Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση - σοκ: Έρχεται κραχ μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed – Χάος αν η περικοπή είναι μικρότερη από 0,5%

Προειδοποίηση - σοκ: Έρχεται κραχ μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed – Χάος αν η περικοπή είναι μικρότερη από 0,5%
Μην αναμένετε άνοδο...
Η αγορά βλέπει πιθανότητα 40% η Fed να μειώσει το βασικό επιτόκιο (επί του παρόντος μεταξύ 5,25% και 5,5%) κατά 0,25% και πιθανότητα 60% να υπάρξει περικοπή του 0,5%.
Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές αντέδρασαν στις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Jerome Powell τα τελευταία δύο χρόνια, μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα καλό νέο για αυτούς.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Forbes, αυτή η προσδοκία είναι συνταγή για… εξασφαλισμένη απογοήτευση.
Το θέμα είναι ότι αν ο πρόεδρος Powell προχωρήσει σε επιτοκιακή μείωση 0,25% και η ρητορική του δεν είναι αυτή που θα κάνει τους επενδυτές να αναθαρρήσουν, οι αγορές θα υποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό.
Μάλιστα, όπως σημειώνει το Forbes, οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν κατάρρευση τέτοια που θα ξεπερνά κατά πολύ το χτύπημα των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προκάλεσαν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street στις αρχές Αυγούστου…
Σε μια τέτοια συνθήκη, οι μετοχές των Magnificent 7 (Amazon, Google, Nvidia, Apple, Microsoft, Meta, Tesla) αναμένεται να υποχωρήσουν 10-20%, με τους επενδυτές να χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ευρύτερη αγορά, σύμφωνα με το Forbes, θα δει πτώση τουλάχιστον 5%, με τον δείκτη Nasdaq να χάνει τα περισσότερα.
Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 είναι πιθανό να πληγεί χειρότερα.
Οι μικρότερες εταιρείες, κατά μέσο όρο, έχουν λιγότερα μετρητά και βασίζονται σε βραχυπρόθεσμο χρέος για τη χρηματοδότηση των εργασιών τους.
Τα υψηλότερα επιτόκια δεν τους βοηθούν.

Τι χειρότερο;

Απλώς δείτε τι συνέβη τον περασμένο μήνα: ο S&P 500 είχε μια από τις χειρότερες μέρες του, με την αγορά να χάνει περισσότερο από το 20%... Εταιρείες όπως η Nvidia (πόσο χαμηλά μπορεί να πάει η Nvidia;) γνώρισαν σημαντική πτώση, όπως επίσης και γίγαντες όπως Google και Amazon, παρασύροντας προς τα κάτω τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500.
Οι επενδυτές δεν είχαν πού να κρυφτούν.
Εάν η Fed αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 bps την Τετάρτη, τα πράγματα αυτήν τη φορά θα είναι πολύ χειρότερα.
Τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν βιαστικά, εάν υπάρξουν κακές αναφορές από την αγορά εργασίας τις επόμενες εβδομάδες ή εκθέσεις οι οποίες θα δείξουν πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει σταθερός βραχυπρόθεσμα.
Αυτό θα σχηματίσει εικόνες ύφεσης στο μυαλό των επενδυτών.

Ιστορία

Εν όψει όλων αυτών, τι μπορούμε να μάθουμε από την ιστορία;
Πόσο χαμηλά μπορούν να πάνε οι μετοχές και τα ETF/δείκτες - από τον S&P 500 στον καινοτόμο τεχνολογίας AAPL στον φαρμακευτικό κολοσσό Merck, ποιες μετοχές σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κραχ;
Φυσικά, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα είναι καλύτερα να μην είναι πολύ αντιδραστικοί.
Ωστόσο, οι κακές στιγμές δεν ενδείκνυνται για ήρεμους συμμετέχοντες.
Η αλήθεια είναι ότι εταιρείες όπως η Alphabet, η Nvidia και η Microsoft είναι φανταστικές επενδύσεις μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη αστάθεια για μεμονωμένες μετοχές μπορεί να προκαλέσει… συγκινήσεις.

Η βόμβα του χρέους

Σημειωτέον, η τρέχουσα κατάσταση του αμερικανικού χρέους συνεχίζει να αποτελεί ωρολογιακή βόμβα.
Ενδεικτικά, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, σήκωσε πρόσφατα μια μεγάλη κόκκινη σημαία σχετικά με τις ετήσιες πληρωμές τόκων που πρέπει να εξυπηρετούν οι ΗΠΑ και οι οποίες ξεπερνούν το 1 τρισεκ. δολ. Αυτό είναι πρωτοφανές. Είναι αχαρτογράφητη περιοχή.
Το θέμα είναι ότι βραχυπρόθεσμα τυχόν δυσμενή δεδομένα, σε περίπτωση πτώσης κατά 25 μ.β., μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν νέες ιστορίες καταστροφής.
Ο άλλος κίνδυνος είναι η αθέτηση δανείων. Όλα τα κραχ της αγοράς συμβαίνουν επειδή κάποιος δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του.
Στη δίνη του κυκλώνα είναι τα εμπορικά ακίνητα μετά την Covid - μια μεγάλη κατάρα για τον τομέα των ακινήτων.
Εκτός από το μεταβαλλόμενο τοπίο της ζήτησης, τα δάνεια για εμπορικά ακίνητα που λήγουν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά επιτόκια και δύσκολες συνθήκες αναχρηματοδότησης.
Τέλος, στο προσκήνιο είναι και οι αθετήσεις καταναλωτών - προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και δάνεια πιστωτικών καρτών ειδικότερα.
Αυτό καθιστά ευάλωτες τράπεζες όπως η JPM, η Citigroup και η BofA με μεγάλα βιβλία πιστωτικών καρτών (Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η μετοχή της JPM σε ένα κραχ της αγοράς;).
Ελπίζουμε ότι αυτός ο κίνδυνος θα είναι παροδικός - επειδή πιστεύουμε ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσει μια ήπια προσγείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης