Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Κακή ιδέα η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές – Τελειώνουν τα ανοδικά περιθώρια για τις τράπεζες

JP Morgan: Κακή ιδέα η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές – Τελειώνουν τα ανοδικά περιθώρια για τις τράπεζες
Διατηρείται ουδέτερη στάση...
Με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ και την αγορά να διαθέτει τουλάχιστον 15 εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ, ο πολυπόθητος -για κάποιους- στόχος για ένταξη στις αναπτυγμένες αγορές θα μπορούσε να θεωρηθεί εφικτός…
Ωστόσο η αμερικανική τράπεζα JP Morgan διαφωνεί, αναφέροντας σε πρόσφατη έκθεσή της πως δεν πρέπει οι ιθύνοντες να αφήσουν μια κακή ιδέα να καταστρέψει μια καλή -κατά τ' άλλα- αγορά μετοχών.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει πως το recovery trade στις τράπεζες τελείωσε...
Πιο αναλυτικά, σε νέο της report για τις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, η JP Morgan δίνει σύσταση neutral για τις ελληνικές μετοχές…
Όπως σημειώνει, μόλις εννέα εβδομάδες μακριά από τις αμερικανικές εκλογές, σταθμίζει «νικητές» και «χαμένους» από την περιοχή της CEEMEA…
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η στάση της εξακολουθεί να είναι ουδέτερη, παρότι το ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο από τα αντίστοιχα της ΕΕ.
Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φθηνότερες έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών (ξεχωρίζει τη Eurobank), ενώ τα επόμενα έτη αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τα μερίσματα που διανέμουν - αν και θα παραμείνουν μικρότερα από αυτά που διανέμουν τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Ωστόσο, λέει ο αμερικανικός οίκος, δεν «βλέπει» θετικούς καταλύτες, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει υψηλό beta (Ο συντελεστής βήτα μετρά την ευαισθησία - μεταβλητότητα) και το valuation gap έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών έχει κλείσει (με όρους P/B).
1_808.JPG
Ελλάδα: Μην αφήσετε μια κακή ιδέα να καταστρέψει ένα καλό χρηματιστήριο

Στην έκθεσή της, η JP Morgan εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να κάνει το comeback στις ανεπτυγμένες αγορές αν 5 ελληνικές μετοχές πληρούν τις προϋποθέσεις για τον δείκτη DM Europe (κεφαλαιοποίηση 5,8 δισεκ. δολ., free float 2,9 δισεκ. δολ.).
Ωστόσο, όπως εξηγεί, η αναβάθμιση θα συρρικνώσει το επενδυτικό σύμπαν του ΧΑ και θα καταστήσει την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στην MSCI Europe.
Η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές θα ήταν μικρότερη από την Πορτογαλία και την Αυστρία που αποτελούν το μόλις 0,26% και 0,13%, αντίστοιχα, του δείκτη.
Όσον αφορά το μέγεθος, η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές έχει δέκα μετοχές στον δείκτη MSCI Greece, αλλά αν εισέλθει στις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, τότε πιθανότατα θα χάσει επτά μετοχές, κάτω από το ελάχιστο όριο των πέντε μετοχών, για να πληροί τις προϋποθέσεις των ώριμων αγορών.
Για αυτό και, όπως λέει, «δεν πρέπει να αφήσουμε μια κακή ιδέα να καταστρέψει ένα καλό χρηματιστήριο».
2_597.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης