Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπεραισιόδοξο το ΔΝΤ για την Ελλάδα - Στο 138,8% το δημόσιο χρέος το 2029 - Δεκαετία αμυντικών δαπανών στην ΕΕ

Υπεραισιόδοξο το ΔΝΤ για την Ελλάδα - Στο 138,8% το δημόσιο χρέος το 2029 - Δεκαετία αμυντικών δαπανών στην ΕΕ
Ο κίνδυνος να μη σταθεροποιηθούν οι λόγοι χρέους στην Ευρώπη, έχει αυξηθεί
Κόντρα στην ανοδική πορεία του δημοσίου χρέους για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «βλέπει» σημαντική μείωση στον λόγο του ελληνικού δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, με το ποσοστό να υποχωρεί στο 138,8 το 2029, από 168,8% το 2023.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το ΔΝΤ δεν έχει καλό ιστορικό σε ό,τι αφορά στις οικονομικές προβλέψεις για τη χώρα μας, μία πραγματικότητα που βιώσαμε έντονα τα πέτρινα χρόνια της κρίσης.
Σύμφωνα με την έκθεση«Taming Public Debt in Europe: Outlook, Challenges, and Policy Response», η Ελλάδα θα παρουσιάσει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% έως και το 2029 συμβάλλοντος στη μείωση του λόγου χρέους, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης (σε όσες υπάρχει φθίνων λόγος χρέους).
Για την Ευρώπη, το ΔΝΤ αναφέρει πως οι δείκτες δημόσιου χρέους αυξήθηκαν σημαντικά από την πανδημία κι έπειτα, ενώ σε ορισμένες χώρες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
«Η προσεκτικά σχεδιασμένη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης». «Ορισμένες χώρες πρέπει να καταργήσουν ταχύτερα τα μη στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων», προσθέτει.
Οι ανάγκες για κρατική χρηματοδότηση εξακολουθούν να είναι αυξημένες και η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες λεντείνει τις χρηματοδοτικές πιέσεις. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες πιέσεις δαπανών από την άμυνα, την κλιματική μετάβαση και τη γήρανση, εξηγεί το ΔΝΤ.
«Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος να μη σταθεροποιηθούν τα χρέη μεσοπρόθεσμα έχει αυξηθεί. Η σταθεροποίηση του χρέους θα εξαρτηθεί από την επίτευξη φιλόδοξης δημοσιονομικής εξυγίανσης και διατηρήσιμης ανάπτυξης», καταλήγει η έκθεση.

Καταγραφή_238.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης