Τα πράγματα δεν πάνε καλά…
Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ σταθεροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη Dow Jones Industrial Average να ενισχύεται 2,5% τις τελευταίες 30 ημέρες έως τις 24 Σεπτεμβρίου.
Η Federal Reserve μείωσε προσωρινά την αστάθεια στην αγορά, κλείνοντας τον αυστηρότερο κύκλο νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων 20 ετών, μειώνοντας τα επιτόκια στα μέσα Σεπτεμβρίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα….
Ωστόσο, οι επενδυτές προετοιμάζονται τώρα για κάτι που υπόσχεται να αλλάξει το παιχνίδι ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Παρότι η γενική κατεύθυνση της αγοράς ήταν ανοδική, το τρίτο τρίμηνο του 2024 ελλοχεύει ο κίνδυνος για εξαιρετικά ταραγμένα νερά.
Τι θα φέρει, λοιπόν, ο Οκτώβριος στις αγορές; Το «Aprehension» είναι ένας όρος που αναφέρουν συχνά πυκνά traders και αναλυτές, καθώς υφέρπει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα καθορίσει την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Fed σε ό,τι αφορά τις μειώσεις επιτοκίων.
«Η αγορά θα παραμείνει ασταθής για το υπόλοιπο του έτους, αλλά ελλείψει περαιτέρω έξαρσης του γεωπολιτικού ρίσκου η Wall Street φαίνεται να είναι η καλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο» λέει ο διευθύνων Σύμβουλος της tZERO και πρώην επικεφαλής στρατηγικής στέλεχος Διηπειρωτικών Ανταλλαγών David Goone.
«Παρότι τα επιτόκια θα υποχωρούν προϊόντος του χρόνου, η αγορά μετοχών των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι σε καλή θέση».
Επί του παρόντος, στο περιθώριο υπάρχει τεράστιο πλήθος μετρητών, και εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να πέφτουν, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων είναι πιθανό να διοχετευθεί στις αμερικανικές μετοχές των ΗΠΑ.
«Μπορεί να υπάρξει διόρθωση, αλλά μπορεί επίσης να μπουν πάρα πολλά χρήματα στις αγορές μετοχών» λέει ο Goone.
«Για τους νευρικούς επενδυτές, είναι καλύτερα να παραμείνετε στην… πορεία, αλλά αποφύγετε να επεκτείνετε το χαρτοφυλάκιό σας αυτήν τη στιγμή».
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός μετριάζεται και η ερχόμενη εορταστική περίοδος αναμένεται να είναι εύρωστη.
Αυτά είναι τα καλά νέα, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ και το χρηματιστήριο δεν έχουν βγει ακόμα από το δάσος.
Σε κάθε περίπτωση, εστιάστε στους παρακάτω επτά παράγοντες που ενδέχεται να διαταράξουν τη σταθερότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες
Επιβράδυνση της Αγοράς Εργασίας
Ιστορικά, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι ένας ισχυρός δείκτης της υγείας του χρηματιστηρίου.
Τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,2%, με 7,1 εκατομμύρια άνεργους να αναζητούν αλλά να μη βρίσκουν δουλειά.
Το Γραφείο Στατιστικών για Εργασιακά Θέματα των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι θέσεις απασχόλησης αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της J.P. Morgan, αυτό δείχνει ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «επιβραδύνεται αλλά δεν σπάει».
Η εικόνα που διαμορφώνεται υποδηλώνει ανησυχίες ξηρασίας, κάτι που είναι σημαντικό για τις μετοχές, δεδομένης της πρόσφατης τροχιάς που έχουν λάβει τα επιτόκια.
Από την άλλη, πρόσφατη έρευνα του Conference Board έδειξε ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για τη διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να μειώνεται στο 98,7 τον Αύγουστο έναντι προηγούμενης μέτρησης στο 105,6 (η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων τριών ετών).
«Οι θέσεις εργασίας είναι σημαντικός τομέας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην Buckingham Advisors Ryan P. Johnson.
«Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed επηρέασαν την οικονομία με χρονική υστέρηση• ομοίως, οι περικοπές της θα μπορούσαν να βοηθήσουν, πάλι καθυστερημένα».
Πολιτική επιτοκίου
Η απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης θα έπρεπε να προμηνύει καλά νέα για τις μετοχές - αν και με τις μειώσεις η Fed δίνει το μήνυμα πως δεν τρέφει μεγάλη εμπιστοσύνη στην οικονομία των ΗΠΑ.
Το θετικό είναι ότι τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν φθηνότερες τις πιστώσεις και επιτόκια δανεισμού που είναι καλά για τις επιχειρήσεις είναι καλά και για το χρηματιστήριο.
Ωστόσο, οι επενδυτές δεν πρέπει να ενθουσιάζονται πολύ με τις μειώσεις επιτοκίων. «Είναι ένα σύμπτωμα αποδυνάμωσης της οικονομίας» λέει η επικεφαλής επενδύσεων στην Ethical Capital, Sloane Ortel,.
«Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε σημάδια αδυναμίας, θα βλέπουμε μειώσεις επιτοκίων».
Η Ortel αναμένει να δει ένα ράλι σε ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες στα επιτόκια, χαμηλότερης ποιότητας εταιρείες, που τείνουν να έχουν πολλά χρέη.
«Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές εκτιμούν ότι είναι τρελό να προδικάζουν επενδυτικές αποφάσεις διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού και προσπαθώντας να δουν τι πρόκειται να κάνουν μερικοί τύποι στην Ουάσιγκτον στο εγγύς μέλλον με τα επιτόκια», λέει.
Αστάθεια
Γενικότερα, τα πράγματα δεν πάνε καλά… Και δεν θα μπορούσαν, άλλωστε, με τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και με την Κίνα να ετοιμάζεται να αναλάβει δράση κατά της Ταϊβάν.
Ενώ ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί παγκοσμίως και στις ΗΠΑ, οι τιμές σε βασικά εμπορεύματα όπως η ενέργεια και τα υλικά κατασκευής παραμένουν πεισματικά υψηλές.
Αυτό σπάνια είναι καλό για τις αγορές, οι οποίες τελούν ήδη σε αναστάτωση λόγω των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν είναι συνετό για τους επενδυτές να αλλάζουν δραστικά χαρτοφυλάκιο, ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Alternative Wealth Partner, Kelly Ann Winget.
«Έτσι, οι επενδυτές θα πρέπει συνεχώς να αναζητούν ευκαιρίες διαφοροποίησης για να διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιό τους ισχυρό και καλά αντισταθμισμένο έναντι τυχόν μεγάλης αστάθειας.
Η οικονομική αστάθεια και η αστάθεια της αγοράς δεν θα έχουν μεγάλη σημασία εάν έχετε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο».
Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ
Ο θόρυβος διευρύνεται σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές μεταξύ της αντιπροέδρου Kamala Harris και του πρώην προέδρου Donald Trump, μαζί με μυριάδες μάχες για τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα κρατικά γραφεία των ΗΠΑ.
Επί του παρόντος, οι αγορές φαίνεται να τελούν σε στάση «αναμονής» για τις εκλογές, και αυτή πιθανότατα είναι μια λογική στρατηγική.
«Η ιστορική ανάλυση των τάσεων απόδοσης των χρηματιστηριακών αγορών (που πηγαίνει 75 χρόνια πίσω) δεν δείχνει άμεση συσχέτιση μεταξύ των εκλογικών ετών και της αγοράς, λέει ο Tom Hainlin, επικεφαλής αναλυτής στην U.S. Bank.
«Τυπικά, άλλοι παράγοντες όπως η κατάσταση της οικονομίας, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και τα εταιρικά κέρδη έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απόδοση του χρηματιστηρίου».
Ο Hainlin βλέπει μεγαλύτερους οικονομικούς δείκτες, όπως ο πληθωρισμός και οι θέσεις εργασίας, να σταθεροποιούνται τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024 και, όπως λένε, ακόμη και μια μεγάλη εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να διαταράξει το κλίμα.
Νευρικοί Επενδυτές
Με τη Fed να μειώνει σημαντικά τα επιτόκια, τις πολιτικά φορτισμένες εκλογές και τις πιέσεις στις τιμές που αφήνουν περισσότερους Αμερικανούς με λιγότερα χρήματα, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τους επενδυτές για υπερβολικό άγχος.
Ακόμα κι έτσι, όμως, ο πανικός και η βιασύνη σπάνια αποτελουν μια καλή κίνηση.
«Όταν παίρνετε μια απόφαση να πουλήσετε εκτός αγοράς, πρέπει να έχετε διπλό δίκιο» λέει ο Josh Radman, οικονομικός σύμβουλος στην Presidio Advisors.
«Πρώτα, πρέπει να έχετε δίκιο ότι η αγορά έχει κορυφωθεί.
Και μετά πρέπει να έχετε δίκιο ότι η αγορά έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο της και να ξέρετε πότε να αγοράσετε ξανά».
Αυτό το σενάριο είναι ανόητο, λέει ο Radman.
«Δυστυχώς, αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι πολλοί άνθρωποι ξεπουλούν και δεν αγοράζουν ποτέ ξανά» σημειώνει.
«Αυτό είναι συχνά το χειρότερο σενάριο, πολύ χειρότερο από το να οδηγείς το κύμα αστάθειας».
Επιπλέον, όταν μετατοπίζετε την κατανομή του ενεργητικού σας από μετοχές σε σταθερό εισόδημα, απλώς ανταλλάσσετε έναν κίνδυνο (αστάθεια) με έναν άλλο.
«Δηλαδή, ο κίνδυνος δεν μπορείτε να δημιουργήσετε επαρκείς αποδόσεις για να καλύψετε τις ανάγκες του χαρτοφυλακίου σας», προσθέτει ο Radman.
Κυβερνητικές δαπάνες
Ίσως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι της Wall Street και των αγορών γενικά είναι η υπερτίμηση της ανάπτυξης, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ και η επιβάρυνση των τόκων, λένε ορισμένοι ειδικοί.
«Οι πολιτικοί όλων των πολιτικών στρωμάτων που υποστηρίζουν τις υψηλές δαπάνες και τους χαμηλούς φόρους μας βυθίζουν βαθύτερα στην παγίδα του χρέους», λέει ο Brian Huckstep, επικεφαλής επενδύσεων στην Advyzon Investment.
Ο Huckstep λέει πως, δεδομένου ότι το χαμηλότοκο χρέος που εκδόθηκε μεταξύ 2008 και 2021 λήγει, κάθε νέα δημοπρασία αναγκάζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να μετατρέψει ομόλογα που λήγουν σε άλλα, με πολύ υψηλότερους τόκους.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί, επομένως δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στις πληρωμές τόκων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
«Συνεπώς, βλέπουμε πολιτικούς και από τις δύο πλευρές να λένε ότι είτε θα ξοδέψουν περισσότερα είτε θα φορολογήσουν λιγότερο, ενώ συνεχίζουμε επίσης να έχουμε υψηλότερο κόστος τόκων λόγω της διαγραφής του φθηνού παλιού χρέους», λέει ο Huckstep.
«Τελικά, η υψηλότερη επιβάρυνση των επιτοκίων θα παραγκωνίσει τις πιο εποικοδομητικές κρατικές δαπάνες και θα εγείρει μεγάλα εμπόδια στην οικονομία».
H συνεχής απειλή του πληθωρισμού
Αν και έχει υποχωρήσει, ο πληθωρισμός αποτελεί πάντα παράγοντα που επηρεάζει την αγορά, καθώς καθοδηγεί τις πολιτικές αποφάσεις της Fed.
Η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αντανακλά τη χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των τιμών στις ΗΠΑ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 2,5%, πολύ μακριά από το ανώτατο 9,1% που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες και οι κραδασμοί της ζήτησης λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων μπορούν εύκολα να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό - αν και αυτό το σενάριο φαίνεται λιγότερο πιθανό τώρα.
«Οι περικοπές της Fed συνήθως οδηγούν σε άνοδο τις μετοχές», λέει ο Stephen Kates, πιστοποιημένος αναλυτής στο RetireGuide.com και στο Annuity.org.
«Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν το κόστος δανεισμού και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, οπότε θα ξεκλειδωθούν περισσότερες δαπάνες και επενδύσεις τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές».
«Το να βάλουμε αυτά τα χρήματα να δουλέψουν κάπου είναι ένα σημαντικό έργο για το υπόλοιπο του 2024», λέει ο Kates.
www.bankingnews.gr
Η Federal Reserve μείωσε προσωρινά την αστάθεια στην αγορά, κλείνοντας τον αυστηρότερο κύκλο νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων 20 ετών, μειώνοντας τα επιτόκια στα μέσα Σεπτεμβρίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα….
Ωστόσο, οι επενδυτές προετοιμάζονται τώρα για κάτι που υπόσχεται να αλλάξει το παιχνίδι ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Παρότι η γενική κατεύθυνση της αγοράς ήταν ανοδική, το τρίτο τρίμηνο του 2024 ελλοχεύει ο κίνδυνος για εξαιρετικά ταραγμένα νερά.
Τι θα φέρει, λοιπόν, ο Οκτώβριος στις αγορές; Το «Aprehension» είναι ένας όρος που αναφέρουν συχνά πυκνά traders και αναλυτές, καθώς υφέρπει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα καθορίσει την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Fed σε ό,τι αφορά τις μειώσεις επιτοκίων.
«Η αγορά θα παραμείνει ασταθής για το υπόλοιπο του έτους, αλλά ελλείψει περαιτέρω έξαρσης του γεωπολιτικού ρίσκου η Wall Street φαίνεται να είναι η καλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο» λέει ο διευθύνων Σύμβουλος της tZERO και πρώην επικεφαλής στρατηγικής στέλεχος Διηπειρωτικών Ανταλλαγών David Goone.
«Παρότι τα επιτόκια θα υποχωρούν προϊόντος του χρόνου, η αγορά μετοχών των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι σε καλή θέση».
Επί του παρόντος, στο περιθώριο υπάρχει τεράστιο πλήθος μετρητών, και εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να πέφτουν, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων είναι πιθανό να διοχετευθεί στις αμερικανικές μετοχές των ΗΠΑ.
«Μπορεί να υπάρξει διόρθωση, αλλά μπορεί επίσης να μπουν πάρα πολλά χρήματα στις αγορές μετοχών» λέει ο Goone.
«Για τους νευρικούς επενδυτές, είναι καλύτερα να παραμείνετε στην… πορεία, αλλά αποφύγετε να επεκτείνετε το χαρτοφυλάκιό σας αυτήν τη στιγμή».
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός μετριάζεται και η ερχόμενη εορταστική περίοδος αναμένεται να είναι εύρωστη.
Αυτά είναι τα καλά νέα, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ και το χρηματιστήριο δεν έχουν βγει ακόμα από το δάσος.
Σε κάθε περίπτωση, εστιάστε στους παρακάτω επτά παράγοντες που ενδέχεται να διαταράξουν τη σταθερότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες
Επιβράδυνση της Αγοράς Εργασίας
Ιστορικά, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι ένας ισχυρός δείκτης της υγείας του χρηματιστηρίου.
Τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,2%, με 7,1 εκατομμύρια άνεργους να αναζητούν αλλά να μη βρίσκουν δουλειά.
Το Γραφείο Στατιστικών για Εργασιακά Θέματα των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι θέσεις απασχόλησης αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της J.P. Morgan, αυτό δείχνει ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «επιβραδύνεται αλλά δεν σπάει».
Η εικόνα που διαμορφώνεται υποδηλώνει ανησυχίες ξηρασίας, κάτι που είναι σημαντικό για τις μετοχές, δεδομένης της πρόσφατης τροχιάς που έχουν λάβει τα επιτόκια.
Από την άλλη, πρόσφατη έρευνα του Conference Board έδειξε ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για τη διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να μειώνεται στο 98,7 τον Αύγουστο έναντι προηγούμενης μέτρησης στο 105,6 (η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων τριών ετών).
«Οι θέσεις εργασίας είναι σημαντικός τομέας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην Buckingham Advisors Ryan P. Johnson.
«Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed επηρέασαν την οικονομία με χρονική υστέρηση• ομοίως, οι περικοπές της θα μπορούσαν να βοηθήσουν, πάλι καθυστερημένα».
Πολιτική επιτοκίου
Η απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης θα έπρεπε να προμηνύει καλά νέα για τις μετοχές - αν και με τις μειώσεις η Fed δίνει το μήνυμα πως δεν τρέφει μεγάλη εμπιστοσύνη στην οικονομία των ΗΠΑ.
Το θετικό είναι ότι τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν φθηνότερες τις πιστώσεις και επιτόκια δανεισμού που είναι καλά για τις επιχειρήσεις είναι καλά και για το χρηματιστήριο.
Ωστόσο, οι επενδυτές δεν πρέπει να ενθουσιάζονται πολύ με τις μειώσεις επιτοκίων. «Είναι ένα σύμπτωμα αποδυνάμωσης της οικονομίας» λέει η επικεφαλής επενδύσεων στην Ethical Capital, Sloane Ortel,.
«Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε σημάδια αδυναμίας, θα βλέπουμε μειώσεις επιτοκίων».
Η Ortel αναμένει να δει ένα ράλι σε ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες στα επιτόκια, χαμηλότερης ποιότητας εταιρείες, που τείνουν να έχουν πολλά χρέη.
«Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές εκτιμούν ότι είναι τρελό να προδικάζουν επενδυτικές αποφάσεις διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού και προσπαθώντας να δουν τι πρόκειται να κάνουν μερικοί τύποι στην Ουάσιγκτον στο εγγύς μέλλον με τα επιτόκια», λέει.
Αστάθεια
Γενικότερα, τα πράγματα δεν πάνε καλά… Και δεν θα μπορούσαν, άλλωστε, με τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και με την Κίνα να ετοιμάζεται να αναλάβει δράση κατά της Ταϊβάν.
Ενώ ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί παγκοσμίως και στις ΗΠΑ, οι τιμές σε βασικά εμπορεύματα όπως η ενέργεια και τα υλικά κατασκευής παραμένουν πεισματικά υψηλές.
Αυτό σπάνια είναι καλό για τις αγορές, οι οποίες τελούν ήδη σε αναστάτωση λόγω των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν είναι συνετό για τους επενδυτές να αλλάζουν δραστικά χαρτοφυλάκιο, ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Alternative Wealth Partner, Kelly Ann Winget.
«Έτσι, οι επενδυτές θα πρέπει συνεχώς να αναζητούν ευκαιρίες διαφοροποίησης για να διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιό τους ισχυρό και καλά αντισταθμισμένο έναντι τυχόν μεγάλης αστάθειας.
Η οικονομική αστάθεια και η αστάθεια της αγοράς δεν θα έχουν μεγάλη σημασία εάν έχετε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο».
Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ
Ο θόρυβος διευρύνεται σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές μεταξύ της αντιπροέδρου Kamala Harris και του πρώην προέδρου Donald Trump, μαζί με μυριάδες μάχες για τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα κρατικά γραφεία των ΗΠΑ.
Επί του παρόντος, οι αγορές φαίνεται να τελούν σε στάση «αναμονής» για τις εκλογές, και αυτή πιθανότατα είναι μια λογική στρατηγική.
«Η ιστορική ανάλυση των τάσεων απόδοσης των χρηματιστηριακών αγορών (που πηγαίνει 75 χρόνια πίσω) δεν δείχνει άμεση συσχέτιση μεταξύ των εκλογικών ετών και της αγοράς, λέει ο Tom Hainlin, επικεφαλής αναλυτής στην U.S. Bank.
«Τυπικά, άλλοι παράγοντες όπως η κατάσταση της οικονομίας, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και τα εταιρικά κέρδη έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απόδοση του χρηματιστηρίου».
Ο Hainlin βλέπει μεγαλύτερους οικονομικούς δείκτες, όπως ο πληθωρισμός και οι θέσεις εργασίας, να σταθεροποιούνται τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024 και, όπως λένε, ακόμη και μια μεγάλη εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να διαταράξει το κλίμα.
Νευρικοί Επενδυτές
Με τη Fed να μειώνει σημαντικά τα επιτόκια, τις πολιτικά φορτισμένες εκλογές και τις πιέσεις στις τιμές που αφήνουν περισσότερους Αμερικανούς με λιγότερα χρήματα, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τους επενδυτές για υπερβολικό άγχος.
Ακόμα κι έτσι, όμως, ο πανικός και η βιασύνη σπάνια αποτελουν μια καλή κίνηση.
«Όταν παίρνετε μια απόφαση να πουλήσετε εκτός αγοράς, πρέπει να έχετε διπλό δίκιο» λέει ο Josh Radman, οικονομικός σύμβουλος στην Presidio Advisors.
«Πρώτα, πρέπει να έχετε δίκιο ότι η αγορά έχει κορυφωθεί.
Και μετά πρέπει να έχετε δίκιο ότι η αγορά έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο της και να ξέρετε πότε να αγοράσετε ξανά».
Αυτό το σενάριο είναι ανόητο, λέει ο Radman.
«Δυστυχώς, αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι πολλοί άνθρωποι ξεπουλούν και δεν αγοράζουν ποτέ ξανά» σημειώνει.
«Αυτό είναι συχνά το χειρότερο σενάριο, πολύ χειρότερο από το να οδηγείς το κύμα αστάθειας».
Επιπλέον, όταν μετατοπίζετε την κατανομή του ενεργητικού σας από μετοχές σε σταθερό εισόδημα, απλώς ανταλλάσσετε έναν κίνδυνο (αστάθεια) με έναν άλλο.
«Δηλαδή, ο κίνδυνος δεν μπορείτε να δημιουργήσετε επαρκείς αποδόσεις για να καλύψετε τις ανάγκες του χαρτοφυλακίου σας», προσθέτει ο Radman.
Κυβερνητικές δαπάνες
Ίσως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι της Wall Street και των αγορών γενικά είναι η υπερτίμηση της ανάπτυξης, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ και η επιβάρυνση των τόκων, λένε ορισμένοι ειδικοί.
«Οι πολιτικοί όλων των πολιτικών στρωμάτων που υποστηρίζουν τις υψηλές δαπάνες και τους χαμηλούς φόρους μας βυθίζουν βαθύτερα στην παγίδα του χρέους», λέει ο Brian Huckstep, επικεφαλής επενδύσεων στην Advyzon Investment.
Ο Huckstep λέει πως, δεδομένου ότι το χαμηλότοκο χρέος που εκδόθηκε μεταξύ 2008 και 2021 λήγει, κάθε νέα δημοπρασία αναγκάζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να μετατρέψει ομόλογα που λήγουν σε άλλα, με πολύ υψηλότερους τόκους.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί, επομένως δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στις πληρωμές τόκων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
«Συνεπώς, βλέπουμε πολιτικούς και από τις δύο πλευρές να λένε ότι είτε θα ξοδέψουν περισσότερα είτε θα φορολογήσουν λιγότερο, ενώ συνεχίζουμε επίσης να έχουμε υψηλότερο κόστος τόκων λόγω της διαγραφής του φθηνού παλιού χρέους», λέει ο Huckstep.
«Τελικά, η υψηλότερη επιβάρυνση των επιτοκίων θα παραγκωνίσει τις πιο εποικοδομητικές κρατικές δαπάνες και θα εγείρει μεγάλα εμπόδια στην οικονομία».
H συνεχής απειλή του πληθωρισμού
Αν και έχει υποχωρήσει, ο πληθωρισμός αποτελεί πάντα παράγοντα που επηρεάζει την αγορά, καθώς καθοδηγεί τις πολιτικές αποφάσεις της Fed.
Η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αντανακλά τη χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των τιμών στις ΗΠΑ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 2,5%, πολύ μακριά από το ανώτατο 9,1% που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες και οι κραδασμοί της ζήτησης λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων μπορούν εύκολα να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό - αν και αυτό το σενάριο φαίνεται λιγότερο πιθανό τώρα.
«Οι περικοπές της Fed συνήθως οδηγούν σε άνοδο τις μετοχές», λέει ο Stephen Kates, πιστοποιημένος αναλυτής στο RetireGuide.com και στο Annuity.org.
«Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν το κόστος δανεισμού και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, οπότε θα ξεκλειδωθούν περισσότερες δαπάνες και επενδύσεις τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές».
«Το να βάλουμε αυτά τα χρήματα να δουλέψουν κάπου είναι ένα σημαντικό έργο για το υπόλοιπο του 2024», λέει ο Kates.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών