε δικομματισμό για να διορθώσουμε το χρέος, αλλά σίγουρα το κάνει πολύ πιο εύκολο.
Οι δικομματικές πολιτικές είναι πολύ πιο ανθεκτικές, είναι πολύ πιο βιώσιμες, είναι πολύ πιο πιθανό να περάσουν από τη Γερουσία σχεδόν πάντα θα έχει τουλάχιστον 41 μέλη από το αντίπαλο κόμμα», είπε ο Goldwein.
«Υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν, αλλά οι λύσεις υπάρχουν και είναι πιο εύκολο να τις φροντίσουμε τώρα παρά αν επιτρέψουμε να επιδεινωθεί η κατάσταση και να κλωτσήσουμε... το κουτάκι στο δρόμο», είπε ο Snyderman.

US Capitol Dome Dollar
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης