Η υποβάθμιση ακολουθεί την ανακοίνωση της Intrum για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ
Οι προπτικές επαναξιολόγησης (outlook) είναι υπό εξέλιξη.
Η υποβάθμιση ακολουθεί την ανακοίνωση της Intrum για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ και την αναζήτηση συναίνεσης των οφειλετών σχετικά με την αναδιοργάνωση της εταιρείας. Νωρίτερα, η Intrum δεν μπόρεσε να φτάσει το απαιτούμενο όριο συναίνεσης με τους οφειλέτες της για μια εξωδικαστική διαδικασία εφαρμογής του σχεδιαζόμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Μετά την περίοδο πρόσκλησης προς τους πιστωτές, η οποία λήγει στις 13 Νοεμβρίου 2024, η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει εθελοντική αίτηση για αναδιοργάνωση σύμφωνα με το Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η δικαστική απόφαση αναμένεται στα τέλη του 2024.
Μια θετική δικαστική απόφαση θα επιτρέψει στην Intrum να ξεκινήσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης το 1ο τρίμηνο του 2025, υπογραμμίζει η Moody's.
Η εταιρεία έχει δυσκολευτεί καθώς η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και τα υψηλά επιτόκια δύο δεκαετιών δεν κατάφεραν να ελέγξουν ένα κύμα αθετήσεων δανείων, με τις ανησυχίες να αυξάνονται για το καθαρό χρέος της ύψους 49,4 δισ. σουηδικών κορωνών (4,69 δισ. δολάρια) στα τέλη Ιουνίου.
«Η Intrum αναμένει να υπάρξει μετά την προκαθορισμένη διαδικασία του Άρθρου 11 και τη διαδικασία αναδιοργάνωσης της σουηδικής εταιρείας επαρκές περιθώριο και ρευστότητα για να πραγματοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και να βρεθεί σε θέση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και επιτυχία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή τηςτην Παρασκευή 18/10.
Ο ρόλος των πιστωτών
Σύμφωνα με το Reuters, η Intrum είχε κερδίσει υποστήριξη για αναδιάρθρωση χρέους από το 73% των κατόχων της, αρκετή για την αμερικανική διαδικασία του άρθρου 11, αλλά λιγότερο από το 75% που απαιτείται για να καλύψει τις προϋποθέσεις, για μια απλούστερη διαδικασία σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο ή ένα όριο 90% για μια πλήρως εθελοντική διαδικασία.
Η επίτευξη υψηλότερων επιπέδων συναίνεσης θα απλοποιήσει την εφαρμογή και θα μειώσει το κόστος, δήλωσε τον Ιούλιο, ο CEO Andres Rubio, προσθέτοντας ότι το 90% θα ήταν το βέλτιστο, από τα δύο τρίτα της ελάχιστης απαίτησης.
Προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό η αναδιάρθρωση του Ομίλου Intrum – Καμμία επίπτωση στην Ελλάδα
Επί ελληνικού εδάφους, βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Όμιλο η υλοποίηση του σχεδιασμού για κεφαλαιακή ενίσχυση και αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων του ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία του.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιτευχθεί η συμφωνία με ποσοστό άνω του 90% των πιστωτών και άνω του 73% των ομολογιούχων του Ομίλου, οι οποίοι στηρίζουν τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης και το τρέχον στάδιο περιλαμβάνει την υπαγωγή στο Chapter 11, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.
Πρόκειται για τεχνικό εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά σε ανάλογες διαδικασίες και είναι ασφαλής και γρήγορος τρόπος ολοκλήρωσής τους.
Δεν έχει δε επιπτώσεις στη τη λειτουργία του Ομίλου και των θυγατρικών του, η οποία συνεχίζεται κανονικά και απρόσκοπτα.
Σημειώνεται ότι για κάθε βήμα της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης του Ομίλου παραμένουν ενήμερες οι ελληνικές εποπτικές αρχές.
Η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναχρηματοδότησης του Ομίλου δεν επηρεάζει τη δραστηριότητά του – και τη δραστηριότητα της Intrum στην Ελλάδα, η οποία καταγράφει σταθερά υψηλές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα.
Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Intrum στην Ελλάδα για τη χρήση 2023 ανήλθε σε 223 εκατ.
Η εταιρεία προσφέρει βιώσιμες λύσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ενώ σε ποσοστό άνω του 90% των υποθέσεων εφαρμόζονται συναινετικές λύσεις.
Στη διαδικασία ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, στην πολυπληθέστερη κατηγορία ρυθμίσεων (οφειλές άνω 250,000 ευρώ, η εγκρισιμότητα ανέρχεται σε >80%.
«Συμφωνία συνεργασίας»
Πηγές που πρόσκεινται στην ομάδα των θιγόμενων ομολογιούχων επεσήμαναν ότι τα χρέη που λήγουν φέτος είχαν αποπληρωθεί και ζήτησαν να αντιμετωπιστούν οι συμμετοχές τους με τον ίδιο τρόπο.
Η ομάδα των εν λόγω κατόχων ομολόγων υπέγραψε μια «συμφωνία συνεργασίας» με σκοπό να αντιταχθεί στους όρους της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η συμφωνία που προσφέρθηκε από την Intrum «δεν τηρούσε τη χρονική προτεραιότητα» των ομολόγων συντομότερης λήξης.
Για να εφαρμόσει τη συμφωνία, η Intrum πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρξει εταιρική αναδιάρθρωση μέσω δικαστικής διαδικασίας, όπως ένα σχέδιο συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μια διαδικασία του Κεφαλαίου 11 των ΗΠΑ.
Οι κάτοχοι του χρέους που τάσσονται κατά της συμφωνίας είναι βέβαιοι ότι τυγχάνουν αρκετής υποστήριξης για να εμποδίσουν την αναδιάρθρωση -μέσω ενός βρετανικού συστήματος συμφωνίας- που θα απαιτούσε την επίνευση τουλάχιστον των ¾ των ομολογιούχων…
Μια διαδικασία πτώχευσης του Κεφαλαίου 11 θα ήταν ευκολότερη για την εταιρεία, καθώς απαιτεί μόνο περίπου τα δύο τρίτα των κατόχων χρεών να συμφωνήσουν με αυτήν.
Οι κάτοχοι βραχυπρόθεσμων ομολόγων υποστηρίζουν ότι αυτή δεν θα ήταν καλή λύση για μια φερέγγυα εταιρεία, αλλά άνθρωποι κοντά στην Intrum το αμφισβητούν, λέγοντας ότι οι φερέγγυες εταιρείες χρησιμοποιούν τακτικά τη διαδικασία του Κεφαλαίου 11.
Από την άλλη, πηγές που πρόσκειται στην Intrum ανέφεραν ότι η εταιρεία μπορεί να εφαρμόσει τη συμφωνία και έχει την υποστήριξη του 50,1% των κατόχων ομολογιών.
Η εταιρεία αναζητά υποστήριξη από άλλους ομολογιούχους, πρόσθεσε άλλη πηγή κοντά στην εταιρεία.
Η Intrum θέλει «να μειώσει σημαντικά τη μόχλευση, να επεκτείνει τις λήξεις και να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη», σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία.
Η Houlihan Lokey συμβουλεύει την Intrum.
Η Lazard συμβουλεύει την ομάδα των ομολογιούχων που αντιτίθενται στη συμφωνία. Όλα τα μέρη αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών