Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Η Fed είναι έτοιμη να κάνει πάταγο στον κόσμο – Το κακό και το καλό σενάριο

Deutsche bank: Η Fed είναι έτοιμη να κάνει πάταγο στον κόσμο – Το κακό και το καλό σενάριο
Ο πανικός έρχεται συνήθως όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο από τη Fed, ακόμη και αν κρατά μια υγιή απόσταση από τις καθημερινές διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου
Η συζήτηση για το πόσο θα μειώσει τα επιτόκια η Federal Reserve κλιμακώνεται.
Θα είναι της τάξεως των 50 μονάδων βάσης, ή θα περιοριστεί στις 25 μονάδες βάσης;
Τον περασμένο μήνα επικρατούσε μια σκέψη, ότι εάν η κεντρική τράπεζα επιλέξει το μεγαλύτερο από τα δύο σενάρια μείωσης των επιτοκίων, θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές.
Άλλωστε, οι αγορές έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες.
Ο πανικός έρχεται συνήθως όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο και η Fed -ακόμη και αν κρατά μια υγιή απόσταση από τις καθημερινές διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου- είναι πιο πιθανό να παίξει εντός των ορίων.
«Πιστεύω ότι η Fed θα ήταν απρόθυμη να εκπλήξει την αγορά», δήλωσε στο Yahoo Finance ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Matthew Luzzetti.
Από τη Δευτέρα, όμως, αυτή η μεγαλύτερη περικοπή θα ήταν πλέον κάθε άλλο παρά απροσδόκητη: οι αγορές τιμολογούσαν με πιθανότητα 61% η Fed να επιλέξει μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.
Με τέτοιες πιθανότητες, είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι θα ξεσπάσει πανικός, αναφέρει ο Luzzetti.
1_815.JPG
Το κακό σενάριο

Αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη.
Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς ακόμη και να υποστηρίξει ότι η Fed θα ήταν στην πραγματικότητα αυστηρότερη επιλέγοντας περικοπή 25 μονάδων βάσης.
«Εκτός κι αν αλλάξει κάτι, οι 25 μ.β. δεν θα αλλάξουν τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ωθώντας τα επιτόκια προς τα πάνω», έγραψε ο επικεφαλής οικονομικών της Renaissance Macro, Neil Dutta.
"Η νομισματική πολιτική λειτουργεί μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα πρέπει να αποφεύγονται όταν η ισορροπία των κινδύνων μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει αλλάξει όπως και τώρα.
Εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση υπερβαίνουν τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, τότε η Fed θα πρέπει να κλίνει ενάντια στις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY, Gregory Daco, συμφώνησε.
"Όλοι γνωρίζουν ότι οι 25 μονάδες βάσης δεν έχουν πραγματικά σημασία", είπε ο Daco.
"Αλλά", συνέχισε, "οι κίνδυνοι είναι ασύμμετροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης