Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι ΗΠΑ δεν βυθίζονται στην ύφεση για έναν και μόνο λόγο… τον «θείο Sam»

Phoenix Capital: Οι ΗΠΑ δεν βυθίζονται στην ύφεση για έναν και μόνο λόγο… τον «θείο Sam»
Η «bear» των αγορών ξαναχτυπά
Σχετικά Άρθρα
Ο «θείος Sam» είναι ο μόνος λόγος που η αμερικανική οικονομία δεν έχει βυθιστεί στην ύφεση, υποστηρίζει σε σημείωμά της η Phoenix Capital, αναφερόμενη στις «ενέσεις» δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση Biden.
Ενδεικτικά, από τα μέσα του 2021, η αύξηση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα ξεπέρασε την αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, οι κοινωνικές δαπάνες αντιπροσώπευαν το 40% της αύξησης του εισοδήματος το α' τρίμηνο του 2024 και ήταν ο μοναδικός μεγαλύτερος συντελεστής στην αύξηση του προσωπικού εισοδήματος σε 20 πολιτείες της χώρας.
Τον Ιούνιο 2024, το Δημόσιο αντιπροσώπευε το 1/3 όλων των νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, αν προστεθούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που χρηματοδοτούνται έμμεσα από την κυβέρνηση, (υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση) «ο θείος Sam αντιπροσώπευε το 74% όλων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο!».

«Η κυβέρνηση στηρίζει την οικονομία μέσω προσλήψεων και κοινωνικών δαπανών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οικονομία των ΗΠΑ αρνείται να καταρρεύσει σε ύφεση παρά την αδυναμία στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετοχές συνεχίζουν να ανεβαίνουν υψηλότερα.
Ο S&P 500 έφτασε σε νέα υψηλά όλων των εποχών σε καθεμία από τις τελευταίες πέντε εβδομάδες!

Με απλά λόγια, πρόκειται για μια ανοδική αγορά χάρη σε μια οικονομία που υποστηρίζεται από άθλιες κρατικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το μεγαλύτερο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ιστορία των ΗΠΑ.



Σκεφτείτε τη μανιασμένη bull αγορά που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '00. Τα πρώτα σημάδια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης εμφανίστηκαν στα μέσα του 2006. Όσοι πανικοβλήθηκαν με βάση αυτό, έπρεπε να περιμένουν άλλους 20 μήνες καθώς η αγορά αυξήθηκε περίπου 30% προτού τελικά οι μετοχές αρχίσουν να καταρρέουν.



Κάποια στιγμή θα τελειώσει αυτή η κατάσταση… με άσχημο τρόπο», καταλήγει η Phoenix Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης