Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καθησυχάζει η Goldman Sachs για τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά… ο κίνδυνος νέας κρίσης τον χειμώνα στην ΕΕ είναι μεγάλος

Καθησυχάζει η Goldman Sachs για τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά… ο κίνδυνος νέας κρίσης τον χειμώνα στην ΕΕ είναι μεγάλος
Η διαφαινόμενη απειλή είναι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και η Μόσχα εργαλειοποιήσει τις ροές ενέργειας προς την Ευρώπη στο τέλος του χειμώνα
Η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Kursk της Ρωσίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα συντάραξε την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ωθώντας τις τιμές πάνω από 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εν μέσω ανησυχιών ότι ο ρωσικός εφοδιασμός φυσικού αερίου στην ΕΕ μπορεί να διακοπεί.
Ωστόσο, οι τιμές έχουν υποχωρήσει έκτοτε, με τη Samantha Dart της Goldman Sachs να χαρακτηρίζει το ράλι τιμών είναι ως επί το πλείστον «υπερβολικό».
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα έχουν τον έλεγχο της ρωσικής πόλης Sudzha, περίπου έξι μίλια μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Μέσα στην πόλη υπάρχει ένας κρίσιμος σταθμός μέτρησης αερίου όπου το NatGas ρέει από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Δυτικής Σιβηρίας μέσω αγωγών που περνούν από τη Sudzha στην Ουκρανία και στη συνέχεια σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Παρά τις σφοδρές μάχες και τον υποτιθέμενο ουκρανικό έλεγχο της Sudzha και του σταθμού μέτρησης, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom δήλωσε πρόσφατα ότι οι ροές NatGas στην Ουκρανία από τη Sudzha δεν έχουν διακοπεί.
Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων στην Αυστρία και την Ουγγαρία επιβεβαίωσαν επίσης ότι δεν υπάρχουν διακοπές.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η Goldman πιστεύει ότι το ράλι τιμών που εκτινάχθηκε από 30-35 ευρώ/MW στα 40 ευρώ/MW λόγω των φόβων για την προμήθεια του αγωγού έχει σε μεγάλο βαθμό κάνει την πορεία του.
"Κατά την άποψή μας αυτό το ράλι τιμών του φυσικού αερίου είναι υπερβολικό για τρεις βασικούς λόγους", ανέφερε η Goldman.
2024-08-20_10-32-04.png
Οι λόγοι του καθησυχασμού

Σύμφωνα με την Goldman, τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μπορούν να καθησυχάσουν τις αγορές.
Πρώτον, δεδομένου ότι το ρωσικό αέριο συνέχισε να ρέει μέσω της Ουκρανίας, δεν υπήρξε πραγματική φυσική αυστηροποίηση του ισοζυγίου και διατηρούμε την άποψή μας ότι αυτές οι ροές θα σταματήσουν μόνο από τις 25 Ιανουαρίου, όταν λήξει η υπάρχουσα συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Δεύτερον, ενώ δεν υπήρξε απώλεια προσφοράς αγωγών, όσο περισσότερο διατηρούνται αυτές οι υψηλότερες ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε σχέση με τις τιμές του ευρωπαϊκού άνθρακα και του LNG της Ασίας, τόσο χαμηλότερη είναι η ζήτηση φυσικού αερίου (λόγω της μεταφοράς αερίου σε άνθρακα μεταγωγή) και τις υψηλότερες (δυνητικά) ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG, ειδικά εάν ο συνεχιζόμενος καύσωνας στη Βορειοανατολική Ασία υποχωρήσει, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των προοπτικών για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο.
Τρίτον, ακόμη και αν οι τρέχουσες ροές της Ουκρανίας διακόπηκαν, δεν θα περιμέναμε αυτό να μεταφραστεί σε σύσφιξη 1:1 του ισοζυγίου της ΒΔ Ευρώπης.
Αυτό συμβαίνει επειδή άλλοι προμηθευτές μπορούν να παρέμβουν για να συμβάλουν στην αντιστάθμιση του χαμένου φυσικού αερίου, όπως οι υψηλότερες ροές από την Αλγερία προς την Ιταλία, όπως είδαμε κατά την προηγούμενη διακοπή στην περιοχή, και οι υψηλότερες ροές φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με μια εμπορική συμφωνία φυσικού αερίου ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος.
Από τις 25 Ιανουαρίου, όταν λήγει η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αναμένουμε ότι οι εξαγωγές γερμανικών αγωγών προς την Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 16 mcm/ημέρα κατά μέσο όρο ως αποτέλεσμα, κάτι που είναι ήδη ενσωματωμένο στα ισοζύγια μας.
2024-08-20_10-29-49.png
Στο 95% η πληρότητα των αποθηκών

Σύμφωνα με την Goldman η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι σε «άνετη πληρότητα 95%» μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ράλι TTF δείχνει πόσο ευαίσθητη παραμένει η αγορά σε τυχόν κινδύνους σύσφιξης τον φετινό χειμώνα και αν και οι χειμερινοί κίνδυνοι τιμών TTF παραμένουν ανοδικοί σε σχέση με την πρόβλεψή μας για 35 ευρώ/MWh, αναφέρει η Goldman.
Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να εισάγουν φυσικό αέριο από τον ρωσικό αγωγό.
Η διαφαινόμενη απειλή είναι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και η Μόσχα εργαλειοποιήσει τις ροές ενέργειας προς την Ευρώπη στο τέλος του χειμώνα.
Snag_1bda818b.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης